Την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Οργανισμού με φιλάθλους και εκπροσώπους συνδέσμων οπαδών και αντιρατσιστικών οργανώσεων που δρουν στο χώρο του αθλητισμού.

Παρόντες στη χθεσινή συζήτηση ήταν ο Οργανισμός FARE, η Λέσχη Φίλων ΑΡΗ, το Υπουργείο Παιδείας, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, η Superleague, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών, ο FIFPro (Παγκόσμιος Οργανισμός Εκπροσώπησης Ποδοσφαιριστών), ο Παναθηναϊκός, o Διεθνής Οργανισμός Football Supporters Europe, ο Κρίστι Βαγκέλι (ΑΡΗΣ, με γραπτή δήλωση), ο Τζιμπρίλ Σισσέ (Παναθηναϊκός), ο Μπενάρντ Κουμορτζί (Πανιώνιος), καθώς και οργανώσεις με αντιρατσιστική δράση (πχ η foul από το Βόλο κ.ά.) και εκπρόσωποι της Αλβανικής μειονότητας στην Αθήνα.

Ο Διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικών επιθέσεων στον Ελληνικό αθλητισμό, υποστηρίζοντας πως οφείλεται στην ατιμωρησία και στην απάθεια των διαιτητών κατά τη διάρκεια των περιστατικών. Συγκεκριμένα ανέφερε πως σε όλες τις περιπτώσεις που υπήρξε θύμα ρατσιστικής επίθεσης στα ελληνικά γήπεδα, ενημέρωσε σχετικά τους υπεύθυνους διεξαγωγής του αγώνα οι οποίοι ωστόσο δεν προέβησαν σε κάποια επίσημη καταγραφή του γεγονότος.

Ο Διεθνής ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου δήλωσε πως υπάρχουν διαρκώς (και πρόσφατα) περιπτώσεις ρατσιστικών συμπεριφορών απέναντί του κατά τη διάρκεια του αγώνα, από φιλάθλους αλλά και από συναθλητές του και πως το πρόβλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο τον πρώτο καιρό που ήρθε στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι το πρώτο διάστημα παραμονής του στη χώρα μας θλιβερή εντύπωση του προκάλεσε το γεγονός ότι τα παιδιά που συνοδεύουν τους ποδοσφαιριστές κατά την είσοδό τους από τα αποδυτήρια δεν ήθελαν να του κρατούν το χέρι.

Ο Διεθνής ποδοσφαιριστής του ΑΡΗ Κρίστι Βανγκέλι τοποθετήθηκε με γραπτή δήλωση, καθώς το πρόγραμμα των προπονήσεων ενόψει του αγώνα με την Ξάνθη δεν του επέτρεψε να μεταβεί στην Αθήνα:

«Κάθε πράξη με ρατσιστικό περιεχόμενο χαρακτηρίζει πρωτίστως αυτόν που την εκφράζει και στη συνέχεια την κοινωνία που την αποδέχεται. Όντας και εγώ θύμα ρατσιστικής επίθεσης, ειλικρινά αισθάνθηκα ελάχιστα θιγμένος από τη συμπεριφορά που αντιμετώπισα. Δεν υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο που θα με κάνει να αισθανθώ άσχημα για την Αλβανική καταγωγή μου, όπως επίσης δεν υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο που θα με κάνει να αισθανθώ κάτι λιγότερο από περήφανος που ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα και στον ΑΡΗ.

Αυτό όμως δεν αναιρεί την πεποίθησή μου ότι θα πρέπει κάτι να κάνουμε όλοι για να μην επαναληφθούν τέτοια συμβάντα που καλλιεργούν βία και χαράσσουν διαχωριστικές γραμμές.

Ελπίζω και εύχομαι η σημερινή ημέρα να αποτελέσει αφετηρία καταρχήν προβληματισμού και αναγνώρισης του προβλήματος. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, ώστε να ξεριζώσουμε αυτές τις συμπεριφορές και η σημερινή ημέρα είναι μια καλή αρχή.

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις τις ομάδας μου δεν μου επιτρέπουν να παραστώ αυτοπροσώπως στη πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Θεωρήστε ωστόσο αυτονόητη τη συνεισφορά μου σε ο,τιδήποτε θεωρήσετε σκόπιμο προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.»

Η Λέσχη Φίλων ΑΡΗ εξασφάλισε γραπτή δήλωση κατά του ρατσισμού και από όλους τους παίκτες του ΑΡΗ:

«Στα πρόσωπά μας κάποιοι βλέπουν έναν Έλληνα, έναν Βραζιλιάνο, έναν Αργεντινό, έναν Ιάπωνα, έναν Γάλλο, έναν Ισπανό, έναν Πορτογάλο.

Θα μπορούσαν απλώς να αναγνωρίσουν ανθρώπους που αναζήτησαν δικαίωμα στην εργασία, προσπαθώντας να ζήσουν το όνειρό τους κάνοντας συγχρόνως αυτό που αγαπάνε: να παίζουν ποδόσφαιρο.

Οι ίδιοι κάποιοι μας διακρίνουν σε λευκούς, μαύρους ή κίτρινους. Θα μπορούσαν απλώς να μας κρίνουν γι’ αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε.

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία έχει μόνο αρχή και όχι τέλος. Όσο ακόμη είμαστε στην αρχή, δώστε ένα τέλος».

Στις τοποθετήσεις τους οι υπόλοιποι φορείς ανέφεραν ότι το πρόβλημα του ρατσισμού στον αθλητισμό είναι νεοεμφανισθέν και οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, στην έλλειψη κανονισμών και οδηγιών προς τους υπεύθυνους διεξαγωγής του αγώνα και στην αδυναμία εφαρμογής τους αλλά και στην έλλειψη παιδείας των φιλάθλων και εκπαίδευσης των παιδιών.

Η Λέσχη Φίλων ΑΡΗ στην παρουσίασή της (την οποία κατέθεσε εγγράφως σε όλους τους παρευρισκομένους και μπορείτε να τη βρείτε -> εδώ <-), ανέφερε ότι το πρόβλημα του ρατσισμού (όπως και της βίας) είναι πολυεπίπεδο, ότι έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση στα κρούσματα ρατσισμού εξαιτίας της αδράνειας όλων των εμπλεκόμενων Φορέων και θεσμών και χρησιμοποιώντας παραδείγματα καυτηρίασε τη στάση μερίδας του Τύπου, παραγόντων και προπονητών του ποδοσφαίρου που συστηματικά προωθούν τη διάκριση μεταξύ Ελλήνων και ξένων με αποτέλεσμα την ενθάρρυνση ρατσιστική αντιμετώπιση των ποδοσφαιριστών. Διαφώνησε με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων Φορέων τονίζοντας ότι οι φίλαθλοι δεν πρέπει να θεωρούνται μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης του και πως για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων (φιλάθλων, ποδοσφαιριστών, δημοσιογράφων, παραγόντων κλπ, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος ή γλώσσας) για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την κοινωνία και τον αθλητισμό από την έκφραση ρατσιστικών συμπεριφορών μέσω του ποδοσφαίρου θα πρέπει αρχικά να εκμεταλλευτούμε τη μαζικότητα και το διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα του και σε δεύτερο στάδιο να προβούμε και σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε σχολεία κλπ. Συμπερασματικά ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του ρατσισμού (και της βίας) στα γήπεδα απαιτεί και προϋποθέτει πλήρη αντίληψη του φαινομένου και κατανόηση του προβλήματος, εντοπισμό των αιτιών που το προκαλούν, συνολική και μεθοδευμένη αντιμετώπιση του και όχι αποσπασματικές ενέργειες.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με δέσμευση από όλους για νέα συνάντηση στο προσεχές διάστημα με κατάθεση συγκεκριμένων δράσεων και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.