Σύμφωνα με τους αιτούντες άσυλο, συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν από συνοριοφύλακες στα τουρκικά σύνορα. Ωστόσο, το Ισλαμικό Εμιράτο επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία απελαύνει Αφγανούς πρόσφυγες και προσθέτει ότι η διαδικασία απέλασης προσφύγων πρέπει να γίνει χωρίς παρενόχληση.

Η εισροή Αφγανών προσφύγων στην Τουρκία

Η Τουρκία έχει γίνει ένας σημαντικός προορισμός για τους Αφγανούς πρόσφυγες που φεύγουν από τη βία και την αστάθεια στη χώρα τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους προσφύγων, εκτιμάται ότι σχεδόν 200.000 Αφγανοί πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, αριθμός που αυξάνεται σε καθημερινή βάση από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πλήρη απόσυρση στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στις αρχές Απριλίου.

Πολλοί Αφγανοί διασχίζουν τα σύνορα από το Ιράν στην Τουρκία μέσω επικίνδυνων διαδρομών, συχνά με τη βοήθεια λαθρεμπόρων. Ελπίζουν να βρουν εργασία ή προστασία στην Τουρκία ή να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και αντιμετωπίζει οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Η τουρκική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αυστηρότερη πολιτική έναντι των Αφγανών προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Ιράν και της αύξησης των περιπολιών και των συλλήψεων.

Οι ισχυρισμοί για απωθήσεις και βία

Πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Τουρκία ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί πιέσεις και βία από τις τουρκικές συνοριακές δυνάμεις. Οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς παραβιάζουν την αρχή της μη επαναπροώθησης, η οποία απαγορεύει την επιστροφή των προσφύγων σε ένα μέρος όπου αντιμετωπίζουν κίνδυνο.

Σύμφωνα με έρευνα του Guardian που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πολλά θύματα επαναπροώθησης, δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στην περιοχή και ανεξάρτητους παρατηρητές, βίαιες επαναπροωθήσεις εναντίον προσφύγων έχουν αυξηθεί στην ανατολική Τουρκία τους μήνες από την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Μερικοί από τους πρόσφυγες μοιράστηκαν τις ιστορίες τους για κακοποίηση και βασανιστήρια από τις τουρκικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, ο 24χρονος Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι συνελήφθη από την αστυνομία στα τουρκικά σύνορα και επέστρεψε στο Αφγανιστάν μετά από ξυλοδαρμό.

Ένας άλλος πρόσφυγας, ο Σαρβάρ, είπε ότι τον χτύπησα με σίδερο και του έσπασαν τα πόδια.

Η απάντηση του Ισλαμικού Εμιράτου και της διεθνούς κοινότητας

Το Ισλαμικό Εμιράτο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των Αφγανών προσφύγων στην Τουρκία και ζήτησε την ανθρώπινη μεταχείρισή τους. Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Εμιράτου, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Μουτζαχίντ πρόσθεσε ότι η διαδικασία μεταφοράς αιτούντων άσυλο πρέπει να γίνει χωρίς παρενόχληση. Είπε: "σε αυτή την περίπτωση, το Ισλαμικό Εμιράτο βρίσκεται σε επαφή με τη χώρα της Τουρκίας, ώστε οι μετανάστες μας να μπορούν να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα.”

Το Ισλαμικό Εμιράτο κατηγόρησε επίσης τις χώρες υποδοχής Αφγανών προσφύγων για παραβίαση των διεθνών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, κακοποίηση και αναγκαστική απέλαση.

Η διεθνής κοινότητα έχει επίσης υψώσει τη φωνή της ενάντια στις απωθήσεις και τη βία κατά των Αφγανών προσφύγων στην Τουρκία. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίσει την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου για όσους χρήζουν προστασίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει επίσης απευθύνει έκκληση για περισσότερη υποστήριξη και αλληλεγγύη από άλλες χώρες για να μοιραστούν την ευθύνη της φιλοξενίας και της βοήθειας των Αφγανών προσφύγων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποίησε ότι εκατομμύρια Αφγανοί αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr