Facebook Pixel Προσπάθεια "εξόντωσης" ακτιβιστών υπέρ της Ταϊβάν στην Κίνα! Θεωρούνται κατάσκοποι
Life
| 2024-01-24 02:31:00

Προσπάθεια "εξόντωσης" ακτιβιστών υπέρ της Ταϊβάν στην Κίνα! Θεωρούνται κατάσκοποι

του Γεωπόλδου
Προσπάθεια "εξόντωσης" ακτιβιστών υπέρ της Ταϊβάν στην Κίνα! Θεωρούνται κατάσκοποι

Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας είπε ότι οι κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας διεξήγαγαν ειδικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια για να εξοντώσουν ταϊβανέζους πράκτορες και εξάρθρωσαν μια σειρά από δίκτυα πληροφοριών. 

Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να στρατολογήσουν το κοινό σε μια εθνική προσπάθεια εξόντωσης των κατασκόπων βάσει ενός σαρωτικού νέου νόμου κατά της κατασκοπείας, με προειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καλύπτουν μια ευρεία γκάμα από πρόσφατα εξονυχιστικά θέματα.

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας έχει δημοσιεύσει σχετικά με την καταστολή του επίσημου λογαριασμού του στο WeChat, που δημιουργήθηκε στα τέλη Ιουλίου μετά την έναρξη ισχύος του διευρυμένου νόμου. Εκτός από την ενθάρρυνση των πολιτών να αναφέρουν ύποπτη συμπεριφορά στον ιστότοπό της ή σε τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, έχει μιλήσει για πραγματικές υποθέσεις που διώκονται από τις αρχές.

Οι δημοσιεύσεις του λογαριασμού υποδεικνύουν έναν πολύ διευρυμένο ορισμό της κατασκοπείας, που καλύπτει όχι μόνο στρατιωτικές πληροφορίες και προηγμένη τεχνολογία, αλλά και γεωγραφικές πληροφορίες, οικονομικές συναλλαγές και ακόμη και κριτική ομιλία.

Οι ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου. Ο λογαριασμός WeChat ανέφερε την Τετάρτη ότι εκατοντάδες υποθέσεις κατασκοπείας που αφορούσαν την Ταϊβάν είχαν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια και ότι το υπουργείο «θα πολεμήσει αποφασιστικά ενάντια στις αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Το υπουργείο είπε ότι οι κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας διεξήγαγαν ειδικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια για να εξοντώσουν ταϊβανέζους πράκτορες και εξάρθρωσαν μια σειρά από δίκτυα πληροφοριών. Η ανάρτηση πιστεύεται ότι απευθύνεται στον Lai Ching-te, τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ταϊβάν, τον οποίο το Πεκίνο έχει αποκαλέσει «κατασκευαστή πολέμου».

Το υπουργείο χτύπησε επίσης «παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων σε υποθέσεις στα Στενά», σε ένα προφανές χτύπημα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που έχουν υποστηρίξει το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Λάι.

Η καταστολή εκτείνεται πέρα ​​από τις σχέσεις με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρούσε από καιρό βασικό συμφέρον.

Το κινεζικό υπουργείο ασφαλείας δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι το ξένο λογισμικό γεωγραφικών πληροφοριών που χρησιμοποιείται από εταιρείες σε βασικούς κλάδους βρέθηκε ότι διέρρευσε σημαντικά δεδομένα στο εξωτερικό. Οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών είχαν τοποθετήσει πίσω πόρτες στο λογισμικό, επιτρέποντας στις υπηρεσίες να συλλέγουν δεδομένα χαρτών με ακρίβεια σε επίπεδο εκατοστών και αποτελώντας σοβαρή απειλή για τη στρατιωτική ασφάλεια του έθνους, ανέφερε η ανάρτηση.

Μια ανάρτηση τον Νοέμβριο που επικεντρώθηκε στα οικονομικά, ισχυριζόταν ότι οι άνθρωποι που επιδιώκουν «κέρδος από την αναταραχή» προσπαθούν «να κλονίσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και να προκαλέσουν οικονομική αστάθεια στη χώρα». Το υπουργείο φάνηκε να δηλώνει ότι θεωρεί ότι η τροφοδοσία του χρηματοοικονομικού άγχους, και στη συνέχεια οι ανοικτές πωλήσεις μετοχών για να επωφεληθούν από αυτό, εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

«Τα οικονομικά είναι ένα σημαντικό μέρος της εθνικής ασφάλειας», ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας ευαισθητοποιεί σχετικά με τον νέο νόμο περί αντικατασκοπείας μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο WeChat. (Φωτογραφία Yukio Tajima)

Έχει επίσης προτείνει ότι η κριτική κατά της Κίνας μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος κατασκοπείας, με μια δήλωση του Δεκεμβρίου που προειδοποιεί για «διάφορα κλισέ που δυσφημούν την κινεζική οικονομία» και «ψευδείς θεωρίες για την «παρακμή της Κίνας».

