Σοκ προκάλεσαν οι εικόνες που μας ήρθαν από το Πακιστάν μια ημέρα μετά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Στην περιοχή του Παντζάμπ, την πλέον πυκνοκατοικημένη επαρχία της χώρας, έκαψαν εκκλησίες και σπίτια Χριστιανών με την κατηγορία της βλασφημίας, ένα φαινόμενο που δεν είναι τωρινό.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι κάηκαν 8 εκκλησίες,  χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «θλιβερή και ντροπιαστική». Σύμφωνα με αστυνομική αναφορά που έλαβε το CNN, δύο Χριστιανοί άνδρες κατηγορήθηκαν από την τοπική αστυνομία στην πόλη Τζαρανγουάλα, με το σκεπτικό της «βεβήλωσης του ιερού Κορανίου και της κακοποίησης του Προφήτη Μωάμεθ». Η έκθεση ανέφερε ότι οι άνδρες είχαν κρατηθεί σύμφωνα με τους νόμους περί βλασφημίας του Πακιστάν.

Οι χριστιανικές κοινότητες του Πακιστάν στοχοποιούνται τακτικά με τους αυστηρούς νόμους περί βλασφημίας της χώρας, με οργανώσεις δικαιωμάτων να σημειώνουν στο CNN πως διαχρονικά οι νόμοι αυτοί χρησιμοποιούνται για να εκδιώξουν τις μειονότητες και να τις απομονώσουν από τη δημόσια ζωή.

Μερικές ημέρες μετά, στις 22 Αυγούστου 2023, όπως διαβάζουμε στο Asialite.com, μια ομάδα Σιχ και χριστιανών ηγετών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του PSGPC Sardar Amir Singh συνάντησε τον Ανώτατο Δικαστή του Πακιστάν (CJP) Umar Atta Bandial στο γραφείο του στο Ισλαμαμπάντ και τον ενημέρωσε για τα κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονοτικές κοινότητες του Πακιστάν σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ηγέτες των Σιχ ενημέρωσαν το CJP για τις συλλογικές τους ανησυχίες σχετικά με επιλεκτικές και στοχευμένες επιθέσεις σε εμπόρους Σιχ στις επαρχίες KPK και Παντζάμπ, καθώς και σε Ινδουιστές στη Σιντ και Χριστιανούς στο Παντζάμπ. Στο CJP δόθηκαν επίσης αρχεία που περιγράφουν επιθέσεις σε μέλη της μειονοτικής κοινότητας τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και ονόματα όσων, υπό πίεση, πούλησαν τα σπίτια τους και μετανάστευσαν σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ινδία.

Το σχέδιο άλλων 20-22 οικογενειών Σιχ από την Πεσαβάρ, που περιμένουν την ινδική τους βίζα για μόνιμη διαμονή, ενημερώθηκε επίσης στο Pak CJ. Η ομάδα συζήτησε επίσης την αύξηση της βίας εναντίον Χριστιανών και Ινδουιστών, καθώς και των τόπων λατρείας τους, που τροφοδοτούνται από ψεύτικες και δόλιες κατηγορίες για βλασφημία. Σύμφωνα με το CJP, οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί είναι ίσοι πολίτες του Πακιστάν και θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα.

Σιχ και χριστιανοί ηγέτες με επικεφαλής τον Πρόεδρο του PSGPC Σαρντάρ Αμίρ Σινγκ με τον Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν (CJP) Ουμάρ Άτα Μπαντιάλ στο γραφείο του στο Ισλαμαμπάντ

Το CJP είπε ότι θα μιλήσει με τις αρμόδιες αρχές για να ολοκληρώσει τις κατάλληλες έρευνες πριν αναλάβει δράση σε περιπτώσεις, ιδιαίτερα για κατηγορίες βλασφημίας που αφορούν μειονοτικές κοινότητες, και ότι η φυγή ή η μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα δεν αποτελεί λύση. Οι ηγέτες από όλες τις κοινότητες πρέπει να ενωθούν για να καταπολεμήσουν την απειλή της διαθρησκειακής σύγκρουσης.

Ο Samuel Piyara Masihi, ο πάστορας Islamabad Chruch, ο Bishan Singh, ο Amrik Singh (Λαχόρη), ο Dharam Singh, ο Kaka Singh (Shri Nankana Sahib), ο Gurcharan Singh (Panja Sahib), ο Baba Makkhan Singh, ο Baba Gurpal Singh και ο Sahab Singh SinghP της αντιπροσωπείας. Ο Sardar Amir Singh χάρισε στο CJP ένα σάλι και ένα σπαθί, ενώ ο τελευταίος χάρισε στην αντιπροσωπεία μια ασπίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πακιστάν.