Επειδή πολύ συχνά (και κυρίως) κάνουμε λόγο για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές των ομάδων, αυτή τη φορά είπαμε να επιλέξουμε κάτι θετικό. Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε μερικούς από αυτούς που ήρθαν ως «τελειωμένοι», «αποτυχημένοι», «καμένοι», «κουτσά άλογα» ή με μία φράση αυτούς των οποίων η καριέρα είχε πάρει την κατιούσα και στην Ελλάδα ξαναβρήκαν τον εαυτό τους, αγαπήθηκαν και με την απόδοσή τους υποχρέωσαν όλη την Ελλάδα να υποκλιθεί στην ποιότητά τους!
1. Rivaldo .. Ανήκει στην κατηγορία των μάγων αδιαμφισβήτητα. Εκπληκτικά νούμερα με την Palmeiras (104 συμ./ 53 γκολ), στην Deportivo (46 συμ./ 22 γκολ) και φυσικά επικές στιγμές με την Barca (235 συμ./ 130 γκολ).
Έπειτα όμως μεταγράφεται στην Μίλαν στην οποία για 2 χρόνια έχει πολύ λίγες εμφανίσεις και τις περισσότερες ως αλλαγή και παράλληλα μένει εκτός Εθνικής Βραζιλίας που ήταν και το μεγαλύτερο πλήγμα για τον ίδιο.
Διανύοντας το 33 έτος της ηλικίας του, ψάχνει να βρει ομάδα όπου θα παίζει πρωτίστως, αλλά φυσικά με το αζημίωτο. Προτάσεις υπάρχουν, αλλά όχι αντάξιες αυτών που είχε πετύχει μέχρι τότε. Για όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν ένας «τελειωμένος» γέρος, ενώ ακόμα και οι μικρομεσαίες ομάδες τον κοιτούσαν με μισό μάτι και δεν του έδιναν μεγάλο συμβόλαιο ούτε οικονομικά αλλά ούτε και χρονικά.
Εκεί λοιπόν ο Σωκράτης κάνει το μεγάλο μπαμ και του προσφέρει 3ετές με βασιλικές αποδοχές και τον φέρνει στον Ολυμπιακό. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία .. Εκπληκτικά γκολ, στιγμές μαγείας, εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό του και παραλίγο να καταφέρει να ξαναβρεθεί στην Εθνική Βραζιλίας ο «τελειωμένος γέρος» όπου μέχρι και τα 36 του μάγευε με τη φανέλα της ΑΕΚ πλέον και παρέμεινε μοναδικός στο Πρωτάθλημά μας!
2. Markus Münch .. Ο Γερμανός βραχύσωμος αριστερός οπισθοφύλακας ο οποίος έπαιξε σε Μπάγερν Μονάχου και Λεβερκούζεν μέχρι τα 24 του ενώ είχε συμμετοχές και με την Εθνική Ελπίδων, εν συνεχεία βρέθηκε δανεικός στην Κολωνία χωρίς να καταφέρει να γίνει 11αδάτος.
Βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη για δύο χρόνια στην Τουρκία και την Besiktas, εν συνεχεία όμως γύρισε στην Γερμανία για λογαριασμό της Γκλάντμπαχ η οποία ουσιαστικά πάλευε τότε να παραμείνει στην κατηγορία.
Ο Παναθηναϊκός λοιπόν πήρε έναν παγκίτη της 12της στη Γερμανία Γκλάντμπαχ (σεζόν 2002-03) στα 31 του χρόνια.
Ο Γερμανός όμως κατάφερε να πάρει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο με τους πράσινους και το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού (Münch – Münch – Münch – Münch) πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για ποδοσφαιριστή που παίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα είναι αριστερό μπακ!
Στον Παναθηναϊκό σταμάτησε και το ποδόσφαιρο σε ηλικία 33 ετών το 2005 και πλέον έχει πολύ χρόνο να ασχολείται με τον ιππόδρομο και τα άλογά του στην Χαϊδελβέργη όπου μάλιστα ένα από αυτά το έχει ντυμένο με τα χρώματα του Παναθηναϊκού.
3. Emerson Moises Costa .. Εκπληκτικός αμυντικός μέσος που αγωνίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία σε Πόρτο, Μίντλεσμπρο, Τενερίφη, Ντεπορτίβο και Ατλέτικο από το 1994 έως και το 2003 έχοντας παντού γεμάτες χρονιές.
Το 2003 μετακομίζει στην Ρέιντζερς όπου όμως δεν θα καταφέρει να μπει στην βασική 11άδα και θα έχει μόλις 14 συμμετοχές κυρίως ως αλλαγή. Τότε σε ηλικία 32 ετών όλοι πίστεψαν πως η καριέρα του ολοκληρώθηκε με τον Βραζιλιάνο να επιστρέφει στην χώρα του και συγκεκριμένα στην Vasco Da Gama για τα τελευταία ένσημα όπως πίστεψαν πολλοί.
Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο όμως η Ξάνθη θα κάνει το μεγάλο μπαμ και θα αποκτήσει τον έμπειρο μέσο ο οποίος στα 16 παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί ήταν εκπληκτικός, πραγματικός ηγέτης στον άξονα και κύρια αιτία για την 4η (!) θέση που κατέκτησε η ακριτική ομάδα.
Οι εμφανίσεις του Έμερσον θορύβησαν όλες τις «μεγάλες» ομάδες της Ελλάδας με τελικό νικητή την ΑΕΚ η οποία εξασφάλισε την υπογραφή του. Με τη φανέλα της Ένωσης αγωνίστηκε τη σεζόν 2006-07 και στα 30 παιχνίδια κατακτώντας την 2η θέση στο Πρωτάθλημα και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πολύ καλή Ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας και το επικό ΑΕΚ – Μίλαν 1-0 για το Τσάμπιονς Λιγκ.
4. Όμηρος Ιωσηφίδης ή Omari Tetradze .. Κατάγεται από την Γεωργία, αγωνίστηκε με την Εθνική Ρωσίας και υπηρέτησε στον Ελληνικό στρατό! Ο κορυφαίος αμυντικός μέσος αγωνίστηκε με τεράστια επιτυχία σε ομάδες της χώρας του αλλά και της Ρωσίας. Συγκεκριμένα από το 1990 έως το 1994 πραγματοποίησε 101 συμμετοχές με 11 γκολ φορώντας τη φανέλα της Ντιναμό Μόσχας, ενώ τις δύο επόμενες χρονιές αγωνίστηκε με την επίσης Ρωσική Alania με την οποία κατέκτησε μάλιστα το Πρωτάθλημα το 1995.
Ήταν διεθνής με την Εθνική Ρωσίας και μάλιστα πήρε μέρος στο Μουντιάλ της Αμερικής το 1994, αλλά και το Euro 1996 στην Αγγλία.
Όπως δηλώνει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, δύο φορές ο Όλεγκ Μπλαχίν μία ως προπονητής του Ολυμπιακού και μία του ΠΑΟΚ και μία φορά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ως προπονητής της ΑΕΚ το 1996 προσπάθησαν να τον φέρουν στην Ελλάδα αλλά χωρίς επιτυχία.
Το 1996 κάνει το μεγάλο βήμα και παίρνει μεταγραφή στην Ρόμα όπου η τύχη θα του γυρίσει την πλάτη. Θα πάθει ρήξη χιαστών και μηνίσκου στο αριστερό του πόδι. Σε δύο χρονιές στη Ρόμα θα καταφέρει να αγωνιστεί μόλις σε 15 παιχνίδια, ενώ θα υποβληθεί σε τρεις (!) χειρουργικές επεμβάσεις. Την τρίτη του χρονιά στη Ρώμη δεν θα αγωνιστεί καθόλου.
Κάπου εκεί ακόμη και ο ίδιος πίστεψε ότι η καριέρα του έχει τελειώσει. Ο Τετράτζε θα μείνει ελεύθερος από τη Ρόμα, θα βρει δικό του γιατρό και σε έξι μήνες θα νιώσει έτοιμος να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.
Κανείς φυσικά δεν τολμούσε να αποκτήσει τον Ομάρι ο οποίος παρότι ήταν ακόμη 30 χρονών θεωρούνταν τελειωμένος. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Μπατατούδης όμως πήρε το ρίσκο να τον φέρει στον ΠΑΟΚ και δικαιώθηκε απόλυτα.
Ο Τετράτζε πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με τον Δικέφαλο στα 2,5 χρόνια που αγωνίστηκε στην Τούμπα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των μεγάλων Ελληνικών και Ρωσικών ομάδων με τον ίδιο να μένει πιστός όπως λέει στον Μπατατούδη ο οποίος παρά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές ήταν αυτός που τον πίστεψε όταν κανείς δεν ήθελε να τον αποκτήσει μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο εκτός γηπέδων.
Στους οπαδούς του ΠΑΟΚ έχει αφήσει πολύ γλυκές Ευρωπαϊκές αναμνήσεις, μεγάλες νίκες στο Πρωτάθλημα αλλά και φυσικά το Κύπελλο του 2001 με 2-4 κόντρα στον Ολυμπιακό στη Ν. Φιλαδέλφεια το επιστέγασμα της τότε μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ.
Στα 33 του θα αποχωρήσει από τον Δικέφαλο κλείνοντας την καριέρα του στην Ρωσία όπου πλέον είναι προπονητής στην Volga Nizhny Novgorod.
ΠΗΓΗ: transfernews.gr