Οδός Γ. Κρέμου, Καλλιθέα. Παρασκευή στις 20.30. Γκερέιρο, Εντερ και Λεονάρντο, οι τρεις Βραζιλιάνοι της ΑΕΚ πέρασαν την άσπρη πόρτα. Πηγαίνουν εκεί χειμώνα -καλοκαίρι, με κρύο ή με ζέστη. Το αποκαλούν το «δεύτερο σπίτι» τους. Είναι μία από τις Βραζιλιάνικες Ευαγγελικές Εκκλησίες της Αθήνας. Ο πάστορας (ο άνθρωπος εκείνος που κηρύσσει το λόγο του Θεού) είναι και αυτός Βραζιλιάνος. Το κήρυγμα γίνεται στα πορτογαλέζικα, αλλά υπάρχει και παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά. Την Παρασκευή όταν πήγα για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ήταν ξανά περίπου στα 60 άτομα. Πέντε, έξι Ελληνες, δυο Λατινοαμερικάνοι εκτός Βραζιλίας και οι υπόλοιποι Βραζιλιάνοι. Γύρω στις 20.40 αρχίζουν τα τραγούδια. Υπάρχει μια κοπέλα που παίζει πιάνο, ένα αγόρι που παίζει ακουστική κιθάρα, καθώς κι άλλο ένα παιδί με ντραμς. Στα πρώτα 20 λεπτά τραγουδούν χριστιανικά τραγούδια και στον τοίχο εμφανίζονται οι στίχοι των τραγουδιών στα πορτογαλέζικα, καθώς και η μετάφρασή τους στα ελληνικά. Ο Εντερ κάθεται μαζί με την πανέμορφη -ο ορισμός της γλυκιάς κοπέλας- γυναίκα του, ξανθιά, αδύνατη με μπλε μάτια και ροζ μάγουλα. Ο Λεονάρντο μια σειρά πιο πίσω με τη γυναίκα του και την κόρη τους 1,5 έτους, ενώ ο Γκερέιρο με την υψηλόσωμη σύζυγό του στην απέναντι σειρά. Ολοι τους τραγουδάνε με κλειστά τα μάτια και με τα χέρια να δείχνουν προς τον ουρανό. Τα ξέρουν όλα τα τραγούδια απ' έξω. Αφού τελειώσουν τα 4-5 τραγούδια, ο κόσμος χαιρετάει ο ένας τον άλλον και συστήνονται τα νέα πρόσωπα.

Στη συνέχεια ανεβαίνει στο μικρόφωνο ο Μπρούνο, ένας νεαρός Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στον Χαραυγιακό και μιλάει για το πως η Αγία Γραφή μας μαθαίνει να διαχειριζόμαστε τα αγαθά που έχουμε, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους όπως αυτές που διανύουμε. Πως με πίστη, δουλειά, ταπεινότητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια, ο Θεός θα μας ανταμείψει.

Ο Ζουάο είναι βασικός πάστορας της εκκλησίας και ήταν ο επόμενος που ανέβηκε και κήρυξε το Λόγο του Θέου. «Σε μια σχέση, στο Πανεπιστήμιο, σε μια ομάδα, σε μια δουλειά, σε μια φιλία πρέπει να γίνει αποδεκτός. Αν δεν γίνεις αποδεκτός, δεν μπορείς να εισέλθεις. Στο σπίτι του Κυρίου όμως, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Κανένας δεν χρειάζεται να περάσει εξετάσεις ή να γίνει αρεστός. Η πόρνη, ο ναρκομανής, ο άστεγος θα περάσουν αύριο αυτή την πόρτα, διότι εδώ θα βρουν ελπίδα και θα σωθούν».

Επειτα, οι πιστοί κλείνουν τα μάτια και προσεύχονται. Ευχαριστούν τον Θεό για όλα εκείνα που τους έχει χαρίσει. Τον ευχαριστούν που υπάρχουν και προσεύχονται για ειρήνη, υγεία και ευτυχία για όλους.

Ολη η λειτουργία διήρκεσε περίπου μια ώρα. Στη συνέχεια βγάλαμε φωτογραφίες και ρώτησα τα παιδιά για την ΑΕΚ. Προσεύχονται να βελτιωθεί η κατάσταση στην ομάδα, προσεύχονται για ένα καλύτερο μέλλον για την Ενωση. Είναι αισιόδοξοι και έχουν πίστη. Αγαπούν το ποδόσφαιρο, αγαπούν την ΑΕΚ και αγαπούν την Ελλάδα. Οσους Βραζιλιάνους γνώρισα και πήγαιναν τακτικά στην εκκλησία, ήταν πραγματικά όλοι τους καλοί άνθρωποι, μετριόφρονοι, ευγενικοί και κοινωνικοί. Ποτέ δεν δημιουργούσαν προβλήματα στην ομάδα. Οπως και ο Γκουστάβο Μαντούκα πέρυσι, του οποίου η γυναίκα επισκέφτηκε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα και ήρθε και αυτή στην εκκλησία. Είτε κάποιος είναι άθεος, είτε πιστεύει στο Χριστό, πιθανό να μπορεί να αντιληφθεί πως η ενασχόληση ενός ανθρώπου με την εκκλησία -υπό την προϋπόθεση πως η ενασχόλησή του αυτή δεν αγγίζει τα όρια του φανατισμού- αποφέρει θετικά αποτελέσματα στον χαρακτήρα του προσδίδοντάς του αξίες μιας ταπεινής, ειρηνικής και ευγενικής ζωής.

Καλή Ανάσταση σε όλους.

ΠΗΓΗ: www.aek365.gr