Η άποψη του ειδικού επικεντρώνεται κυρίως στα τεχνικά στοιχεία και στο επιχειρησιακό σκέλος του περιστατικού, με σκοπό να προσδιοριστούν τα κενά ασφαλείας και να διατυπωθούν προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας προσώπων υψηλού προφίλ.
Μια πολύ ενδιαφέρουσε τεχνική ανάλυση ασφαλείας για την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ κάνει ο Διεθνής Σύμβουλος Ασφάλειας, International Security, Health & Safety Consultant, Νίκος Χατζόβουλος στην ιστοσελίδα e-enimerosi.com. Η άποψη του ειδικού επικεντρώνεται κυρίως στα τεχνικά στοιχεία και στο επιχειρησιακό σκέλος του περιστατικού, με σκοπό να προσδιοριστούν τα κενά ασφαλείας και να διατυπωθούν προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας προσώπων υψηλού προφίλ.
Λεπτομέρειες Περιστατικού
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Νιου Χάμσαϊρ, της Pennsylvania όπου ο Trump εκφώνησε ομιλία μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του. Η επίθεση έγινε με χρήση πυροβόλου όπλου από τον νεαρό Thomas Matthew Crooks. Ο δράστης έχει ένα πλούσιο ποινικό μητρώο με καταδίκες για επιθέσεις και παράνομη οπλοκατοχή. Αξιοπερίεργο είναι πως ήταν καταχωρημένος ως Ρεπουμπλικάνος και ταυτόχρονα μικρό δωρητής της εκστρατείας Biden με 15 δολάρια.
Τεχνική Ανάλυση
Γενική Κατάσταση Περιοχής
Η Πενσυλβάνια έχει μια μακρά παράδοση στην κατοχή όπλων, παρόμοια με πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Τέξας ή την Αλάσκα. Η κουλτούρα της οπλοκατοχής στην Πενσυλβάνια συνδέεται κυρίως με την ιστορία της πολιτείας ως αγροτική περιοχή με έντονη παράδοση κυνηγετική αλλά και αυτοάμυνας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Small Arms Survey και του Pew Research Center, περίπου το 32-35% των νοικοκυριών στην Πενσυλβάνια διαθέτουν όπλα.
Για να υπολογίσουμε τον αριθμό των νοικοκυριών στην Πενσυλβάνια που διαθέτουν όπλα και πόσοι άνθρωποι έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, πρέπει να βασιστούμε σε δημογραφικά δεδομένα της πολιτείας. Ως εκ τούτου:
Υπολογισμός αριθμού νοικοκυριών με όπλα:
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή, η Πενσυλβάνια έχει περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Το 32-35% αυτών των νοικοκυριών διαθέτει όπλα.
[ 5.000.000 \0.32 = 1.600.000 ]
[ 5.000.000 \0.35 = 1.750.000 ]
Άρα, περίπου 1.600.000 έως 1.750.000 νοικοκυριά στην Πενσυλβάνια διαθέτουν όπλα.
Υπολογισμός αριθμού ανθρώπων με άμεση πρόσβαση σε όπλα:
Για να υπολογίσουμε πόσοι άνθρωποι έχουν άμεση πρόσβαση σε όπλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον μέσο όρο των ατόμων ανά νοικοκυριό στην Πενσυλβάνια. Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο μέσος όρος είναι περίπου 2.45 άτομα ανά νοικοκυριό.
[ 1.600.000 \2.45 = 3.920.000
[ 1.750.000 \2.45 = 4.287.500 ]
Επομένως, περίπου 3.920.000 έως 4.287.500 άνθρωποι στην Πενσυλβάνια έχουν άμεση πρόσβαση σε όπλα.
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές από το διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα οπτικοακουστικού υλικού στα οποία αντίπαλες πολιτικές προσωπικότητές με δυνατότητες άμεσης και έμμεσης πειθούς καλούν τους Αμερικανούς πολίτες να βιαιοπραγήσουν εναντίων του Υποψήφιου Αμερικανού Προέδρου D.T. δημιουργώντας μια πόλωση εναντίων του και ένα κλίμα σκληρού ψυχολογικού πολέμου στοχεύοντας κυρίως στο ασυνείδητο των ακροατών τους. (Kill Trump…, Beat the hell out of him…, etc…)
Ο πρώτος ψυχολόγος που αναγνώρισε και εξέτασε τη χρήση μηνυμάτων που στοχεύουν το ασυνείδητο του ακροατή για να τον επηρεάσουν σε κάποια πράξη ήταν ο Sigmund Freud. Ο Freud είναι ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης και ανέπτυξε τη θεωρία του ασυνείδητου, υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας καθορίζονται από ασυνείδητες διεργασίες και επιθυμίες.
