Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Baloch υπέβαλε δύο ξεχωριστές αναφορές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Turk ζητώντας την παρέμβαση του ΟΗΕ για επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαλουχιστάν. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μπαλούχων ζήτησε τη σύσταση ερευνητικής αποστολής του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των εξωδικαστικών δολοφονιών και των μαζικών εξαναγκαστικών εξαφανίσεων πολιτικών και κοινωνικών ακτιβιστών των Μπαλούχων στο Πακιστάν.

"Μπροστά στα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράττουν οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας στο Μπαλουχιστάν, η παρέμβαση του ΟΗΕ είναι επιβεβλημένη. Η ίδρυση μιας ερευνητικής αποστολής του ΟΗΕ για να διερευνήσει εξωδικαστικές δολοφονίες και μαζικές εξαφανίσεις πολιτικών και κοινωνικών ακτιβιστών των Μπαλόχ θα ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός", δήλωσε η οργάνωση Baloch Human Rights στην αναφορά που απευθυνόταν στον Αρχηγό του ΟΗΕ.

 «Αυτή η ενέργεια θα ανοίξει το δρόμο για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των ενόχων των αποτρόπαιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Μπαλουχιστάν, κινώντας υποθέσεις εναντίον τους στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε επίσης.

Στο υπόμνημα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαλόχ τόνισε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαλουχιστάν. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μπαλόχ είπε ότι αυτές οι εκθέσεις σημείωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εμπλακεί στην παρενόχληση των μελών της οικογένειας των θυμάτων εξαναγκαστικής εξαφάνισης. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Baloch, τα μέλη της οικογένειας που εργάζονται σε κρατικές υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις παρενοχλούνται με διάφορους τρόπους.

"Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαλουχιστάν. Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικές ομάδες τόνισαν τους ρόλους διαφόρων δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων του στρατού, της αστυνομίας, μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, βοηθητικές πολιτοφυλακές και τοπικοί συνεργάτες (γνωστοί ως τάγματα θανάτου), διαπράττοντας εκτεταμένες και συστηματικές φρικαλεότητες».

Στην αναφορά, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μπαλούχ ανέφερε: «Οι αναγκαστικές εξαφανίσεις, η παράνομη κράτηση, η απόρριψη ακρωτηριασμένων σωμάτων και τα απάνθρωπα βασανιστήρια των πολιτικών ακτιβιστών των Μπαλόχ αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την καταστολή των εθνικών φιλοδοξιών των Μπαλόχ». Τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο από το 2002. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Baloch (BHRC), 367 άτομα αγνοήθηκαν και 79 σοροί αγνοουμένων που σκοτώθηκαν εξώδικα εντοπίστηκαν από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2022. Επιπλέον, οι σοροί που ανασύρθηκαν από άλλα 58 ήταν αγνώριστα.

Πριν από την υποβολή των αναφορών, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μπαλόχ (BHRC) οργάνωσε μια διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη καταδικάζοντας τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στο Μπαλουχιστάν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παρέμβαση του ΟΗΕ στο Μπαλουχιστάν για να σωθεί ο λαός των Μπαλόχ. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης 52ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Εκπρόσωποι από διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισαν την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαλουχιστάν και κατηγόρησαν τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας για εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και εξωδικαστικές δολοφονίες κοινωνικοπολιτικών ακτιβιστών Μπαλούχ. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που υπογράμμιζαν διάφορες πτυχές των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει ο λαός των Μπαλόχ στο Πακιστάν.

https://www.devdiscourse.com/article/international/2380621-baloch-human-rights-council-calls-for-un-intervention-in-balochistan