Στο τεχνολογικό μέτωπο, το υπουργείο δημοσίευσε τον Νοέμβριο ότι θα εμπόδιζε τις ξένες κατασκοπευτικές υπηρεσίες να κλέψουν πληροφορίες σχετικά με το γάλλιο και το γερμάνιο -- υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών -- και το λίθιο, ένα βασικό υλικό μπαταρίας.

Άλλες αναρτήσεις έχουν μπει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Τον Οκτώβριο, το υπουργείο είπε ότι είχε ερευνήσει περισσότερες από 10 εταιρείες που ήταν ύποπτες ότι παρείχαν παράνομα κινεζικές μετεωρολογικές πληροφορίες στο εξωτερικό και επιθεώρησε περισσότερους από 3.000 μετεωρολογικούς σταθμούς. Προειδοποίησε ότι τα καιρικά δεδομένα έχουν άμεση σχέση με τη στρατιωτική και επισιτιστική ασφάλεια και ότι η διαρροή τους στο εξωτερικό βλάπτει την εθνική ασφάλεια.

Ο νέος νόμος για την κατασκοπεία υποχρεώνει τους πολίτες να αναφέρουν ύποπτη δραστηριότητα και ορίζει χρηματικές και άλλες ανταμοιβές για όσους συμβάλλουν στις προσπάθειες της Κίνας για το κυνήγι κατασκόπων. Το υπουργείο ασφαλείας δημοσίευσε τον Ιανουάριο ότι είχε πληρώσει περισσότερα από 100.000 γιουάν (14.000 δολάρια) το καθένα σε δύο άτομα που είχαν παράσχει ουσιαστική βοήθεια σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Είκοσι εννέα άτομα έλαβαν ανταμοιβές από 30.000 έως 100.000 γιουάν, ενώ 54 έλαβαν από 10.000 έως 30.000 γιουάν.

Η νομοθεσία επεκτείνει επίσης τις εξουσίες των αρχών, επιτρέποντας υποχρεωτικούς ελέγχους αποσκευών και ηλεκτρονικών ειδών σε κάθε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια κατασκοπείας.

Τοπικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν στην καταστολή. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Τσονγκκίνγκ έθεσε σε ισχύ τους πρώτους κανονισμούς κατά της κατασκοπείας σε επίπεδο πόλης από την εφαρμογή του νέου εθνικού νόμου.

Τα μέτρα του Chongqing ενίσχυσαν την εποπτεία των διασυνοριακών ανταλλαγών μεταξύ ανθρώπων, για παράδειγμα. Οι υπηρεσίες έχουν την εξουσία να συντονίζονται στενά μεταξύ τους σε έρευνες αντικατασκοπείας.

Εργαζόμενοι ιαπωνικών πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κίνα έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις πρόσφατες εξελίξεις.

«Υπάρχουν πλέον λιγότερες ευκαιρίες για φαγητό με Κινέζους πελάτες», δήλωσε ένας Ιάπωνας που εργάζεται σε εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης. «Φαίνεται ότι οι Κινέζοι δεν επιθυμούν να παρεξηγηθούν» από τις αρχές, πρόσθεσε ο υπάλληλος. «Αποφεύγουν ακόμη και τις επιλογές για φαγητό σε μικρές ομάδες».

Ένας Ιάπωνας υπήκοος που εργάζεται στην Κίνα σε μια εξειδικευμένη εμπορική εταιρεία είπε: «Φαίνεται ότι θα υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι πρόθυμοι να εργαστούν στην Κίνα, κάτι που θα επηρεάσει το προσωπικό».

«Θέλω να επιστρέψω στην Ιαπωνία το συντομότερο δυνατό», είπε ένας ομογενής στα 40 του.

Τουλάχιστον 17 Ιάπωνες υπήκοοι έχουν τεθεί υπό κράτηση από την έναρξη ισχύος του παλιού νόμου για την αντικατασκοπεία το 2014. Πέντε παραμένουν υπό κράτηση και ένας πέθανε από ασθένεια ενώ εκτίει ποινή φυλάκισης.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags