Υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η ινδική διασπορά εξαπλώνεται από τις ΗΠΑ στον Κόλπο, ο Economist, σε δημοσίευμά του του αναφέρει ότι η άνοδος της Ινδίας είναι μια φοβερή ιστορία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ινδία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, το ΑΕΠ της αναμένεται να ξεπεράσει το ΑΕΠ της Ιαπωνίας και της Γερμανίας έως το 2028, παρόλο που βαδίζει σε μια νέα πορεία προς τον πλουτισμό.

Οι εξαγωγές της Ινδίας καθοδηγούνται από υπηρεσίες, από τις οποίες είναι ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται, ότι υπό τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, η υποδομή της Ινδίας έχει αναπτυχθεί αλματωδώς και η μεταποίηση μπορεί να αυξηθεί καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού διαφοροποιούνται από την Κίνα.

Για παράδειγμα, η Apple συναρμολογεί το 7 % των iPhone στην Ινδία.

Στη συνέχεια το άρθρο ισχυρίζεται, ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να την πάθουν στην περίπτωση της Ινδίας όπως με την Κίνα που της προσέφεραν οικονομικά οφέλη και στράφηκε εναντίον τους.

Η Ινδία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν κοντά λόγω της κοινής τους καχυποψίας για την Κίνα. Θα ενίσχυε απλώς την Κίνα να αρνηθεί τη συνεργασία με την Ινδία, καθώς η φιλοσοφία και η δημοκρατία της δεν ευθυγραμμίζονται με τα δυτικά ιδανικά. Επιπλέον, θα καταδείξει πόσο άσχημα έχει προσαρμοστεί η Αμερική στον επικείμενο πολυπολικό κόσμο, σύμφωνα με τον Economist.

Οι πρόεδροι τριών από τις πέντε κορυφαίες σχολές επιχειρήσεων της Αμερικής και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alphabet, της IBM και της Microsoft είναι ινδικής καταγωγής. Το επίτευγμα των Ινδοαμερικανών αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι το 70 τοις εκατό του γενικού αμερικανικού πληθυσμού έχει θετική γνώμη για την Ινδία, σε σύγκριση με μόλις 15 τοις εκατό για την Κίνα.

Η Quad, μια συμμαχία ασφαλείας που αποτελείται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, περιλαμβάνει την Ινδία.

Ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα των σχέσεων Ινδίας-ΗΠΑ είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιταχύνει τη μεταφορά τεχνολογίας στην Ινδία. Υποστηρίζοντας τον αμυντικό τομέα της Ινδίας , η Αμερική επιδιώκει να τον απογαλακτίσει από τα απαρχαιωμένα ρωσικά όπλα και να παρέχει σε άλλες ασιατικές δημοκρατίες μια νέα, φθηνή προμήθεια πυρομαχικών.

Η συνεργασία μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πολύ στενή, ωστόσο, οι Αμερικανοί ηγέτες, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν να είναι έτσι και προβλέπουν μια πολύ στενότερη σχέση στο μέλλον. Αφού η εξωτερική πολιτική της Ινδίας έχει γίνει δυναμική και οι ΗΠΑ τη βλέπουν επίσης ως απαραίτητο συνεργό στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα, εξηγεί ο Economist στην ενότητα για την Ασία.

Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μόντι στην Ουάσιγκτον θεωρείται ως μια ευκαιρία που οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνάψουν ορισμένες αμυντικές συμφωνίες. Ο Πρωθυπουργός Μόντι θα ήταν επίσης ένας από τους λίγους ξένους ηγέτες, μαζί με τους Ουίνστον Τσόρτσιλ, Νέλσον Μαντέλα και Βολοντίμιρ Ζελένσκι που θα μιλήσουν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ περισσότερες από μία φορές.

Η αντίληψη ότι η οικονομία της Ινδίας μπορεί τώρα να αρχίζει να συνειδητοποιεί τις δυνατότητές της συμβάλλει στην ελκυστικότητα της χώρας.

Πρόσφατα, η Ινδία ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Και η αμερικανική πολυεθνική επενδυτική τράπεζα και εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Goldman Sachs είχε προβλέψει ότι το ΑΕΠ της Ινδίας θα ξεπεράσει το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ το 2051 και της Αμερικής έως το 2075. Αυτό προϋποθέτει ρυθμό ανάπτυξης 5,8 τοις εκατό για τα επόμενα πέντε χρόνια, 4,6 τοις εκατό στην Δεκαετία 2030 και κάτω.

Ωστόσο, η Ινδία πρέπει να προετοιμαστεί για αυξημένο έλεγχο καθώς γίνεται πιο ισχυρό έθνος.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr