Σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις του τουρκικού λαού, ο Guardian έστειλε δύο δημοσιογράφους του στην Άγκυρα για να συνομιλήσουν τους νέους της χώρας, που εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ετυμηγορία της κάλπης.
Η συνάντηση τους με δύο νέους στην τουρκική πρωτεύουσα, οι οποίοι διαφωνούσαν για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ενώ έπαιζαν ένα βιντεοπαιχνίδι, αποδείχτηκε ενδεικτική του διχασμού που βιώνει η τουρκική κοινωνία μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε το θάνατο 45.000 ανθρώπων, άφησε 1.5 εκατομμύριο άλλους άστεγους και δρομολόγησε μεγάλες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας που κανείς δεν περίμενε, ούτε καν φανταζόταν.
Μια χώρα στα δύο
Ο ένας εν των δύο νέων περιέγραψε τον εαυτό του ως εθνικιστή, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει Ερντογάν. «Ο Ερντογάν είναι σαν πατρική φιγούρα για εμάς στην Τουρκία. Διοικεί τη χώρα εδώ και 20 χρόνια. Δεν πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να τον καθαιρέσουμε από ηγέτη, αλλά ειδικά με αυτήν την αντιπολίτευση, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να τον αντικαταστήσει», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, ο φίλος του, υποστηρικτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διαφώνησε κάθετα μαζί του και επισήμανε πως η χώρα δεν κυβερνάται καλά. «Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το τέλος για τον Ερντογάν. Ή τουλάχιστον, το ελπίζω», είπε για την ακρίβεια.
Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη
«Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μια συντονισμένη πρόκληση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο βασικός του αντίπαλος, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει ένα μικρό προβάδισμα. Η επερχόμενη εκλογική διαδικασία θέτει μια σκληρή επιλογή για το τουρκικό κοινό, μεταξύ του Ερντογάν και της πιθανότητας η επανεκλογή του να εδραιώσει την μονοπρόσωπη εξουσία και των αντιπάλων του που έχουν υποσχεθεί να αναθεωρήσουν το προεδρικό σύστημα και να επαναφέρουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Για όλα θα φταίξει η οικονομία;
Όπως τονίζεται, η οικονομία «οδηγεί» τους ψηφοφόρους προς τον Κιλιτσντάρογλου, αλλά ο Ερντογάν δεν φαίνεται ότι θα πέσει εύκολα, καθώς πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν πειστεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ιδανικός για να τον διαδεχθεί στην προεδρία.
Η αντιπολίτευση της Τουρκίας, ένας εξακομματικός συνασπισμός με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου και μοναδικό στόχο την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα της δίνουν ώθηση να βγει μπροστά. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα ψηφίσουν ούτε το AKP ούτε τον Ερντογάν για πρώτη φορά στη ζωή τους. «Είναι απλό: πήρε όλα τα χρήματα από την τσέπη μου», είπε. «Τα υφάσματα που πουλάμε εδώ, για να τα αγοράσουμε χονδρική κοστίζει πέντε φορές περισσότερο από πριν. Αλλά το νοίκι μου έχει υπερδιπλασιαστεί», λέει ένας από αυτούς στην βρετανική εφημερίδα.
Όμως, το να μπει απότομα τέλος σε δύο δεκαετίες διακυβέρνησης τόσο από τον Ερντογάν όσο και από το AKP δεν είναι απλή υπόθεση. Ενώ πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κούρσα για την προεδρία παραμένει δύσκολη.
Αν δεν κερδίσει τόσο την προεδρία όσο και το κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις σαρωτικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Από την άλλη, ο κίνδυνος ο Ερντογάν να παραμείνει πρόεδρος ακόμη και αν το κόμμα του ηττηθεί στο κοινοβούλιο θα μπορούσε να συγκεντρώσει περαιτέρω την εξουσία γύρω από την προεδρία, ακυρώνοντας τυχόν κέρδη της αντιπολίτευσης.
Κλειδί οι αναποφάσιστοι και οι νέοι
Ο Onursal Adıgüzel, βουλευτής και ένθερμος υποστηρικτής του Κιλιτσντάρογλου, δεν ανησυχεί. Μιλώντας στον Guardian από ένα γραφείο της εκστρατείας της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι το CHP θα θριαμβεύσει στοχεύοντας συνταξιούχους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
«Προσωπικά, πιστεύω ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές παρά τις κοινοβουλευτικές εκλογές», είπε. «Πριν από δύο χρόνια, ο Κιλιτσντάρογλου δεν θεωρείτο ισχυρός αντίπαλος για τον Ερντογάν και τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αλλά, πάνω από όλα, είναι ένα άτομο που μπορεί να προσφέρει ειρήνη στην Τουρκία και δεν χρησιμοποιεί γλώσσα πόλωσης όπως ο Ερντογάν».
Καλούμενοι ωστόσο να προσδιορίσουν το «γόητρο» της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου, οι περισσότεροι ψηφοφόροι και μέλη του συνασπισμού εκτιμούν ότι παρέχει μια εναλλακτική λύση έναντι του Ερντογάν και εκπροσωπεί την αλλαγή. Λίγοι, ωστόσο, κατάφεραν να διατυπώσουν τι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τους νέους ή τους ισόβιους υποστηρικτές του Ερντογάν να τον επιλέξουν. Και εδώ ακριβώς φαίνεται ο διχασμός της τουρκικής κοινωνίας λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές…
ΠΗΓΗ: In.gr