Με βάση αυτή την επιστημονική και αδιαμφισβήτητη προσέγγιση, πηγές από το εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ήταν πεπεισμένοι σχετικά με την δολοφονική απόπειρα με μοναδικό σκοτεινό σημείο το χωροχρονικό σημείο που αυτή θα λάμβανε χώρα.
Ο Crooks στοιχειοθετούσε το ιδανικό πλαίσιο και αποδέκτη αυτών των μηνυμάτων ψυχολογικού πολέμου όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος.
Η άμεση πρόσβαση σε οπλισμό και μάλιστα Στρατιωτικού τύπου σε συνδυασμό με τον καταιγισμό μηνυμάτων ψυχολογικού πολέμου μέσα από τα ΜΜΕ φαίνεται δυστυχώς να υπονομεύθηκαν ως παράγοντες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά κυρίως, η εν λόγο Δαμόκλειος Σπάθη κρέμεται πάνω από την κεφαλή των τοπικών δυνάμεων Ασφαλείας του FBI οι οποίες ήταν υπεύθυνες για τον Στρατηγικό σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας στη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Μέτρα Ασφάλειας Περιοχής
Η βασική θεωρία ασφαλείας που βασίζεται στους τρεις ομόκεντρους κύκλους είναι γνωστή ως το “Μοντέλο των Ομόκεντρων Κύκλων” ή “Concentric Circles Model”. Αυτή η θεωρία χρησιμοποιείται συνήθως στην φυσική ασφάλεια για την προστασία εγκαταστάσεων, κτιρίων και κρίσιμων υποδομών.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην ιδέα της διαστρωμάτωσης της άμυνας (Security Layers) με τρία επίπεδα προστασίας που σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους γύρω από τον προστατευόμενο στόχο:
Εξωτερικός Κύκλος (Outer Circle): Περιλαμβάνει τα μέτρα προστασίας που βρίσκονται στην περιφέρεια του χώρου. Μπορεί να περιλαμβάνει περιφράξεις, φωτισμό, κάμερες ασφαλείας, περιπολίες, Κ-9, και άλλα ενεργά και παθητικά μέτρα ασφάλειας. Σκοπός είναι η έγκαιρη αποτροπή και ο εντοπισμός των πιθανών απειλών σε αρχικά στάδια πριν πλησιάσουν κοντά στον στόχο.
Μεσαίος Κύκλος (Intermediate Circle): Περιλαμβάνει πιο εντατικά μέτρα ασφαλείας, όπως σημεία ελέγχου πρόσβασης (access points), συστήματα εντοπισμού (IR detection), συναγερμούς, και επιπλέον κάμερες. Σκοπός είναι η ανίχνευση και καθυστέρηση της εξελισσόμενης απειλής, δίνοντας χρόνο στο έμψυχο δυναμικό για αντίδραση και αντιμετώπιση πριν το στόχο.
Εσωτερικός Κύκλος (Inner Circle): Περιλαμβάνει τα μείζον μέτρα προστασίας γύρω από τον ίδιο τον στόχο. Μπορεί να περιλαμβάνει ασφαλείς ζώνες (safe zones), θωρακισμένες πόρτες, φύλακες, K-9, παγιδεύσεις, και οποιαδήποτε άλλα φυσικά ή τεχνολογικά μέσα ασφαλείας υπάρχουν στη διάθεση του υπεύθυνου. Σκοπός είναι η τελική αποτροπή οποιασδήποτε απειλής από το να φτάσει στον στόχο και να προκαλέσει βλάβη.
Το μοντέλο αυτό ενισχύει την ασφάλεια μέσω της δημιουργίας πολλαπλών στρωμάτων άμυνας, καθιστώντας δύσκολο για μια απειλή να διαπεράσει όλα τα επίπεδα προστασίας.
Δανειζόμενος τον όρο από την Ασφάλεια Πτήσεων μπορούμε να παρομοιάσουμε τους ομόκεντρους κύκλους φυσικής ασφάλειας με το ελβετικό τυρί όπως αναφέρεται στο γνωστό “Swiss Cheese Model”, που αναπτύχθηκε από τον James Reason. Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιείται κυρίως στην ανάλυση ασφάλειας στον τομέα της αεροπορίας, της υγειονομικής περίθαλψης, και της διαχείρισης κινδύνων, αλλά εφαρμόζεται επίσης σε πολλούς άλλους τομείς.
Το μοντέλο του ελβετικού τυριού υποδηλώνει ότι η ασφάλεια αποτελείται από πολλαπλά επίπεδα άμυνας, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να έχει τις δικές του αδυναμίες ή “τρύπες”. Αυτές οι “τρύπες” μπορεί να είναι παροδικές, συνεχείς ή να εμφανίζονται τυχαία και συμβολίζουν τις ατέλειες, τις αδυναμίες ή τα λάθη σε κάθε επίπεδο άμυνας.
Το μοντέλο αυτό δείχνει τη σημασία της πολύ-επίπεδης (multi–layer) προσέγγισης στην ασφάλεια και την ανάγκη για συνεχείς βελτιώσεις και έλεγχο των μέτρων ασφαλείας (security assessments). Αναδεικνύει επίσης ότι η ασφάλεια είναι μια δυναμική διαδικασία (dynamic process), όπου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές αποτυχίες και να υπάρχουν εφεδρικά σχέδια και διαδικασίες (contingency plans).
Στο εν λόγο περιστατικό υπήρξε καθολική αποτυχία στον Μεσαίο και Εξωτερικό κύκλο ενώ διαπιστώνεται, ευτυχώς, και μερική αποτυχία στον Εσωτερικό κύκλο. Ο δράστης κατάφερε να ενώσει σχεδόν όλες τις διαθέσιμες τρύπες στο ελβετικό τυρί των συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας φτάνοντας να εκτελέσει κάποιες βολές οι οποίες ευτυχώς βρήκαν ΄΄μερικώς΄΄ το στόχο τους ενώ για την αποτίμηση της ευρύτερης κατάστασης κατάφεραν να αφαιρέσουν τη ζωή από έναν παρευρισκόμενο ως παράπλευρη απώλεια (collateral damage) και να τραυματίσουν σοβαρά ακόμη έναν.
Ο εν δυνάμει δολοφόνος κατάφερε κάτω από αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες να διαπεράσει τον εξωτερικό και μεσαίο κύκλο ασφάλειας στον οποίο εμπλέκεται η αστυνομία της Πενσυλβάνιας, το FBI, και η Secret Service με αποτέλεσμα να βρεθεί εν τέλη σε θέση βολής.
Αναλυτικότερα, οι κάμερες ασφαλείας της περιοχής, οι πεζές περιπολίες, τα στατικά σημεία ελέγχου, τα Κ-9, και οποιοδήποτε άλλο ενεργό και παθητικό μέτρο ασφάλειας υπήρξε (ή θα έπρεπε να υπάρχει) στην περιοχή μεσαίου και εξωτερικού κύκλου ασφαλείας απέτυχε να εντοπίσει και να κατηγοριοποιήσει τον Crooks ως ύποπτο.
Μάλιστα εξόφθαλμο παράγοντα θα έπρεπε να αποτελεί το γεγονός ότι η αραβίδα AR-15 την οποία φαίνεται πως χρησιμοποίησε ο δράστης έχει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρίας Colt’s Manufacturing Company, συνολικό μήκος από 83 εκατοστά έως 1 μέτρο που συνεπάγεται την απαραίτητη μεταφορά της εντός σακιδίου συγκεκριμένων διαστάσεων το οποίο δεν εντοπίστηκε και δεν ελέγχθηκε από κανένα.
Απαράδεκτο 1ο
Διαχείριση της Κρίσης
Χρόνος επί της Ταράτσας. Από την στιγμή που ο Υποψήφιος Αμερικανός Προέδρος D.T. ανεβαίνει επί σκηνής μεσολαβούν 06 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα έως ότου πέφτει ο πρώτος πυροβολισμός.
