H Global Human Rights Defense, μια κορυφαία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φιλοξένησε μια διάσκεψη με τίτλο "Η ξεχασμένη γενοκτονία του Μπαγκλαντές 1971" στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες του Βελγίου στις 3 Ιουλίου.

Οι ομιλητές προέτρεψαν τη διεθνή κοινότητα να διεξάγει ενεργά εκστρατεία για την αναγνώριση της γενοκτονίας στο Μπαγκλαντές. Η εκδήλωση είχε ως στόχο να ρίξει φως και να αναζητήσει δικαιοσύνη για τα θύματα της γενοκτονίας του Μπανγκλαντές το 1971, ανέφερε η παγκόσμια υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε δελτίο τύπου.

Η Διάσκεψη, που διοργανώθηκε από την Global Human Rights Defense και προεδρεύθηκε από το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mel Fulvio Martusciello, συγκέντρωσε 65 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ομιλητών από διάφορους τομείς, όλοι ενωμένοι στη δέσμευσή τους να επιδιώξουν την αναγνώριση των θυμάτων της γενοκτονίας του Μπανγκλαντές το 1971.

Η παγκόσμια υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι αξιότιμοι ομιλητές κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση. Τους παρότρυναν να κάνουν ενεργό εκστρατεία για την αναγνώριση των θηριωδιών που διεξήχθησαν από τον πακιστανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Πολέμου του Μπαγκλαντές το 1971 και να το αναγνωρίσουν ως γενοκτονία.

Ζητούν επίσης δημόσια συγγνώμη και δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Ο Manel msalmi, Σύμβουλος Διεθνών Υποθέσεων και συντονιστής του συνεδρίου, τόνισε τη σοβαρότητα των θηριωδιών του 1971, οι οποίες δεν έχουν ακόμη λάβει την παγκόσμια αναγνώριση που τους αξίζει.

Η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Isabella Adinolfi εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όλους τους συμμετέχοντες και έδειξε αλληλεγγύη προς τις οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων της γενοκτονίας του 1971. Τόνισε επίσης τη βία και τις διώξεις που υπέστησαν οι γυναίκες, τονίζοντας την ανάγκη αναγνώρισης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Ιζαμπέλα Αντινόλφι μετέφερε το μήνυμα του Μαρτουσιέλο: ήρθε η ώρα η ΕΕ να αναγνωρίσει αυτό που συνέβη στο Μπαγκλαντές ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την βύθιση του έθνους στο αίμα και την τυραννία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εξέχοντες ομιλητές, συμπεριλαμβανομένου του Σραδανάντ Σιτάλ, Προέδρου της Παγκόσμιας υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Willy Fautre, διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς σύνορα, Andy Vermaut, Πρόεδρος της Postversa, Giuliana Franciosa, Isabella Adinoilfi ευρωβουλευτής, Mahbub Sales, Πρέσβης του Μπαγκλαντές στο Βέλγιο και Paul Manik, επιζών που κατάφερε να ξεφύγει από τη γενοκτονία το 1971.

Ο Πρέσβης του Μπανγκλαντές στο Βέλγιο, Μαχμπουμπ Χασάν Σαλέχ επαίνεσε τις προσπάθειες της Διάσκεψης να ρίξει φως στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον πακιστανικό στρατό κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του Μπανγκλαντές το 1971. Επανέλαβε την εκπληκτική κλίμακα της τραγωδίας, με περίπου 3 εκατομμύρια Βεγγαλέζους να σκοτώνονται, πάνω από 2 εκατομμύρια Βεγγαλέζες να βιάζονται και 30 εκατομμύρια Βεγγαλέζους να εκτοπίζονται.

Παρά την αναγνώριση των γεγονότων, η γενοκτονία παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στη διεθνή κοινότητα.Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης Μερική προβολή του ντοκιμαντέρ της Παγκόσμιας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τίτλο Μπαγκλαντές: τι συνέβη; Αυτή η ολοκληρωμένη περιγραφή της γενοκτονίας το 1971 από τον πακιστανικό στρατό χρησίμευσε για να καταδείξει περαιτέρω τη σοβαρότητα της κατάστασης."

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr