Η επίμαχη Γραμμή Ντουράντ, που έχει διχάσει το Πακιστάν και το Αφγανιστάν καθώς και τον πληθυσμό των Παστούν, πρόκειται να πυροδοτήσει έναν άλλο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών που ήδη βρίσκονται σε διαμάχη για τρομοκρατικές ομάδες, που βρίσκονται καταφύγια στο Αφγανιστάν, με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν.
Η πιθανότητα το ζήτημα της Γραμμής Ντουράντ να προστεθεί στην ταραγμένη σχέση έγινε επικείμενη όταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι απέρριψε τους πακιστανικούς ισχυρισμούς ότι η Γραμμή είναι το ιστορικό όριο. Είπε ότι η Γραμμή Ντουράντ δεν έχει καμία νομιμότητα όσον αφορά το Αφγανιστάν. Το Αφγανιστάν ποτέ δεν αποδέχτηκε τη Γραμμή Ντουράντ ως σύνορο με το Πακιστάν
Εκτείνεται σε πάνω από 2.400 χιλιόμετρα, η γραμμή Ντουράντ έχει αποτελέσει αιτία επίμονης καχυποψίας και έντασης μεταξύ των δύο γειτόνων. Τα σύνορα έχουν διχάσει τα εδάφη των Παστούν, διαταράσσοντας τα παραδοσιακά δεσμά της κοινότητας που είχαν δημιουργήσει μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα για τους Παστούν. Η τριβή για τα σύνορα έχει προκαλέσει συχνά διπλωματικές διαμάχες και στρατιωτικές αντιπαραθέσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Η κατασκευή ενός φράχτη κατά μήκος των συνόρων έχει συχνά προκαλέσει αψιμαχίες με τις αφγανικές δυνάμεις ακόμη και πριν οι Ταλιμπάν αναλάβουν τα ηνία τον Αύγουστο του 2022. Το Πακιστάν πιστεύει ότι ο φράχτης είναι μια πρακτική λύση σε επίμονες απειλές για την ασφάλεια που προέρχονται από το Αφγανιστάν. Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλές από αυτές τις απειλές που προκαλούνται από μαχητικές ομάδες είναι το αποτέλεσμα της διττής πολιτικής του ίδιου του Πακιστάν να γεννά και να υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες στο Αφγανιστάν. Για το Αφγανιστάν, ο φράχτης μαζί με άλλους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από το Πακιστάν, θεωρείται ως μια σκόπιμη προσπάθεια να κρατηθεί διχασμένη η κοινότητα των Παστούν.
Παρόλο που το Πακιστάν είχε υποστηρίξει τον προστατευόμενό του, τους Ταλιμπάν, στρατιωτικά και με άλλο τρόπο, για να εκδιώξει τις υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνείς δυνάμεις, το καθεστώς των Ταλιμπάν είχε διατυπώσει μια ασυμβίβαστη νότα σε σχέση με τη σχέση με τον προστάτη, το Πακιστάν. Το Πακιστάν θεωρεί το Αφγανιστάν βασικό μέρος του δόγματος του «στρατηγικού βάθους» κατά της Ινδίας, αλλά το Αφγανιστάν είχε διαφορετική στάση. Για το Πακιστάν, η Γραμμή Ντουράντ ήταν κρίσιμης σημασίας για να αντιμετωπίσει τους φόβους του για ένα Μεγάλο Παστουνιστάν, που θα ενώνονταν κοινότητες Παστούν που ζούσαν και στις δύο πλευρές των συνόρων. Το Αφγανιστάν είδε τη Γραμμή ως κάτι περισσότερο από ένα σημάδι συνόρων, μια γραμμή που στραγγαλίζει το έθνος των Παστούν.
Η δήλωση του Στανικζάι ήρθε ως απάντηση στους πακιστανικούς ισχυρισμούς ότι η γραμμή Ντουράντ ήταν μια «ιστορική» γραμμή και ότι δεν υπήρχε πρόβλημα στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων υπογράφηκε μεταξύ των Βρετανών και του Αμίρ Αμπντούλ Ραχμάν Χαν και το Πακιστάν δεν είχε κανέναν ρόλο να παίξει καθώς δεν υπήρχε εκείνη την εποχή.
Καθώς κάθε πλευρά αρνείται να βρει μια μέση λύση, όπως και άλλα επίμαχα ζητήματα, η Γραμμή του Ντουράντ θα αποτελέσει ένα άλλο έναυσμα για μια σύγκρουση μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν στο εγγύς μέλλον, ένα σχίσμα που ήδη αντικατοπτρίζεται στον βαθύτερο σκεπτικισμό μεταξύ των Παστούν για το πακιστανικό κράτος, ιδίως ο στρατός του. Το Πακιστάν προσπάθησε να ειρηνεύσει τους Παστούν μετονομάζοντας τη Βορειοδυτική Συνοριακή Επαρχία (NWFP) από Khyber Pakhtunkhwa (KPK), αλλά η εθνοτική ομάδα παραμένει διχασμένη μεταξύ των δύο εθνών.
ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr