Το καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης κύρωσε η Αρμενία. Τί σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Ότι το Ερεβάν επιτρέπεται να εκτελεί πλέον τα διεθνή εντάλματα του δικαστηρίου, μεταξύ άλλων εκείνο για τη σύλληψη του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Με αυτόν τον τρόπο η Αρμενία εξέφρασε την δυσαρέσκειά της προς τη ρωσική πλευρά! Η χώρα του Νότιου Καυκάσου είναι μέλος του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), του ρωσικού NATO, απ’το οποίο τον τελευταίο καιρό απείλησε πολλάκις με αποχώρηση, με αφορμή τον αποκλεισμό του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) από το Αζερμπαϊτζάν και τη στάση της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται, ότι η Αρμενία ηττήθηκε στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, υπογράφοντας ταπεινωτική συνθηκολόγηση καθώς 75% των εδαφών της αυτόνομης περιοχής περιήλθαν στο Μπακού. Στη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου 2020 αποφασίστηκε η αποστολή ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, η οποία θα επέβλεπε το καθεστώς παύσης πυρών και την ειρήνη. Ωστόσο όπως ισχυρίζεται η αρμενική πλευρά, δεν τηρήθηκε κανένας όρος της συμφωνίας από τους Αζέρους, οι οποίοι τους τελευταίους 10 μήνες επέβαλλαν το κομμάτι του Ναγκόρνο Καραμπάχ που είχε απομείνει υπό την αυτόνομη διοίκηση των Αρμενίων σε αποκλεισμό, ο οποίος οδήγησε σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.
Στις 18 Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν άφησε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αρτσάχ και μια μέρα μετά, στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 εξαπέλυσε επιχείρηση-καταιγίδα, η οποία οδήγησε σε συνθηκολόγηση στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, με την τοπική κυβέρνηση να αποδέχεται την αυτοδιάλυσή της και συνεπώς το τέλος της παρουσίας των Αρμενίων στην περιοχή μετά από 3000 χρόνια. Πάνω από 100.000 Αρμένιοι του Αρτσάχ έφυγαν ως πρόσφυγες για την Αρμενία.
Η συγκυρία της επίθεσης δεν είναι τυχαία. Η Αρμενία από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ. Η Ρωσία προειδοποιούσε το Ερεβάν για την εμπλοκή της Δύσης στον Καύκασο, όλα όμως έδειχναν, ότι είχε εγκαταλείψει την περιοχή πολύ καιρό πριν, εξαιτίας της φιλοδυτικής κυβέρνησης Πασινιάν.
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
Η Αρμενία έδρασε με τρόπο που δεν αρμόζει σε εταίρο της Ρωσίας θέτοντας τον εαυτό της υπό τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ανέφερε την Τρίτη το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την απόφαση του κοινοβουλίου στο Γερεβάν να κυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε σε ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου ότι η Μόσχα συνεχίζει να θεωρεί το Γερεβάν σύμμαχό της, ωστόσο διατηρεί ορισμένα ερωτήματα για τη σημερινή ηγεσία της Αρμενίας - η οποία πλέον θα πρέπει να συλλάβει τον Βλάντιμιρ Πούτιν σε περίπτωση που πατήσει στο αρμενικό έδαφος, δεδομένου ότι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από πλευράς του ΔΠΔ εναντίον του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.