Facebook Pixel Το μεγάλο στοίχημα και ο πονοκέφαλος του Ισραήλ! Οι απειλές από Βορρά και Νότο
Life
| 2023-11-06 01:14:00

Το μεγάλο στοίχημα και ο πονοκέφαλος του Ισραήλ! Οι απειλές από Βορρά και Νότο

του Γεωπόλδου
Το μεγάλο στοίχημα και ο πονοκέφαλος του Ισραήλ! Οι απειλές από Βορρά και Νότο

Μια εβδομάδα χερσαίων επιχειρήσεων εντός της Γάζας: Οι δυο όψεις ενός αιματηρού νομίσματος

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε πως κλείνει ο ανθρωπιστικός διάδρομος της Ράφας, για τους πολίτες εκείνους που έχουν ξένο διαβατήριο.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός έδωσε και πάλι τη Κυριακή, στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας ‘παράθυρο’ λίγων ωρών για να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παράκτιου θύλακα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μετακίνηση σε δρόμο με κατεύθυνση τον νότο από τις 10 πμ έως τις 2 μμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έγραψε αργά χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα Χ. Ο στρατός δημοσίευσε επίσης χάρτη που δείχνει τη δίοδο αυτή.

«Κανένας κάτοχος ξένου διαβατηρίου δεν θα μπορεί να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας προτού οι τραυματίες που πρέπει να διακομιστούν από τα νοσοκομεία του βόρειου τμήματος της περιοχής, μπορέσουν να μεταφερθούν προς τη Ράφα, σημείο διέλευσης μεταξύ του Παλαιστινιακού θύλακα και της Αιγύπτου», ανέφερε από πλευράς του ο αξιωματούχος της Χαμάς.

Ο αξιωματούχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, κατηγόρησε μάλιστα τους Ισραηλινούς ότι είναι υπεύθυνοι για 60 αγνοούμενους εξ’ αιτίας του αεροπορικού σφυροκοπήματος. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει την πρόθεση να μείνει ανοιχτός ο κεντρικός δρόμος που συνδέει την Γάζα με τη Ράφα για ένα 3ωρο.

Όμως ο IDF υποστηρίζει ότι στελέχη του όταν πήγαν στην οδική αρτηρία Σαλάχ Αλντίν, για να επιβεβαιώσουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους αμάχους, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από αντιαρματικά, όλμους και φορητό οπλισμό μελών της Χαμάς. Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν μάχες στο νότιο τμήμα της Γάζας και βεβαίως ο ανθρωπιστικός διάδρομος να μην ανοίξει ποτέ.

  • Το Τελ Αβίβ μάλιστα κατηγορεί εκ νέου την οργάνωση Χαμάς ότι είναι αυτή που χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδα προστασίας των τρομοκρατών της και πως είναι μια πάγια τακτική της οι άμαχοι να γίνονται άθελά τους «πιόνια» ενός συστήματος που τους απειλεί με εξουδετέρωση αν δεν υπακούσουν.

« Η Χαμάς συνεχίζει να χρησιμοποιεί πολίτες και μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και ασθενοφόρων ως ασπίδες.», γράφει σε ανακοίνωση του ο Ισραηλινός στρατός.

Αμφίβολη εκεχειρία

Και μπορεί οι μεγάλοι «παίκτες» της Δύσης ν’ ασκούν τις δικές τους διπλωματικές πιέσεις προς το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή αρχή καθώς και προς την Χαμάς, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα φέρει την σιγή των όπλων, όμως με τα παραπάνω δεδομένα δεν προοιωνίζεται ούτε καν προσωρινή εκεχειρία.

Αντιθέτως οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές δείχνουν ότι έχουν διάθεση να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση εντός των Παλαιστινιακών εδαφών αλλά και προς τις περιοχές που γειτνιάζουν με πόλεις του Ισραήλ.

Αυτά μαρτυρούν και οι προπαγανδιστικές εικόνες και βίντεο που φτάνουν στη δημοσιότητα, είτε μέσω επίσημων πηγών, είτε ακόμη και δια μέσου των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η Χαμάς δείχνει ότι οι Ισραηλινοί δέχονται σφοδρότατες επιθέσεις από τους «μαχητές» της, ενώ από την δική του πλευρά ο Ισραηλινός στρατός φέρνει στη δημοσιότητα εικόνες που μαρτυρούν την προέλαση των χερσαίων δυνάμεων προς τον κεντρικό αστικό ιστό Γάζας.

Στην περίπτωση αυτή η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και κυρίως επειδή, όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές, οι μάχες σε αστικό περιβάλλον θεωρούνται από τις πλέον «αιματοβαμμένες» και για τις δυο πλευρές των αντιμαχόμενων.

Ιδίως όμως για τον επιτιθέμενο που έχει βρεθεί σ’ ένα αφιλόξενο περιβάλλον με χιλιάδες σημεία από τα οποία μπορεί να βληθεί.

  • Πάντως το γεγονός ότι το Ισραήλ δείχνει και εικόνες προετοιμασίας του εδάφους από τα μηχανήματα έργου μάχης, είναι ένα σημείο που στέκεται κανείς, διότι αυτό από μόνο του μαρτυρά ότι προετοιμάζεται το επόμενο βήμα του Τελ Αβίβ.

Την ίδια στιγμή οι IDF καλούν τους αμάχους και τους ενθαρρύνουν να εγκαταλείψουν τις ζώνες μάχης.

Εκπρόσωπος του IDF λέει πως το Ισραήλ επιτρέπει την εκτεταμένη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις ασφαλέστερες ζώνες και τον συντονισμό με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, ιατρική περίθαλψη στην πλευρά των συνόρων της Αιγύπτου σε όσους έχουν ανάγκη. Και σαφώς, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, οι στόχοι του πολέμου του Ισραήλ είναι να διαλύσει πλήρως το κράτος του τρόμου και τον τρόμο που ίδρυσε η Χαμάς – ISIS και που ευθύνονται για τη σφαγή στις 7 Οκτωβρίου 1400 Ισραηλινών.

Το μεγάλο στοίχημα, αλλά και «πονοκέφαλος» είναι να απελευθερώσει όλους τους 244 ομήρους που έχει πιάσει η οργάνωση Χαμάς, παιδιά, γυναίκες, άνδρες και ηλικιωμένους και τέλος να προστατέψει τα σύνορα του Ισραήλ.

Οι περιφερειακές απειλές

Το Τελ Αβίβ φυσικά κοιτάζει και προς άλλες κατευθύνσεις γνωρίζοντας ότι απειλείται ευθέως

Στον βορρά, η Χεζμπολάχ, συνεχίζει τις επιθέσεις. Το Σάββατο για πρώτη φορά, η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε πυραύλους με βαριά κεφαλή.

Το Ισραήλ εξουδετέρωσε δύο εκτελεστικά τμήματα της οργάνωσης και αναχαίτισε, χρησιμοποιώντας το αμυντικό σύστημα Arrow 2, βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τους Χούτι στην Υεμένη. Και με αυτά τα δεδομένα, το Ισραήλ προειδοποιεί την Τεχεράνη και το τρομοκρατικό, όπως το χαρακτηρίζει, δίκτυο «πληρεξουσίων» της και τις χώρες που τους φιλοξενούν να μην κάνουν σοβαρό λάθος και να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags