Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον "Sentra":
Για τα κρούσματα ρατσισμού από τη Χρυσή Αυγή: «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα φαινόμενα κοινωνικού και αθλητικού ρατσισμού τα είδαμε σε άλλες χώρες. Στην Ιταλία, στο Βέλγιο ίσως, στη Γερμανία ίσως και κυρίως στο ποδόσφαιρο. Ηταν ξένα προς την κουλτούρα, τις αξίες και την ηθική μας. Στο γήπεδο τα τελευταία χρόνια μπορεί κάποια πράγματα να έχουν ξεφύγει από πλευράς βίας, αλλά τέτοια ρατσιστική συμπεριφορά δεν είχαμε. Πρόκειται για ένα φαινόμενο απόρροιας του καιρού που περνάμε και εκφράζεται από νεαρούς κυρίους της Χρυσής Αυγής.
Δεν είναι η αιτία, είναι το αποτέλεσμα. Λείπει το κράτος για να βάλει τα πράγματα σε σειρά και παρεισφρέουν άτομα, βρίσκουν βήμα και λόγο για να τα κάνουν. Όμως, η φαυλότητα, η ηλιθιότητα, η απροσεξία και ο μη σεβασμός έχουν τα όριά τους.
Άκουσα πράγματα χοντρά τις τελευταίες μέρες. Ολοι ξέρουν ότι ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είναι Ελληνας, μεγάλωσε στην Ελλάδα, είναι Ελληνας ορθόδοξος Χριστιανός, πήγε σε ελληνικά σχολεία, έκανε 9ετή εκπαίδευση».
Για το τι άμυνα μπορεί να έχει η πολιτεία απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές: «Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο ότι ο αθλητισμός έχει αποδείξει δια των εθνικών ομάδων ότι ενώνει, τα παιδιά αγωνίστηκαν, έφεραν μετάλλια, μας ένωσαν. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους θέλουν να χωρίζουν, να σπέρνουν διχόνοια.
Αύριο οι πολιτικές και οικονομικές τραγωδίες που βιώνουμε θα φέρουν και κοινωνικές. Απέναντι σε αυτούς που διχάζουν, εμείς ενώνουμε. Προκαλούν, το κάνουν επί τούτου, προελαύνει ο κιτρινισμός. Είναι ένα νέο περίεργο φρούτο, όλοι βρίσκουν αποκούμπι και πάτημα για το σιχτίρι τους, το γαμώτο τους, για τον τρόπο που θέλουν να εκδικηθούν την πολιτεία. Δικαίως είναι αγανακτισμένοι, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος για να εκδηλωθεί».
Για το πώς πρέπει να φερθούν οι δημοσιογράφοι σε αυτούς που κάνουν τέτοιες δηλώσεις: «Δεν πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός από τα κανάλια, γιατί αυτό έγινε πριν τις εκλογές και είδαμε τα αποτελέσματα. Πρέπει να τους δίνετε βήμα να φαίνεται τι κρύβεται από πίσω, ποιοι είναι, σε τι πιστεύουν, ποιο είναι το όραμά τους.
Ο αποκλεισμός από τα κανάλια δεν έκανε καλό. Το παραμύθι ότι παίρνω τη γιαγιά και την πάω στην τράπεζα για να μην κινδυνέψει στο δρόμο από τους ξένους, αλλά δέρνω το γιο της που μπορεί να έχει ιδιαιτερότητες. Αυτή η υποκρισία… Ποτέ οι Ελληνες δεν ήμασταν έτσι. Οι Ελληνες δεν αντέχουμε τη λάθρα μετανάστευση, δεν μπορούμε ούτε εμείς να ζήσουμε αλλά ούτε κι αυτοί, αλλά ποτέ δεν ήμασταν εχθρικοί, ποτέ δε βγάζαμε τέτοιο πρόσωπο.
Αλλωστε και εμείς γίναμε κοινωνικά ή αθλητικά μετανάστες, μετά το '60. Υπήρξαν Ελληνες που πήγαν στην Αμερική, το κάναμε αξιοπρεπώς και αυτό πρέπει να γίνει και στην ελληνική κοινωνία.
Για το θέμα του Σοφοκλή, μου είπε κάποιος φίλος μου, αυτοί τον έχουν δει από κοντά; Είναι σίγουροι ότι θέλουν να του το πούνε αυτό; Δεν πάει έτσι, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής, αυτά τα παιδιά μας έκαναν υπερήφανους, μας ένωσαν. Δε θυμάμαι τα 38 χρόνια της μεταπολίτευσης να υπήρξε άλλο κοινωνικό γεγονός να μας έχει βγάλει στους δρόμους από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ή ένα χρυσό μετάλλιο του Πύρρου στην Ολυμπιάδα».
Για το πώς μπορεί να γυρίσει το κλίμα, πλέον, με τη συχνότητα και την έκταση που παίρνει και φτάνουμε να φοβόμαστε το τι μπορεί να γίνει σε αγώνες της Εθνικής: «Ο Σκουντής περιέγραφε Γαλλία - Ελλάδα και γύρισε. Η απάντηση βρίσκεται εκεί. Ο Ελληνας έχει τεράστια ψυχή, το DNA του μπορεί να επιβιώσει από δυσκολίες. Αν δεν σουτάρεις, το καλάθι δεν θα μπει. Αυτή είναι η ζωή. Ξέρω ότι δυσκολεύεται πολύς κόσμος, αλλά εδώ, θα αγωνιστούμε για να σταθούμε όρθιοι, όσοι τουλάχιστον έχουμε υγεία. Δεν πιστεύω ότι όλα έχουν διαλυθεί, αξίζει η νέα γενιά να τους δείξουμε το δρόμο. Βλέπω στον αθλητισμό παιδιά που έχουν μάθει να παλεύουν και να αγωνίζονται και όταν είναι με τη φανέλα της εθνικής ομάδας, χαίρομαι ακόμα περισσότερο. Αυτοί μπορεί να διχάζουν, εμείς θα κάνουμε το παν για να ενώνουμε».