Εντός αυτού του χρονικού πλαισίου σε αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής χρόνο ο δράστης ανέβηκε στην ταράτσα και προσπάθησε επιτυχώς να πάρει θέση βολής και να στοχεύσει το θύμα του (in position and aim).
Ταυτόχρονα υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες παρευρισκόμενων πολιτών οι οποίοι εντόπισαν έγκαιρα (πριν τον πρώτο πυροβολισμό) τον δράστη επί της οροφής και προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας χωρίς αποτέλεσμα.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες κατά την έναρξη της ομιλίας του D.T. όλες οι δυνάμεις ασφαλείας θα έπρεπε να βρίσκονται σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα (maximum operational alert) έως ότου μεσολαβήσει επαρκές χρονικό διάστημα χωρίς απρόοπτα ασφαλείας όπου και θα μετέπιπταν σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας (high operational alert) έως και την λήξη της εκδήλωσης.
Η μέγιστη επαγρύπνηση του ανθρώπου, ή η ικανότητά του να διατηρεί την προσοχή και την εγρήγορση σε μέγιστα επίπεδα, είναι περιορισμένη λόγω της φυσιολογίας του εγκεφάλου και του σώματος. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν την μέγιστη επαγρύπνηση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 20 και 90 λεπτών, ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως το επίπεδο εξάσκησης, η ψυχολογική κατάσταση και η φύση του έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της επαγρύπνησης και της κόπωσης σε περιβάλλον Ασφάλειας μπορείτε να ανατρέξετε στο βιβλίο του γράφοντος με τίτλο ΄΄Περιβάλλον Ασφάλειας και Σύνδρομο Burnout΄΄.
Στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο δύναται να εντοπιστεί ακόμη μια αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας καθώς δεν εντόπισαν τον δράστη από τη στιγμή που τοποθετείται επί της οροφής, κατά τη φάση της προσπάθειας του να πάρει θέση βολής, και κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έως να στοχεύσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης δεν κατείχε εξειδικευμένες γνώσεις στη χρήση οπλισμού, ούτε είχε στρατιωτικό υπόβαθρο γεγονός που για τον ίδιο προϋποθέτει περισσότερο χρόνο λήψης κατάλληλης θέσης και στόχευσης. Αυτοί οι παράγοντες εκθέτουν περισσότερο την αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας να τον εντοπίσουν πριν το χρονικό σημείο μηδέν.
Ακόμη ένας παράγοντας που ενισχύει το αφήγημα περί αποτυχίας των μέτρων ασφάλειας είναι το γεγονός ότι από την θέση των παρατηρητών και ελεύθερων σκοπευτών των δυνάμεων ασφαλείας έως την θέση του δράστη υπάρχει ανεμπόδιστη θέαση ευθείας γραμμής (direct line of sight) όπως φαίνεται στην εικόνα πιο πάνω.
Έως αυτό το σημείο εντοπίζουμε παταγώδη αποτυχία στην Πρόληψη. Η πρόληψη ως κατάσταση στις υπηρεσίες ασφάλειας καταλαμβάνει περίπου το 70 με 80% και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά τη διαχείριση ενός κρισιγενούς περιστατικού.
Απαράδεκτο 2ο
Πρώτος πυροβολισμός, Σημείο Μηδέν: Λαμβάνοντας τον πρώτο πυροβολισμό ως το σημείο μηδέν στην διαχείριση της κλιμακούμενης κρίσης διαπιστώνουμε σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα τις εξής ενέργειες στα εξής χρονικά σημεία.
