Τόσο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης όσο και ο ΣΥΝ κάλεσαν την κυβέρνηση να επέμβει στο θέμα της κρίσης του τύπου δίνοντας ουσιαστικά «σανίδα σωτηρίας» στις επιχειρήσεις που τέθηκαν χθες υπό επιτήρηση και όσες άλλες θα τις ακολουθήσουν επειδή τα κεφάλαιά τους δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ζημιές τους.
Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση; Να «ρυθμίσει» τα χρέη τους όπως έκανε στο παρελθόν και με άλλους κλάδους «επιδοτώντας» με χρήματα των φορολογουμένων τις Τράπεζες.
Πρόκειται για χειρονομία που είναι ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά ανεύθυνη. Για τον βασικότατο λόγο ότι δεν είναι δυνατόν σε μία ελεύθερη οικονομία να «κοινωνικοποιούνται» οι ζημιές των ΜΜΕ όταν τα κέρδη διανέμοντο με πολλούς και διαφόρους τρόπους (2% χωρίς παραστατικά, μέσω συνδεδεμένων εταιρειών) στους ιδιώτες μετόχους των επιχειρήσεων αυτών την εποχή που οι αγελάδες «ήταν παχιές».
Η παράκαμψη του «ηθικού κινδύνου» όμως δεν αφορά μόνο τις εκδοτικές και τηλεοπτικές επιχειρήσεις αλλά και τις τράπεζες που τις δάνεισαν. Οι μέτοχοί τους πρέπει να αναλάβουν το βάρος της διαγραφής των δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν οι επιχειρήσεις που δανείστηκαν και να «ζητήσουν τα ρέστα» από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων που έφτασαν να δανείζουν σταθμό με πωλήσεις 29 εκατομμυρίων με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα που τους είχαν εμπιστευθεί οι καταθέτες τους.
Τέλος εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να σταματήσουμε να ζητάμε το κράτος να σώζει επιχειρήσεις στο όνομα της διάσωσης θέσεων εργασίας. Αρκετές θέσεις «δημοσιογράφων» διασώζει το κράτος στην ΓΓΤΠ και τα πάσης φύσεως γραφεία Τύπου. Αν η αγορά με τη θανάσιμη μηχανική της οδηγήσει κάποιες επιχειρήσεις στο κλείσιμο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα κάποιων άλλων μεθαύριο.
Πηγή: protagon.