Η κατάσταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ είναι ήδη ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο χτυπήματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Με τη Μέση Ανατολή να «βράζει» μετά την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ ως αντίποινα για τον φονικό βομβαρδισμό της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία στις αρχές του μήνα, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους υψηλόβαθμα στελέχη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), η κατάσταση πλέον έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι πιθανός.
Μάλιστα όταν πρόκειται για δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα η κλιμάκωση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη καθώς κάνει όλο και πιο πιθανό κάποιο λάθος που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε έναν πυρηνικό όλεθρο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και τον πλανήτη.
Με τη Δύση να προσπαθεί να πιέσει το Ισραήλ να μην απαντήσει, κάτι που έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει, προκειμένου να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της σύγκρουσης, Τεχεράνη και Τελ Αβίβ είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη και αρκεί μία σπίθα ώστε η κατάσταση να οδηγηθεί σε μονοπάτια χωρίς επιστροφή.
Ειδικά σε επίπεδο ρητορικής οι τόνοι έχουν ανέβει και το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και τεταμένο, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο χτυπήματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
«Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ έχουν εντοπιστεί»
Το ενδεχόμενο χτυπήματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις ακούστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, καθώς ένας Ιρανός διοικητής ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι η Ισλαμική Δημοκρατία γνωρίζει τη θέση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ.
Ειδικότερα, ο υποστράτηγος του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Αχμάντ Χαχταλάμπ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει «τα δάχτυλα στη σκανδάλη» για να στοχεύσει τις ισραηλινές εγκαταστάσεις.
Από την πλευρά του και το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι μια στρατιωτική απάντηση είναι βέβαιη.
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο τεταμένη, λένε οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί επίσης μεγάλο κίνδυνο για την Αρμενία, δεδομένου ότι το Ιράν είναι γείτονας και σοβαρός σύμμαχος-εταίρος. Σήμερα το Ιράν είναι ένας σοβαρός εγγυητής της διατήρησης του Αρμενικού Σιουνίκ, καθώς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα αρμενο-ιρανικά σύνορα αποτελούν για το Ιραν “κόκκινη γραμμή”.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτό το πλαίσιο ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διέδωσαν πληροφορίες ότι οι κυβερνήσεις του Τελ Αβίβ και του Μπακού διεξάγουν συνομιλίες για την παροχή στο Ισραήλ τριών αεροπορικών βάσεων στο αζερικό τμήμα των συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Ιράν. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτό σημαίνει ότι τα εδάφη θα παρασχεθούν από το κατεχόμενο Αρτσάχ. Ο διεθνής μελετητής Γκριγκόρ Μπαλασανιάν εξηγεί τον λόγο κατασκευής του αεροδρομίου στο Βαράντ αμέσως μετά τον πόλεμο των 44 ημερών.
“Τώρα αποδεικνύεται ότι ο στόχος ήταν να κατασκευαστεί κοντά στα σύνορα με το Ιράν, ώστε αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ιράν. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο οι ειδικοί προειδοποιούσαν πριν από τέσσερα χρόνια”.
Η ιρανική πλευρά ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι το Αζερμπαϊτζάν παρείχε χώρο για ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη στο κατεχόμενο Αρτσάχ. Σημειώνεται ότι μια πιθανή ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν θα μπορούσε να ξεκινήσει από εκεί. Κατά τα λοιπά, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν ότι οι ισραηλινές εγκαταστάσεις και βάσεις στα κατεχόμενα εδάφη του Αρτσάχ θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι ιρανικών πυραυλικών πληγμάτων.
Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, μπορούμε να περιμένουμε πολύ σοβαρές ιρανο-αζερικες συγκρούσεις στις περιοχές κοντά στο Σουνίκ, λέει ο ειδικός σε διεθνή θέματα Γκριγκόρ Μπαλασανιάν.
“Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Όσον αφορά τον χρόνο, θα είναι δύσκολο να πούμε πότε, αλλά τα γεγονότα εξελίσσονται αρκετά γρήγορα και θα πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε γεγονότα και να καταλάβουμε ποιες θα είναι οι ενέργειές μας.”
Από αυτή την άποψη, οι δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στην Αρμενία στην τελευταία συνέντευξη Τύπου είναι αρκετά αξιοσημείωτες.
Ο πρέσβης Σομπχανί κατηγόρησε ευθέως τις πρεσβείες ορισμένων δυτικών χωρών που είναι διαπιστευμένες στην Αρμενία ότι διεξάγουν αντι-ιρανική προπαγάνδα στην Αρμενία και διαδίδουν μονόπλευρες δηλώσεις στην κοινωνία. Ο Ιρανός πρέσβης υπενθύμισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών, οι Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισραηλινά όπλα. Τόνισε επίσης ότι είναι απαράδεκτο να μιλάμε για την ειρήνη στην περιοχή με διπλά πρότυπα.
ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας