36 δορυφόρους έθεσε σε τροχιά την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 ο Ινδικός οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) ολοκληρώνοντας τον αστερισμό πρώτης γενιάς (OneWeb) που επιτρέπει στην εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει παγκόσμια κάλυψη τη φετινή χρονιά.
Όπως μεταφέρουν ινδικά ΜΜΕ, η εκτόξευση της Κυριακής ήταν η έκτη εκτόξευση για τον βαρύτερο πύραυλο LVM-3 της Ινδίας – ο οποίος ακολούθησε την εκτόξευση του Chandrayaan-2 το 2019 – και η δεύτερη όπου έδειξε την ικανότητα εκτόξευσης πολλαπλών δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Οι 36 δορυφόροι τοποθετήθηκαν σε τροχιές σε εννέα παρτίδες των τεσσάρων δορυφόρων ο καθένας. Οι δορυφόροι συνολικά ζύγιζαν 5.805 κιλά.
Μετά την καύση και των τριών σταδίων του πυραύλου, οδηγώντας τους δορυφόρους σε κυκλική τροχιά περίπου 450 χιλιομέτρων, η πρώτη παρτίδα δορυφόρων μπήκε σε τροχιά λίγο περισσότερο από 19 λεπτά μετά την απογείωση. Η τέταρτη παρτίδα τέθηκε σε τροχιά περίπου 33 λεπτά μετά την απογείωση.
Οι άλλες πέντε παρτίδες μπήκαν σε τροχιά όταν οι ινδικοί επίγειοι σταθμοί δεν έβλεπαν το σκάφος. Η εκτόξευση όλων των δορυφόρων επιβεβαιώθηκε αργότερα όταν ελήφθησαν δεδομένα επί του σκάφους από τους επίγειους σταθμούς μετά από μια περίοδο συσκότισης 43 λεπτών.
Οι δορυφόροι τοποθετήθηκαν επίσης σε χαμηλότερη κυκλική τροχιά 450 χιλιομέτρων στην τρέχουσα αποστολή, σε σύγκριση με την τροχιά των 600 χιλιομέτρων κατά τις προηγούμενες αποστολές. Κατά συνέπεια, οι δορυφόροι είχαν υψηλότερη ταχύτητα κατά την εκτόξευση. Αυτή είναι μια πρόκληση για την αποστολή, καθώς η αλληλουχία του διαχωρισμού πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι δορυφόροι να μην συγκρούονται μεταξύ τους.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr