Την έντονη αντίδραση της Ινδίας προκάλεσε χάρτης που δείχνει το βορειοανατολικό κρατίδιο Αρουνάτσαλ Πραντές στην αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή Ακτσάι Τσιν ως επικράτεια της Κίνας.

Το Πεκίνο απάντησε λέγοντας ότι οι γέιτονές του θα πρέπει να αποφύγουν την υπερβολική ερμηνεία του θέματος

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα στα μίντια αναφέρουν ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι πιθανό να μην συμμετέχει στις συνομιλίες των ηγετών της G20 την επόμενη εβδομάδα στο Δελχί.

Ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στη σύνοδο θα παραστεί αντ'αυτού ο πρωθυπουργός Λι Κουάνγκ. Ο Σι είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι θα ταξιδέψει στο Δελχί για τη συνάντηση από τις 9 έως τις 10 Σεπτεμβρίου - αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του.

Ανεξακρίβωτες πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ακύρωσε το σχέδιό του λόγω της διαμάχης για τον χάρτη.

Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στον χάρτη -οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία διαμαρτυρήθηκαν για την «αξίωση» της Κίνας να κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας στον χάρτη.

Η Ταϊβάν -η οποία η Κίνα υποστηρίζει ότι είναι μια αποσχισθείσα επαρχία που θα βρεθεί τελικά υπό τον έλεγχο του Πεκίνου- αντιτάχθηκε επίσης στη συμπερίληψή της στον χάρτη.

Ένας πολιτικός από το Νεπάλ ακύρωσε επίσης την επίσκεψή του στην Κίνα, λέγοντας ότι ο νέος χάρτης δεν έλαβε υπόψη τον αναθεωρημένο χάρτη της χώρας, ο οποίος έχει ήδη πυροδοτήσει εντάσεις με την Ινδία.