Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία έχει πλησιάσει ολοένα και περισσότερο τη Δύση, αν και δεν μοιράζεται απαραίτητα όλες τις αξίες της Δύσης, ωστόσο, η Ινδία δεν είναι επίσης μια χώρα που φιλοξενεί όνειρα προσάρτησης νησιών και μοιράζεται τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές ανησυχίες για την κινεζική κυριαρχία στην Ασία.

Η Ινδία θεωρείται αξιόπιστος εταίρος ενώ η εικόνα της Κίνας έχει αμαυρωθεί, με πολλούς να θεωρούν απρόβλεπτο το Πεκίνο, αναφέρει σε άρθρο με τίτλο “Η οικονομική άνοδος της Ινδίας είναι μία υπόσχεση για τη χώρα και παραπέρα” στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση επέβαλε εξαιρετικά αυστηρά lockdown, τα οποία αναστάτωσαν πολλούς. Επιπλέον, ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ έχει αυτοανακηρυχτεί αιώνιος ηγέτης της χώρας και συνέχισε επίσης να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Σε απάντηση, ένας τεράστιος αριθμός εταιρειών σπεύδουν ξαφνικά να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τα εργοστάσιά τους στην Κίνα.

«Ποτέ δεν έλαβα τόσους πολλούς ανώτερους αντιπροσώπους από γερμανικές εταιρείες όσο τους τελευταίους έξι μήνες», λέει  Ρατζέν Ναθ, από το ινδικό υποκατάστημα της σημαίνουσας γερμανικής εμπορικής ένωσης VDMA, η οποία αντιπροσωπεύει τον τομέα κατασκευής μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Το Νέο Δελχί παρακολουθεί τη μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο με αρχηγούς κρατών και ανώτερα στελέχη εταιρειών από όλο τον κόσμο να προσελκύουν την Ινδία.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία έχει καθιερώσει ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσελκύσει εταιρείες που ενδιαφέρονται να παράγουν πράγματα όπως ημιαγωγούς, μπαταρίες και κινητά τηλέφωνα στην Ινδία – ένα σχέδιο που έχει εγκωμιαστεί ακόμη και από επικριτικούς οικονομολόγους.

Σήμερα, η ινδική οικονομία έχει αφήσει πίσω τους Βρετανούς. Τα χαλυβουργεία της χώρας είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και περισσότερο από το 50 τοις εκατό όλων των παιδιών στον κόσμο θα λάβουν τουλάχιστον ένα εμβόλιο που παράγεται στην Ινδία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η Ινδία έχει μια ζωντανή κινηματογραφική βιομηχανία (Bollywood) και έχει δημιουργήσει επίσης μια εξαιρετικά επιτυχημένη διασπορά. Οι γιοι ινδικών οικογενειών της μεσαίας τάξης έχουν τον έλεγχο τόσο στη Google όσο και στη Microsoft, ενώ ο τρίτος, ο Ajay Banga, πρόκειται να επιβεβαιωθεί ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνειτο Der Spiegel.

Επίσης, η άνοδος της Ινδίας είναι καλά νέα για τη Δύση. Μέσα σε αρκετά χρόνια, η χώρα είναι πιθανό να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ουσιαστικά να γίνει η τρίτη οικονομική άγκυρα σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία έχει πλησιάσει ολοένα και περισσότερο τη Δύση, αν και δεν μοιράζεται απαραίτητα όλες τις αξίες της Δύσης, ωστόσο, η Ινδία δεν είναι επίσης μια χώρα που φιλοξενεί όνειρα προσάρτησης νησιών και μοιράζεται τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές ανησυχίες για την κινεζική κυριαρχία στην Ασία, υποστηρίζει το Der Spiegel.

Η Ινδία φιλοξενεί ήδη ισχυρές βιομηχανίες πληροφορικής και φαρμακευτικών προϊόντων. Σύμφωνα με προβλέψεις της JP Morgan στις ΗΠΑ, περίπου το 25 τοις εκατό όλων των smartphones της Apple θα παράγονται στην Ινδία μόλις δύο χρόνια από τώρα.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα την κατασκευή ενός νέου μεγάλου εργοστασίου στη χώρα. Το “Made in China” μεταμορφώνεται σε “Made in India”, τονίζει με νόημα το Der Spiegel.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι βλέπει επίσης την ψηφιοποίηση ως μέσο για την επίτευξη ενός από τους πιο σημαντικούς στόχους του: την εξάλειψη της φτώχειας και η κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς αυτόν τον στόχο: Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια Ινδοί έχουν γλιτώσει τη φτώχεια τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Μόντι χρησιμοποιεί ακόμη και την τρέχουσα προεδρία τωνG-20 για να προωθήσει την αφήγησή του για την αναγέννηση της Ινδίας. Νέα τρένα υψηλής ταχύτητας πηγαίνουν από πόλη σε πόλη. Περίπου 80 νέα αεροδρόμια πρόκειται να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια.

Φέτος, η ινδική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο 6%. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, μόνο η Σαουδική Αραβία προβλέπεται να παρουσιάσει ισχυρότερη ανάπτυξη. Και όταν η Ινδία θα φιλοξενήσει τη φετινή σύνοδο κορυφής των G-20 τον Σεπτέμβριο, τα μάτια του κόσμου θα είναι και πάλι στραμμένα στην ασιατική χώρα.

Η οικονομική άνοδος της Ινδίας είναι μία υπόσχεση για τη χώρα και όχι μόνο. Είναι πλέον η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο και πιθανότατα σύντομα θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Για δεκαετίες, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα έρθει η ώρα της Ινδίας.

Παρόλο που η παγκόσμια οικονομία παραπαίει, η Ινδία παρέμεινε σταθερή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η Ινδία θα συνεισφέρει το 15% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023.

Η Ινδία αντικατέστησε την Κίνα στις 14 Απριλίου ως το πιο πληθυσμό έθνος στον κόσμο. Σχεδόν ένα πέμπτο των ανθρώπων στον πλανήτη ζει στην Ινδία. Ο πληθυσμός της Ινδίας είναι νέος, νεότερος από τον πληθυσμό της Κίνας. Οι μισθοί είναι σχετικά χαμηλοί και οι δυνατότητες του έθνους είναι τεράστιες. Πολλοί πιστεύουν επί του παρόντος ότι η στιγμή της Ινδίας έφτασε επιτέλους και η χώρα κυριεύεται από αισιοδοξία.

Ο πολιτικός επιστήμονας από τη Σιγκαπούρη Κισόρε Μαχμπουμπάνι είπε πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον Φαρίντ Ζακάρια στο CNN. Αναφερόμενος στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, πρόσθεσε: «Δεν ξέρω πώς το έκανε ο Μόντι, αλλά ξύπνησε έναν κοιμισμένο γίγαντα».

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες από τη Morgan Stanley ανακοίνωσαν μάλιστα πρόσφατα ότι η «δεκαετία της Ινδίας» μόλις ξεκινά.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr