Νομικοί εμπειρογνώμονες και μπλόγκερ εκφράζουν ανησυχίες ότι ο προτεινόμενος κινεζικός νόμος δημόσιας ασφάλειας για την ποινικοποίηση σχολίων, ενδυμάτων ή συμβόλων που «υπονομεύουν το πνεύμα» ή «βλάπτουν τα αισθήματα» της Κίνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυθαίρετα.
Οι αλλαγές δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα ως μέρος μιας υποχρεωτικής διαδικασίας «προσέλκυσης γνώμης», καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ολοένα και πιο αυταρχική και εθνικιστική διακυβέρνηση του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναφέρει ο «Guardian».
Αρκετοί μελετητές και μπλόγκερ έγραψαν άρθρα και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου ζήτησαν από τις αρχές να αφαιρέσουν ορισμένα άρθρα στο προσχέδιο.
Ο Zhao Hong, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Κίνας, επέκρινε το προσχέδιο για την έλλειψη νομικής σαφήνειας και την πιθανότητα κατάχρησης δημόσιας εξουσίας. Μέχρι την Τετάρτη, το άρθρο του Zhao αφαιρέθηκε από το Paper, ένα διαδικτυακό Κρατικό Μέσο Ενημέρωσης, αλλά άλλες συζητήσεις παραμένουν στο διαδίκτυο, ανέφερε ο «Guardian».
«Ποιος επιβεβαιώνει το «πνεύμα του κινεζικού έθνους» και σύμφωνα με ποια διαδικασία; Ποιος αναγνωρίζει τα «συναισθήματα του κινεζικού έθνους» και σύμφωνα με ποιες διαδικασίες;» έγραψε ο Tong Zhiwei, ένας μελετητής συνταγματικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Ανατολικής Κίνας, στον λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo.
«Εάν η μόνιμη επιτροπή του NPC υιοθετήσει αυτό το άρθρο όπως έχει τώρα συνταχθεί, η επιβολή του νόμου και το δικαστικό έργο θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στις πρακτικές συνέπειες της σύλληψης και της καταδίκης ανθρώπων σύμφωνα με τη θέληση του αρχηγού και θα υπάρξει ατελείωτη ζημιά», πρόσθεσε ο Tong.
Αρκετοί ισχυρίζονται, ότι οι τροπολογίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη λογοκρισία.
«Σήμερα μπορούν να σε αποτρέψουν από το να φοράς συγκεκριμένα ρούχα, αύριο μπορούν να σε εμποδίσουν να μιλήσεις, μετά την επόμενη μέρα μπορούν να σε αποτρέψουν από το να σκέφτεσαι», είπε ένα άτομο στο Weibo.