Στο +1 δευτερόλεπτο ακούγεται εντολή από μέλος της Ασφάλειας που λέει στον D.T. να πέσει κάτω αποδεικνύοντας υψηλή αντίληψη και επίγνωση της κατάστασης, γνώση και εφαρμογή των διαδικασιών, και υψηλό επαγγελματισμό. Ο D.T. αντιδράει ενστικτωδώς στην εντολή και πέφτει κάτω. Θετικό 1ο
Στο +2 δευτερόλεπτο πέφτει ο πρώτος άντρας της ασφάλειας επάνω στον D.T. και σύντομα έχει σχηματιστεί, η λεγόμενη στη γλώσσα της σωματοφυλακής, ασπίδα σωμάτων (human shield) γύρω του. Οι συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουν τον ανιδιοτελή και αυτοθυσιαστικό χαρακτήρα των Στελεχών Προσωποφυλακής προκειμένου να προστατευθεί η ζωή του φυλασσόμενου προσώπου σε περιπτώσεις όπου τα υπόλοιπα μέτρα ασφάλειας έχουν αποτύχει. Θετικό 2ο
Η πρακτική των σωματοφυλάκων να προστατεύουν το υψηλό πρόσωπο με το σώμα τους βασίζεται σε συνδυασμό φυσικών, ψυχολογικών και στρατηγικών παραγόντων. Μέσω εκπαίδευσης και προετοιμασίας, οι σωματοφύλακες αναπτύσσουν την ικανότητα να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε απειλές, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη προστασία για το πρόσωπο που προστατεύουν.
Στο +6 δευτερόλεπτο ακούγεται ο τελευταίος πυροβολισμός από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας που μας υποδηλώνει την εξουδετέρωση της απειλής. Ο συγκεκριμένος χρόνος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως θετικό ούτε ως απαράδεκτος καθώς δεν έχουμε στη διάθεση μας όλες τις απαραίτητες κριτικές παραμέτρους.
Από εδώ και πλέον εντοπίζουμε εξίσου σημαντικά λάθη τα οποία έρχονται να ενισχύσουν τους φόβους μας σχετικά με την απόδοση της Αστυνομίας της Pennsylvania, του FBI και της Secret Service.
Χρειάστηκε +1 λεπτό και 06 δευτερόλεπτα ώστε να καταφέρουν να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να σηκώσουν όρθιο τον υποψήφιο πρόεδρο, στο σημείο που δέχθηκε τον πυροβολισμό, ώστε για να ξεκινήσει η φάση της απαγκίστρωσης από το σημείο. Κατάσταση η οποία μας δηλώνει σαφή έλλειψη επικοινωνίας επιχειρησιακού και τακτικού επιπέδου. Ταυτόχρονα, σε αυτό το χρονικό σημείο τους σταματάει ο D.T. για να πάρει τα παπούτσια του… Απαράδεκτο 3ο
Κατά τη φάση της απαγκίστρωσης/διαφυγής (extraction) από ένα κρισιγενές περιστατικό η ομάδα συνοδείας δεν θα πρέπει ούτε να χάσει χρόνο ούτε να σταματήσει την απαγκίστρωση για κανέναν απολύτως λόγο εκτελώντας το προκαθορισμένο σχέδιο διαφυγής κατά γράμμα. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο διαφυγής δεν θα έπρεπε να εκτελεστεί σε περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα.
Έχουμε φτάσει αισίως +1 λεπτό και 17 δευτερόλεπτα με την ομάδα ασφαλείας ακόμα να προσπαθεί να ξεκινήσει την απαγκίστρωση. Σε αυτό το σημείο τους σταματάει ο D.T. για να κάνει πολιτική…Απαράδεκτο 4ο
Μπορεί οι πολιτικές κινήσεις που έκανε σε αυτή τη φάση και οι πατριωτικές φωτογραφίες του ματωμένου του προσώπου με την “Αστερόεσσα” (Asteróessa) στο φόντο να του δώσουν την πολυπόθητη προεδρία στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, όμως σε ένα σενάριο με πολλαπλούς δράστες, όπου ο πρώτος σκοπευτής (Crooks) θα αποτελούσε το δόλωμα για να προκαλέσει πανικό ακολουθώντας δεύτερο ή και τρίτο κύμα πυρών από έτερες διοπτεύσεις, θα του κόστιζε τη ζωή…
Τελικά χρειάστηκαν +2 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα ώστε να καταφέρνουν να απαγκιστρώσουν το όχημα με τον D.T. από το σημείο. Απαράδεκτο 5ο
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η έλλειψη επιχειρησιακής και τακτικής επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων ασφάλειας και η μη αυστηρή, τυποποιημένη, και ανεπηρέαστη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών οδήγησαν σε υπερβολικές καθυστερήσεις.
Συμπέρασμα
Το συμπέρασμα της συγκεκριμένης ανάλυσης ξεφεύγει των τετριμμένων αναλύσεων επιφανειακού επιπέδου και θα δώσει φως στα ουσιαστικά βαθύτερα αίτια του κρισιγενούς περιστατικού εστιαζόμενο περισσότερο στο αίτιο μέσω της συστημικής αιτιότητας και όχι στο αιτιατό. (Cause, Causality and Effect)
Διαχρονικές ελλείψεις στο έμψυχο δυναμικό ευαίσθητων υπηρεσιών των δυνάμεων ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών όπως το FBI, και της Secret Service οδήγησαν τις υπηρεσίες να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις προκαθορισμένες ανάγκες για την κάλυψη εκδηλώσεων όπως αυτή του περιστατικού.
Η μείωση προσωπικού σε υπηρεσίες ασφαλείας όπως το FBI και η Secret Service στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια. Οι αλλαγές αυτές έχουν επηρεάσει τα κριτήρια πρόσληψης καθώς και τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το FBI έχει αντιμετωπίσει προβλήματα μείωσης προσωπικού λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό και αυξημένων απαιτήσεων σε διάφορους τομείς. Η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, ιδίως σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η αντικατασκοπεία, έχει οδηγήσει στην αύξηση των απαιτήσεων για νέα πρόσληψη, αλλά και στην ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού (Work – Chron.com) (Largest Listing of Law Enforcement Jobs).
Η Secret Service έχει επίσης αντιμετωπίσει προκλήσεις αναφορικά με την πρόσληψη και τη διατήρηση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας. Η υπηρεσία έχει αναφέρει ότι οι απαιτήσεις για ειδικούς πράκτορες περιλαμβάνουν υψηλά κριτήρια σε επίπεδο εκπαίδευσης και φυσικής κατάστασης, καθώς και ειδικές δεξιότητες όπως οι ξένες γλώσσες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αναφορές για πιέσεις στη μείωση των κριτηρίων πρόσληψης λόγω της ανάγκης για άμεση κάλυψη θέσεων (Secret Service) (Secret Service).
Τουτέστιν, οι εκπτώσεις στα κριτήρια πρόσληψης και διατήρησης υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας έχουν μειώσει αισθητά, όπως αποδείχτηκε άλλωστε, το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και τακτικής εφαρμογής των πρωτοκόλλων ασφαλείας από τα εναπομείναντα διαθέσιμα στελέχη.
Αυταπόδεικτο παράγοντα της εν λόγο προσέγγισης αποτελεί η διαπίστωση 5 απαράδεκτων και 2 θετικών στοιχείων στην διαχείριση της εν λόγο κρίσης.
Μιας κρίσης η οποία δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο στην πολιτική σκηνή ούτε στις υπηρεσίες ασφάλειας.
Σύμφωνα με δεδομένα από το Global Assassination Monitor για το διάστημα από τον 19ο αιώνα έως σήμερα η συγκεκριμένη αποτελεί την 7η απόπειρα δολοφονίας Αμερικανού Προέδρου ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί γενικά 2.700 υποθέσεις κατά πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα Επιτυχημένες δολοφονικές ενέργειες κατά αρχηγών κρατών έχουμε σε σύνολο 8 υποθέσεις από τις οποίες οι 4 είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προτάσεις
Μέσα από την παρούσα ανάλυση προτείνουμε στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να ασπαστεί τις αρχές του Σωκράτη σχετικά με την επιστήμη των Φυλάκων όπως αυτές αποτυπώνονται στο πρώτο βιβλίο της Πολιτείας του Πλάτωνα επαναφέροντας υψηλά πρότυπα στις ευαίσθητες υπηρεσίες αμιγώς ασφάλειας.
Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά όπου οι Yankees θα ανατρέξουν σε αρχαίο Ελληνικό κείμενο για την προάσπιση των συμφερόντων τους καθώς ακόμη και η σύσταση του ΝΑΤΟ οφείλετε στα κλασσικά κείμενα του Θουκυδίδη.
Τέλος να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση στον υποψήφιο με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump.
Ο Γεωπόλδος παρουσιάζει ειδήσεις, αφιερώματα, αναλύσεις και αρθρογραφία με γεωπολιτικό και ιστορικό ενδιαφέρον, είτε αναπαράγοντας άλλα Μέσα Ενημέρωσης είτε αποκλειστικά.