Το πρώτο και πιο ισχυρό πλήγμα θα δεχτούν τα ταμεία. Πιο συγκεκριμένα τα χρήματα που αυτά διαθέτουν για την κάλυψη συντάξεων και λοιπών δαπανών επαρκούν μόλις μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

Ωστόσο η Τρόικα ανυποχώρητη στις αξιώσεις της απαιτεί τουλάχιστον μια αποκρατικοποίηση μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ, αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα και δεν εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, δεν είναι διατεθειμένη να εκταμιεύσει τα 12 δισ.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση συγκαταλέγεται και η νέα έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

100.000 ιδιοκτήτες στα γκισέ της εφορίας

Όσον αφορά τα ακίνητα το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει νέα έκτακτη εισφορά για να την εντάξει στο πακέτο μέτρων του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να περάσουν από τα γκισέ της εφορίας.

Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί κλιμακωτά, ανάλογα και με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1%. Όπως γίνεται αντιληπτό, στις ακριβές περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία πάνω από 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό, το Ψυχικό, η Γλυφάδα, η Φιλοθέη κ.ά., οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πάνω από 100 με 130 τετραγωνικά θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά.

Επίσης, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο τέλος του καλοκαιριού θα αυξηθεί η λίστα των υπόχρεων.

Εξάλλου, όσοι κατείχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ εντός του 2010 θα πληρώσουν τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους. Εκτός από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011, θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, ενώ όσοι δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά για το 2009.

Στο στόχαστρο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες

Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμα και η επιβολή έκτακτης εισφοράς είναι τα μέτρα που συζητιούνται, προκειμένου να αυξηθεί η φοροδοτική δυνατότητα των ομάδων αυτών. Το μέτρο, που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το 2008 με κυβέρνηση Ν.Δ., νομοθετήθηκε και το πήρε πίσω λίγους μήνες μετά ο επόμενος υπουργός Οικονομίας. Σε περίπτωση κατάργησης του αφορολογήτου, για τα πρώτα 12.000 ευρώ θα εφαρμοστεί συντελεστής 10% ή 15% ή 18%.

«Καυτή πατάτα» οι αποδείξεις για το οικονομικό επιτελείο

Το κίνημα των αποδείξεων «καίει» το οικονομικό επιτελείο και έχει προκαλέσει την μήνιν της τρόικας, καθώς τώρα διαπιστώνεται ότι οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο των αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου και σε αρκετές περιπτώσεις απολαμβάνουν και υψηλό μπόνους φόρου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις δύο πρώτες παρτίδες εκκαθαριστικών σημειωμάτων (781.612 δηλώσεις) το 40% έχουν επιστροφή φόρου και πληρωμή μόλις το 19%!

Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό η κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να καλύψει την υστέρηση κεφαλαίων που προκύπτει από την επιστροφή φόρου λόγω αποδείξεων αλλά και να ικανοποιήσει την Τρόικα με αποκρατικοποιήσεις και νέα σκληρά μέτρα που θα αναγκάσουν τους Έλληνες να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, όταν η εκταμίευση της πέμπτης δόσης φαντάζει η μόνη λύση.

Πηγή: newstoday.gr