Μπορεί βλέποντας «Το Νησί» όλοι να πιστεύουμε πως η λέπρα δεν συγκαταλέγεται πλέον στις ασθένειες της εποχής μας, αλλά τα γεγονότα μαρτυρούν το αντίθετο.
Τέσσερα μέλη οικογένειας μεταναστών νοσηλεύονται με λοίμωξη από Mycobacterium leprae (μυκοβακτήριο, από το οποίο προκαλείται η νόσος του Χάνσεν), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου της Αχαΐας, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Κλιμάκιο επιστημόνων του Κέντρου μετέβη σήμερα, στο αχαϊκό νοσοκομείο, όπου τα μέλη του ενημερώθηκαν για την πορεία των περιστατικών από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών. Ακολούθως, η ομάδα μετέβη στον τόπο μόνιμης κατοικίας των κρουσμάτων, όπου διερευνήθηκε η πιθανότητα περαιτέρω διασποράς για την λήψη των προληπτικών μέτρων.
Οι ειδικοί έχουν υπό στενή παρακολούθηση τα τέσσερα περιστατικά αφού μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται και δυο μικρά παιδιά. Η οικογένεια που έχει προσβληθεί από τον ιό ταλαιπωρείται εδώ και πολλούς μήνες με δερματολογικά προβλήματα και λανθασμένες ιατρικές γνωματεύσεις.
Η διάγνωση της λέπρας έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κι εφόσον είχαν «εξαντληθεί» οι γιατροί της περιοχής τους.
Μέχρι τώρα όλα τα μέλη της οικογένειας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο , αφού η θεραπεία είναι πολύμηνη και δε χρειάζεται ο ασθενής κατά τη διάρκειά της να νοσηλεύεται . Στο νοσοκομείο θα επιστρέφουν για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις που θα δείχνουν την πορεία ιού.
Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά που πρέπει να λαμβάνονται για χρόνια. Οι ασθενείς συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς κανέναν περιορισμό, αρκεί να υποβάλλονται σε εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χανσενικών, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 400 χανσενικοί , οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αποθεραπευτεί.
Τα συμπτώματα της λέπρας περιλαμβάνουν:
1. Το πρώτο σημείο της νόσου συχνά ξεκινά με μια κόκκινη κηλίδα στο δέρμα που έπειτα απλώνεται παντού. Μπορεί να αλλάζει τη χροιά δέρματος και των μαλλιών και τα κάνει πιο ξηρά.
Δημιουργούνται βλάβες του δέρματος τις οποίες ο ασθενής δεν αισθάνεται, παρουσιάζουν αναισθησία, είναι ανώδυνες. Οι βλάβες οφείλονται σε προσβολή των αισθητικών νεύρων. Η αναισθησία που δημιουργείται καθιστά τα άκρα ευάλωτα σε τραυματισμούς ή εγκαύματα που μπορούν να οδηγούν σε απώλεια χεριών, ποδιών, των δακτύλων τους και ακρωτηριασμούς
2. Αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης
3. Απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και αλλού στο σώμα
4. Παραμορφώσεις στα χέρια και στα πόδια
5. Βλάβες στα μάτια και τύφλωση λόγω προσβολής του οπτικού νεύρου
Πηγή: newstoday.gr