Παρά το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και φυσικά του κυπριακού για ρωσικά αεροσκάφη και εταιρείες στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που προκλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αρκετοί Ρώσοι συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Κύπρο για τουρισμό κυρίως μέσω τρίτων χωρών, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Αδάμου Αδάμου στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Βάσει μάλιστα των επίσημων στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας μέχρι και το Νοέμβριο υπήρξαν από τη Ρωσία 61.796 αφίξεις τουριστών, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος, δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι αριθμός των σχεδόν 62 χιλ. Ρώσων που επισκέφτηκαν το νησί προκαλεί αίσθηση, ενδεχομένως λόγω και της ρωσικής κοινότητας στις ελεύθερες περιοχές, ξεπερνά τον αντίστοιχο αριθμό ακόμα και ευρωπαϊκών χωρών με τις οποίες υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση και φανερώνει σε κάποιο βαθμό και την προτίμησή τους για ταξίδια αναψυχής και διακοπές στο νησί μας.

Εξάλλου η ρωσική αγορά αποτελούσε για σειρά ετών τη δεύτερη μεγαλύτερη για τον κυπριακό τουρισμό, με τις αφίξεις να φτάνουν μέχρι και 824.494 αφίξεις το 2017. Τη χρονιά ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό, το 2019, όταν οι συνολικές αφίξεις τουριστών άγγιξαν τα 4 εκατ., οι αφίξεις από τη ρωσική αγορά υπολογίστηκαν σε 781.856.

Το 2022, ενώ η χρονιά όσον αφορά τη ρωσική αγορά άρχισε επίσης ιδανικά, σημαδεύτηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις κυρώσεις να ακολουθούν και με την τουριστική Κύπρο να τρέχει να κλείσει το κενό της απώλειας των Ρώσων τουριστών με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι αφίξεις από τη Ρωσία περιορίστηκαν όμως το 2022 σε μόλις 45.303 για ολόκληρο το έτος.

Όπως, όμως αναφέρθηκε, παρά τις κυρώσεις που συνεχίζουν να υφίστανται εναντίον της Ρωσίας τους πρώτους 11 μήνες του 2023 οι αφίξεις Ρώσων είναι ήδη περισσότερες από τις περσινές, καθώς αγγίζουν τις 62 χιλιάδες.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στον «Φ» ανέφεραν πως η ροή τουριστών από τη Ρωσία ήταν αναμενόμενη λόγω και των Ρώσων που ζουν μόνιμα στο νησί, χωρίς όμως να κρύβουν πως αποτελεί και μια θετική εξέλιξη που δεικνύει το ενδιαφέρον που συνεχίζει να παρουσιάζει η ρωσική αγορά για την Κύπρο. Εξήγησαν δε πως παρά το «απαγορευτικό» για απευθείας πτήσεις οι Ρώσοι τουρίστες φτάνουν στα νόμιμα αεροδρόμια μέσω τρίτων χωρών και κυρίως μέσω Αρμενίας, μέσω του Κουβέιτ και μέσω του Μπαχρέιν που διαθέτουν απευθείας σύνδεση με την Κύπρο.

Τουριστικοί δεσμοί 30ετίας

Για του πού πιθανόν οφείλεται η συνεχιζόμενη ροή Ρώσων στο νησί, ο «Φ» επικοινώνησε με τον υφυπουργό Τουρισμού Κώστας Κουμής ο οποίος μας παραχώρησε την πιο κάτω δήλωση:  «Η ρωσική αγορά εμφανίστηκε ουσιαστικά στη χώρα μας το 1994, τρία χρόνια δηλαδή μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, και θα έλεγα ότι απογειώθηκε το 2013 όταν ξεπέρασε τις 600 χιλιάδες αφίξεις. Είναι γνωστό ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σειρά κυρώσεων προς τη Ρωσία που επηρέασαν τους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού. Κατά ακρίβειαν, οι πρώτες κυρώσεις επιβλήθηκαν το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, ωστόσο οι κυρώσεις που επηρέασαν πραγματικά τον τουρισμό ως γνωστό επιβλήθηκαν μετά την καθολική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τώρα, πώς εξηγείται το γεγονός ότι πέραν των 60.000 Ρώσων επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα μας; Θεωρώ ότι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, στο γεγονός ότι οι Ρώσοι πολίτες επισκέπτονται τη χώρα μας όπως ανέφερα κατά χιλιάδες εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, έχουν δημιουργηθεί δεσμοί φιλίας και θεωρώ ότι ένα υψηλό ποσοστό είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες. Οφείλεται επίσης, στο γεγονός ότι το προϊόν που προσφέρουμε ικανοποιεί σε πολύ ψηλό βαθμό τους Ρώσους επισκέπτες και ίσως σε κάποιους άλλους παράγοντες. Προσωπικά θα ευχηθώ, αυτή η διένεξη να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, διότι μόνο δυστυχία σπέρνει, και τη ίδια στιγμή θα ήθελα να ευχηθώ να επικρατήσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο».

Αυξάνονται στα κατεχόμενα, αλλά παραμένουν λίγοι

Οι ανησυχίες της αγοράς ότι τα κατεχόμενα ενδέχεται να μετατραπούν σε έναν «καινούργιο» προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες φαίνεται να επιβεβαιώνονται, αλλά για την ώρα οι αριθμοί αν και αυξημένοι παραμένουν χαμηλοί.

Συγκεκριμένα όπως είχε γράψει τον Ιούλιο η Χαλκίν Σεσί, επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία του «υπουργείου τουρισμού» του ψευδοκράτους και γνωστοποίησε το ΓΤΠ, ο αριθμός των Ρώσων υπηκόων που μετέβησαν το ψευδοκράτος μέσω Τουρκίας το πρώτο πεντάμηνο έφτασε τους 18.193, από 6.282 και την ίδια περίοδο πέρσι. Την ίδια περίοδο οι αφίξεις Ρώσων στις ελεύθερες περιοχές ήταν ελαφρώς πιο πάνω από 20 χιλ.

Geopoldos's Opinion: Πρόσφατα μία έρευνα με τίτο Cypurs Confidential (Κύπρος Εμπιστευτικό) παρουσίαζε τη Μεγαλόνησο ως μία εκ των χωρών που χρησιμοποιούν Ρώσοι ολιγάρχες, για να ξεπεράσουν τις κυρώσεις. Χορηγοί της έρευνας είναι το βρετανικό ΥΠΕΞ αλλά και εταιρείες που συνδέονται με τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, γεγονός που την καθιστά ύποπτοι, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν γίνεται καμία αναφορά στα Κατεχόμενα, τα οποία σε βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρονται ως παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από Ρώσους, ενώ είναι γνωστό, ότι το Ψευδοκράτος έχει καταστεί ορμητήριο της τουρκικής μαφίας για παράνομες δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών αλλά και το στοίχημα. Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα βγει κάποια έρευνα στο μέλλον που θα βάλει στο στόχαστρο τον τουρισμό. Γιατί και άλλες χώρες δέχονται μπόλικους Ρώσους τουρίστες, όπως η Τουρκία, η οποία δεν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αερογραμμές.