Απρίλιος 2011. Ο μήνας των παθών. Όχι δεν αναφερόμαστε στο Πάσχα που έρχεται σε μερικές εβδομάδες, αλλά στην προετοιμασία που ξεκινάει αυτές τις μέρες για κάθε οικογένεια, κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση για την συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και την σωστή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.
Οι πρώτες δηλώσεις αναμένεται να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 29 Απριλίου και προκειμένου να αποφύγει τις «παραδοσιακές» καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ειδική εγκύκλιο στις ΔΥΟ, ώστε να ενημερωθούν κατάλληλα πρωτίστως οι φορολογούμενοι, αλλά και όποιος άλλος εμπλέκεται στη διαδικασία, στην οποία δίνει οδηγίες προς… ναυτιλλόμενους στην τρικυμία της δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Στην εγκύκλιο λοιπόν που έστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, υπογραμμίζονται τα 12 λάθη που ελέγχουν οι εφοριακοί ώστε να διορθώνονται αμέσως και να μην καθυστερεί η εκκαθάριση. Δίνονται επίσης ειδικές οδηγίες προς τους προϊσταμένους των ΔΟY για την οργάνωση ειδικού χώρου υποδοχής των δηλώσεων, τη διάθεση επιπλέον προσωπικού όταν ο χρόνος αναμονής των πολιτών ξεπερνά ένα εύλογο χρονικό διάστημα και την ταχεία εκκαθάριση και αποστολή τους στην ΓΓΠΣ.
Τα 12 σημεία «SOS» που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:
1) Όταν ο υπόχρεος είναι γυναίκα αλλά έχουν συμπληρωθεί κωδικοί και ποσά στη στήλη του συζύγου.
2) Συμπλήρωση του αριθμού καταχώρισης στη δήλωση µε δυσανάγνωστους χαρακτήρες. Ως εκ τούτου δεν συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρισης από το σύστημα Taxis µε αυτήν που πληκτρολογήθηκε.
3) Η ένδειξη για υποβολή δήλωσης που αφορά άτομο που έχει φύγει από τη ζωή και δεν υπάρχει δηλωμένη σχέση στο Μητρώο µε τον κληρονόμο.
4) Η συμπλήρωση των τόκων για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, που είχαν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων (κωδικοί 069-070).
5) Η σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
6) Η συμπλήρωση κωδικών που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών, χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.
7) Οι παρακρατηθέντες φόροι (κωδικοί 601-602, 603-604, 605-606) που αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα και είναι μεγαλύτεροι κατά 20% από τα ακαθάριστα εισοδήματα.
8) Η µη συμπλήρωση τ.µ. κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ είναι συμπληρωμένα τα άλλα στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες κτλ).
9) Οι δηλώσεις των εν διαστάσει συζύγων, όπου δεν αναγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις µόνο µε τα σταθερά στοιχεία του καθενός.
10) Τα συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση, χωρίς να έχει καταχωρισθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.
11) Η ένδειξη (911-912), χωρίς να έχει συμπληρωθεί το ειδικό ενημερωτικό δελτίο.
12) Η συμπλήρωση καθαρών κερδών από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.
Δείτε επίσης παρακάτω τις 11 κυριότερες μεταβολές που υπάρχουν στο φετινό έντυπο Ε1:
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