​Το Chandrayaan-3 ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Τώρα, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας ( ISRO ) εστιάζει στο επόμενο έργο τους, το Chandrayaan-4. Αυτή η αποστολή στοχεύει να φέρει πίσω δείγματα εδάφους από τη Σελήνη. Αυτό θα σηματοδοτήσει την Ινδία ως πρωτοπόρο στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Η αποστολή Chandrayaan-4, όπως περιγράφεται από τον Nilesh Desai, Διευθυντή του Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (SAC/ISRO), κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 62ης ημέρας ίδρυσης του Ινδικού Ινστιτούτου Τροπικής Μετεωρολογίας στην Πούνε, θα περιλαμβάνει μια επιστροφή δείγματος από την επιφάνεια της Σελήνης.

«Σε αυτή την αποστολή, η προσγείωση θα είναι παρόμοια με το Chandrayan-3 , αλλά η κεντρική μονάδα θα επιστρέψει αφού προσδεθεί με τη μονάδα σε τροχιά, η οποία αργότερα θα διαχωριστεί κοντά στη γήινη ατμόσφαιρα και η μονάδα επανεισόδου θα επιστρέψει με το δείγμα του εδάφους και βράχος της Σελήνης. Είναι μια πολύ φιλόδοξη αποστολή, ελπίζουμε ότι τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση να φέρουμε δείγμα από την επιφάνεια του φεγγαριού», ανέφερε ο Desai σύμφωνα με το ANI.

Αυτή η αποστολή αναμένεται να είναι πιο περίπλοκη από την προκάτοχό της. Εκεί που το Chandrayaan-3 είχε ένα rover 30 κιλών, το Chandrayaan-4 σχεδιάζει να προσγειώσει ένα τεράστιο rover 350 κιλών. Η πρόκληση αυξάνεται καθώς η αποστολή στοχεύει να εκτελέσει μια ακριβή προσγείωση στο χείλος της Σελήνης, μια περιοχή που δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί. Το rover θα έχει μια περιοχή εξερεύνησης 1 km x 1 km, σημαντικά μεγαλύτερη από τα 500 μέτρα x 500 μέτρα του Chandrayaan-3.

Η επιτυχία του Chandrayaan-4 εξαρτάται από την ικανότητά του να επιστρέφει δείγματα σεληνιακού εδάφους στη Γη . Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη σύνδεση της μονάδας προσεδάφισης με τη μονάδα σε τροχιά στο διάστημα, ακολουθούμενη από την επιστροφή της κεντρικής μονάδας με τα δείγματα. Αυτή η επιχείρηση θα περιλαμβάνει δύο οχήματα εκτόξευσης, υποδεικνύοντας την κλίμακα και την πολυπλοκότητα της αποστολής.

Η ISRO συνεργάζεται επίσης με την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA σε μια άλλη σεληνιακή αποστολή, την LuPEX, η οποία θα εξερευνήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Αυτή η αποστολή θα παρακολουθήσει ένα rover βάρους έως και 350 κιλών που θα εξερευνά περιοχές έως και 90 μοίρες στη σεληνιακή επιφάνεια.