Ανθρώπινα Δικαιώματα: Τις πέντε βασικές αρχές Μαχάτμα Γκάντι διατύπωσε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια της στην 52ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη, πρέσβης Indra Mani Pandey. Ο Ινδός διπλωμάτης επεσήμανε, ότι οι αρχές του Γκάντι αποτελούν επίσης βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ  και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR).

Εκδίδοντας μια κοινή δήλωση σχετικά με «Απήχηση Σκέψεων & Αξιών του Μαχάτμα Γκάντι στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκ μέρους της Ινδίας και 89 άλλων κρατών, ο Indra Mani Pandey είπε ότι υπάρχει ισχυρή απήχηση στις οικουμενικές αξίες που περιέχονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ιδεών και των αξιών που υποστηρίζει ο Μαχάτμα Γκάντι, το παγκόσμιο σύμβολο κατά της βίας.

Ο Πρέσβης τόνισε ότι ο Γκάντι πιστεύει σθεναρά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών, καθώς και ευάλωτων ατόμων, προασπίζοντας τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

Η 52η σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεξάγεται από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 4 Απριλίου 2023.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποιεί τουλάχιστον τρεις τακτικές συνεδριάσεις το χρόνο, συνολικά για τουλάχιστον δέκα εβδομάδες. Πραγματοποιούνται Φεβρουάριο-Μάρτιο, Ιούνιο-Ιούλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Οι συνεδρίες μπορεί να διαρκέσουν τρεις, τέσσερις ή πέντε εβδομάδες, ανάλογα με το πρόγραμμα εργασίας.

Εάν το ζητήσει το ένα τρίτο των κρατών μελών, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των έκτακτων περιστατικών.

Οι πέντε αρχές κατά της βίας

Ο Γκάντι ήθελε να καταλάβουν οι άνθρωποι τις έννοιες της μη βίας πέρα από την απλή αποφυγή σωματικής επίθεσης. Εξέφρασε λοιπόν 5 αρχές κατά της βίας.

Ποιες είναι αυτές;

Σεβασμός

Κατανόηση

Αποδοχή

Εκτίμηση

Συμπόνια

Ο σεβασμός και η κατανόηση προς τους άλλους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τη φυλή, την κάστα ή τη χώρα, είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει ο κόσμος μπροστά. Τα τείχη και οι διαχωρισμοί, στο τέλος μόνο κακό κάνουν, οδηγώντας σε θυμό, επανάσταση και βία. Αντίθετα, όταν σεβόμαστε και κατανοούμε ο ένας τον άλλον, περνάμε αβίαστα στην τρίτη αρχή, την αποδοχή. Η ικανότητα να αποδεχόμαστε άλλες απόψεις και θέσεις, μας επιτρέπει να γινόμαστε δυνατότεροι και σοφότεροι. Οι άλλες δύο αρχές της μη βίας -η εκτίμηση και η συμπόνια- φέρνουν προσωπική ευτυχία και ολοκλήρωση, καθώς και μεγαλύτερη αρμονία στον κόσμο.

 

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr