Μέχρι 4 δισεκατομμύρια θα είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2011, ενώ τα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν στο διάστημα 2012 - 2015.

Όπως όλα δείχνουν, περιορίζονται οι φοροαπαλλαγές για ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, μειώνεται το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο κατά 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώνεται το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας, κόβονται κοινωνικά επιδόματα και νομιμοποιούνται καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου.

Τι γίνεται με δώρα και επιδόματα;

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία ακόμη και με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου η κυβέρνηση συνειδητοποιεί πως ο λογαριασμούς δεν βγαίνει, και έτσι οδηγούμαστε αρά αλλά σταθερά στο οριστικό «κούρεμα» του χιλιάρικου, δηλαδή στα 500 ευρώ των Χριστουγέννων και στα 250 ευρώ του Πάσχα και του καλοκαιρινού επιδόματος.

Υπάρχει βέβαια μία ελπίδα σύμφωνα με κάποια σενάρια να επιμεριστούν αυτά τα χρήματα στους 12 μισθούς και να μην χαθούν οριστικά.

Πάντως μεγάλο αναμένεται να είναι το «ψαλίδισμα» στα ειδικά επιδόματα δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ, στρατιωτικών, διπλωματικών υπαλλήλων και καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Από τα υπόλοιπα επιδόματα διασώζονται μόνο τέσσερα. Το οικογενειακό, το θέσης, το επικινδυνότητας (όπου δίδεται) και το επίδομα παραγωγικότητας.

Τα «ρετιρέ» του Δημοσίου, θα υποστούν και αυτά μειώσεις, ενώ αντίστοιχα θα πετύχουν μικρές αυξήσεις ορισμένοι υπάλληλοι ίδιου βαθμού, κατηγορίας και προσόντων σε υπουργεία όπως Άμυνας, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων κ.ά.
Ο βασικός μισθός για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται στα 711 ευρώ, στη δευτεροβάθμια (απόφοιτοι Λυκείου) στα 830, στους απόφοιτους ΤΕΙ 938 και στους πτυχιούχους 984. Έπειτα από 35 χρόνια εργασίας το πλαφόν των αμοιβών για τις ίδιες κατηγορίες ορίζεται στα 1.200, 1.400, 1.700 και 2.100 ευρώ. Ο λόγος εισαγωγικού με καταληκτικό βαθμό θα είναι ένα προς τρία, ενώ μέχρι τώρα ήταν ένα προς 2,34, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει η ψαλίδα των αποδοχών μεταξύ των νεοδιορισθέντων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και του καταληκτικού των πτυχιούχων. Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και ΑΕΙ στο Δημόσιο θα έχουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν τους προαναφερόμενους μισθούς αν διαθέτουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά ή αν κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Ενιαίο μισθολόγιο:

Θα υπάρχουν 4 μισθολογικές κατηγορίες ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (οι βαθμίδες εκπαίδευσης διατηρούνται ως έχουν). Τα κλιμάκια από 18 γίνονται 10 και η μεταπήδηση από το ένα κλιμάκιο στο άλλο, δηλαδή ο βαθμός ωρίμανσης, επιτυγχάνεται δυσκολότερα για τους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τετραετίες και τριετίες, ενώ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και ΑΕΙ θα εξακολουθεί να ισχύει η διετία που είναι σήμερα.

ΠΗΓΗ: newstoday.gr