Στις εικόνες από δορυφόρο της αμερικανικής εταιρείας Maxar Technologies  υπάρχουν και τρύπες στην οροφή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, πέραν από φωτιές που φαίνεται πως έχουν ξεσπάσει περιμετρικά.

Η ανησυχία εντείνεται ενώ καθ’ οδόν βρίσκονται οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια. Η αυτοψία αναμένεται να διαρκέσει από «Τετάρτη έως Σάββατο», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι.

 

«Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια της Ουκρανίας και της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της Ευρώπης», είπε ο Γκρόσι από το Κίεβο.

 Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η αποστολή του ΔΟΑΕ ήταν απαραίτητη, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό που καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής του ΔΟΑΕ στις περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένει από την αντιπροσωπεία του ΔΟΑΕ να παρουσιάσει τα γεγονότα σχετικά με την παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θέτει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος.

Στην Ζαπορίζια λειτουργούν έξι από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες ηλεκτροπαραγωγής.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ως υπέθυνες για τις καταστροφές στον πυρηνικό σταθμό και παράλληλα συμφωνούν ότι η κατάσταση στις εγκαταστάσεις απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης.

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία έχουν ζητήσει την απόσυρση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού από το πυρηνικό συγκρότημα για να διασφαλίσουν ότι δεν αποτελεί στόχο.

Αλλά το Κρεμλίνο απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο εκκένωσης του χώρου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η αποστολή του ΔΟΑΕ πρέπει να εκτελέσει το έργο της με πολιτικά ουδέτερο τρόπο.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του εν λόγω πυρηνικού σταθμού, καθώς τυχόν διαρροή πυρηνικής ενέργειας σε συνέχεια των συγκρούσεων θα είχε καταστροφικές συνέπειες» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει το ζήτημα της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας τον περασμένο Μάρτιο στη Βιέννη.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr