Για τη μάχη του Αζοφστάλ και τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων μίλησε ο Ιωάννης Μάζης.
Ποιό είναι το σχέδιο του Πούτιν και γιατί θεωρεί, ότι δεν πρέπει να τον προκαλούν; Ο καθηγητής ισχυρίζεται, ότι ο Ρώσος πρόεδρος στην αρχή των επιχειρήσεων υποβάθμισε τη βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρναία, γι’αυτό και τώρα βομβαρδίζονται σιδηροδρομικοί σταθμοί και γραμμές προκειμένου να αποκόπτεται ο ανεφοδιασμός. Αυτά τα όπλα θα λιμνάσουν σε περιοχές που δεν είναι προγραμματισμένες να φτάσουν και εκεί δημιουργείται πεδίο δόξης λαμπρό για λαθρέμπορους όπλων. Οπότε είναι απορίας άξιον πως θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο οπλισμός. Βλέπουμε, ότι μπαίνει άλλη τάξη στη λογική της εισβολής, πιο αποτελεσματική από την αρχή.
Παράλληλα σχολίασε τον διορισμό γραμματέα τριμερών για Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ και συν ένα για τις ΗΠΑ. O πόλεμος στην Ουκρανία αναβίωσε τους σχεδιασμούς για τον EastMed. Είναι πολύ λογικό αυτού του είδους η συνεργασία να υπάρξει και να ενισχυθεί. Οι πραγματικότητες της δίνουν δυνατότητα να επιβιώσει. Το Ισραήλ δεν παύει να επιδεικνύει μειωμένη εμπιστοσύνη στα άλλα δρομολόγια και μεταξύ αυτών και αυτό από την Τουρκία. Δεν πείθεται από τις… επιθέσεις φιλίας του κ. Ερντογάν. Ξέρει πάρα πολύ καλά, ότι το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ είναι η Κύπρος. Αυτό το έχουν αντιληφθεί και Τούρκοι αναλυτές που καταφεύγουν σε απίθανη συνωμοσιολογία εις βάρος του Ισραήλ, γιατί αντιλαμβάνονται, πως δεν θα κερδίσουν ποτέ την ισραηλινή πλευρά. Όταν η Ιερουσαλήμ χάνει την εμπιστοσύνη της δεν την ξαναποκτά. Γι’αυτό κρίνω, ότι η τριμερής είναι πολύ μεγάλης σημασίας και θεωρώ, ότι η Κύπρος έχει να κερδίσει από αυτήν την υπόθεση.
Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Δεν έπαψαν να θεωρούν, ότι αυτό το αβύθιστο αεροπλανοφόρο που ελέγχει τις διαδρομές του φυσικού αερίου, είναι στρατηγικό όπλο. Γι’αυτό θέλει να κάνει την Κύπρο υπό τουρκική επιρροή και δημιουργεί προβλήματα σε Αιγαίο και Θράκη.