«Είτε πεθαίνουμε αργά είτε πεθαίνουμε παίρνοντας μαζί μας τις δυνάμεις κατοχής», λέει στέλεχος της Χαμάς αναφερόμενο στο Ισραήλ.

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση των Παλαιστινίων υποστηρίζει πως οι συνθήκες την ευνοούν. Υστερα από πολλούς πολέμους, οι δυνάμεις της είναι πιο σκληραγωγημένες και καλύτερα εξοπλισμένες από ποτέ. Σε μια σύγκρουση με το Ισραήλ το 2014, οι ταξιαρχίες της μάχονταν για 50 ημέρες.

 

Η ισραηλινή αεροπορία πλήττει τη Χαμάς, αλλά η οργάνωση πιστεύει πως ο κατάλογος των στόχων του Ισραήλ είναι περιορισμένος. Η παλαιστινιακή οργάνωση πιστεύει επίσης ότι η λήψη αποφάσεων του Ισραήλ επηρεάζεται από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες και ότι το εβραϊκό κράτος μπορεί να δυσκολευτεί να κερδίσει έναν χερσαίο πόλεμο. Η Χαμάς θεωρεί πως οι μάχες στην πυκνοκατοικημένη λωρίδα θα έχουν ένα υψηλό ανθρωπιστικό τίμημα που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον του Ισραήλ.

Επιπλέον, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, η Χαμάς έχει τη δικλείδα ασφαλείας των τουλάχιστον 100 Ισραηλινών ομήρων που θα κινδυνεύσουν άμεσα σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης και σκοπεύει να τους χρησιμοποιήσει ως χαρτί διαπραγμάτευσης για μαζική απελευθέρωση έγκλειστων Παλαιστίνιων μαχητών.

Στο παρελθόν, οι μαχητές της Χαμάς είχαν ανταλλάξει έναν Ισραηλινό αιχμάλωτο για 100 Παλαιστινίους, και δεν αποκλείεται τώρα να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τις… τιμές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Economist.

 

Μουσουλμανική εξέγερση

Οι ισλαμιστές επιδιώκουν επίσης να αλλάξουν τα πράγματα πολύ πέρα από τη Γάζα. «Θέλουμε να πυροδοτήσουμε εξέγερση» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς που στρέφεται τόσο κατά του Μαχμούντ Αμπάς, του άρρωστου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, όσο και κατά του Ισραήλ, που υποστηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή. Η Χαμάς στοχεύει επίσης να επαναφέρει το ζήτημα της Παλαιστίνης στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Μέσης Ανατολής.

Οσοι επισκέπτονται τώρα τους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου αναφέρουν μια ατμόσφαιρα γιορτής. Στη δεύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, αστυνομικός είχε σκοτώσει δύο Ισραηλινούς τουρίστες. Η Χαμάς ελπίζει να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση κάνοντας έκκληση για βοήθεια από άλλα μέλη του «άξονα αντίστασης», όπως το Ιράν και οι δορυφόροι του στο Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος και το τμήμα της Υεμένης που διοικείται από τους Χούτι.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα άλλα μέλη αυτού του άξονα θα ενθουσιαστούν με τη συμμετοχή τους στον αγώνα, ούτε μπορεί να πει κάποιος πως η Χαμάς μπορεί να ταυτιστεί με το Ιράν. «Γνωρίζουμε ότι είμαστε ένα εργαλείο (του Ιράν)», λέει ο αξιωματούχος της Γάζας, σημειώνοντας ότι η Χαμάς και το Ιράν βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του χάσματος του Ισλάμ μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών. «Τελικά έχουμε απλώς ένα zawaj muta», έναν προσωρινό γάμο».

Πηγή: The Economist, Καθημερινή