Περίπου τριάντα πρόσωπα συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στην Αργεντινή έπειτα από λεηλασίες καταστημάτων σε τρεις επαρχίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που δεν διαβλέπει «κοινωνική αντίδραση» ευρείας κλίμακας στα γεγονότα αυτά.

«Υπάρχουν συλληφθέντες (…) και πολλοί από τους δράστες έχουν ποινικό μητρώο. Δεν βλέπουμε κοινωνική αντίδραση, αλλά πράξεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με όλο το βάρος του νόμου», δήλωσε στον Τύπο ο επικεφαλής της κυβέρνησης του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, ο Αγουστίν Ρόσι.

Σύμφωνα με την αστυνομία στην επαρχία Κόρδομπα (κεντρικά), συνελήφθησαν περίπου είκοσι άνθρωποι, οι περισσότεροι ανήλικοι, για επιθέσεις ή απόπειρες λεηλασίας σε πάνω από δέκα εμπορικά καταστήματα το σαββατοκύριακο. Στην επαρχία Μεντόσα, επτά πρόσωπα συνελήφθησαν και τους ασκήθηκαν διώξεις.

Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες, απόπειρα λεηλασίας καταστήματος αναφέρθηκε το βράδυ προχθές Δευτέρα, ωστόσο απετράπη από περίοικους. Ο υπουργός Ασφάλειας Ανίμπαλ Φερνάντες έκανε και σε αυτή την περίπτωση λόγο για προσαγωγές, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Χθες Τρίτη μετά το μεσημέρι στη Χοσέ Πας, λαϊκό προάστιο, 45 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες, σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκε εν μέρει, ανέφεραν η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Καταστήματα έκλεισαν προληπτικά στη συνοικία.

Ο υπουργός Ασφάλειας Φερνάντες διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά» τις υποθέσεις αυτές και σημείωσε πως έχουν αναφερθεί αρκετές απόπειρες επίθεσης σε εμπορικά καταστήματα από την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο δεν παρατηρείται «υψηλός βαθμός οργάνωσης» στις ενέργειες αυτές, για τον οποίο πρόκειται για «εγκληματικές» ενέργειες που προκαλούν «σύγχυση και σύγκρουση».

Η Αργεντινή βιώνει οικονομικό μαρασμό, με τον πληθωρισμό να έχει φθάσει το 113% σε ετήσια βάση και την αγοραστική δύναμη να πλήττεται ακόμα περισσότερο από την υποτίμηση του πέσο κατά 20% την περασμένη εβδομάδα, δυο μήνες πριν από τις εκλογές.

Πολλοί πολίτες της Αργεντινής έχουν ακόμη τραυματικές αναμνήσεις από τις λεηλασίες καταστημάτων κατά τη διάρκεια της «μεγάλης κρίσης» του 2001, όταν είχε σημειωθεί κοινωνική έκρηξη και είχαν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις πολιτών με δυνάμεις επιβολής της τάξης, με απολογισμό 39 νεκρούς.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