«Ερευνητές επιθεώρησαν τα απομεινάρια ενός βομβιδίου και πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους υπήρξαν άλλα τουλάχιστον δύο πλήγματα με όλμους διασποράς» σημείωσε το Παρατηρητήριο στο ανακοινωθέν του, που δημοσίευσε στον ιστότοπό του.
Τα συγκεκριμένα βλήματα «θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τους αμάχους, τόσο στην διάρκεια των επιθέσεων, λόγω του ότι εξαιτίας της φύσης τους πλήττουν τους πάντες χωρίς διακρίσεις, όσο και κατόπιν, λόγω των πολύ επικίνδυνων βομβιδίων που έχουν διασπαρεί και δεν έχουν εκραγεί», ανέφερε ο Γκους.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα βλήματα διασποράς που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Καντάφι είναι όλμοι ισπανικής κατασκευής MAT-120. Οι συγκεκριμένοι όλμοι 120 χιλιοστών ανοίγουν στον αέρα και διασπείρουν 21 βομβίδια σε μεγάλη έκταση.
Η οργάνωση αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα καταφέρει να εξακριβώσει εάν έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί άμαχοι στην Μιζουράτα από τα βλήματα αυτά.
Εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιούνται όπλα διασποράς από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Ο Ιμπραχίμ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι, όμως, απέρριψε την κατηγορία. «Αν χρησιμοποιούσαμε τέτοιες βόμβες οι αποδείξεις θα παρέμεναν εκεί για μέρες και εβδομάδες... και ξέρουμε πολύ καλά ότι η διεθνής κοινότητα θα έρθει μαζικά στη χώρα μας σύντομα. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που θα μας ενοχοποιούσε ακόμα κι αν ήμασταν εγκληματίες», είπε.
Η Λιβύη έχει προσκαλέσει την UNICEF να στείλει μια ομάδα να επισκεφθεί την Μιζουράτα, ενώ σήμερα Σάββατο στην πόλη έφτασε ομάδα του Ερυθρού Σταυρού για να αξιολογήσει την κατάσταση.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη εξαπέλυσαν επίθεση με 100 ρουκέτες τύπου Grad στη Μιζουράτα.
Κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν την Μιζουράτα για πάνω από έξι εβδομάδες. Εκατοντάδες άμαχοι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί και οι εξεγερμένοι προειδοποιούν ότι πρόκειται να γίνει μαζική σφαγή εάν το NATO δεν κλιμακώσει τις αεροπορικές του επιδρομές.
Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι η πλειοψηφία των χωρών διεθνώς έχει απαγορεύσει τη χρήση όπλων διασποράς όπως ορίζει η σχετική Συνθήκη, που κατέστη δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου το 2010. Η Λιβύη όμως δεν την έχει κυρώσει, πρόσθεσε, καλώντας την Τρίπολη «να σταματήσει αμέσως» να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους όπλα.
Παράλληλα, ιατρική πηγή ανέφερε ότι έξι νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης με ρουκέτες που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών σε περιοχή μεταξύ της Ατζνταμπίγια και της Μπρέγκα, στα ανατολικά της Λιβύης.
Γερμανία: Παγώνει 6 δισ. δολάρια σε κρατικούς πόρους
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία πάγωσε έξι δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικούς πόρους της Λιβύης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Spiegel.
Το ποσό αυτό αναφέρεται σε υπόμνημα που συνέταξε ο υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος ζητεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι, που έχουν κατασχεθεί στην Ευρώπη, να μεταφερθούν στα Ηνωμένα Έθνη.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν τις αποστολές ανθρωπιστικού υλικού βοηθώντας έτσι τον δοκιμαζόμενο λαό ολόκληρης της Λιβύης», έγραψε ο Μπρούντερλε.
Ο υπουργός φέρεται ότι τάσσεται υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλίας από την ΕΕ να μεταφερθούν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης σε ειδικό ταμείο των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: newstoday.gr