Η ανάληψη επιθετικής ενέργειας των Ουκρανών στο Κούρσκ που αποτελεί μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί ένα νέο σημαντικό στοιχείο της επιχειρησιακής εξέλιξης του ρώσοουκρανικού πολέμου, όπως σημειώνει σε αρθρογραφία του ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας..

Ενώ αυτό φυσικά διαφοροποιεί την επιχειρησιακή κατάσταση του Θεάτρου Επιχειρήσεων, η επικείμενη χρησιμοποίηση νέων οπλικών συστημάτων που προέρχονται από την Δύση (αξίας 48 δις δολαρίων – από τα 61 συνολικά που ενέκρινε πρόσφατα το Κογκρέσο από τις ΗΠΑ, 40 δις δολαρίων από το ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό υλικό και  39 δις ευρώ από την ΕΕ μόνο για στρατιωτικές δαπάνες ενίσχυσης της Ουκρανίας) εκτιμάται ότι δύναται να αλλάξει τα δεδομένα του πολέμου και φυσικά την αλλαγή επιχειρησιακής τακτικής της Ρωσίας

1. Δημιουργείται η βεβαιότητα ότι τελικά η Ρωσία δεν  μπορεί  να ΕΛΕΓΧΕΙ όλη την επικράτεια της Ουκρανίας  με σκοπό να αποκόπτει ή καταστρέφει όλα τα μεγάλα οπλικά συστήματα ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ της Δύσης για την Ουκρανία που προορίζονται κοντά στην Γραμμή Επαφής του Θεάτρου Επιχειρήσεων.

2. Επιβεβαιώνεται ότι η μεγάλη χρονική διάρκεια του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου  έχει αρχίσει να πλήττει περισσότερο την Ρωσία από ένα πόλεμο ΤΡΙΒΗΣ, όταν όλος ο κρατικός μηχανισμός της είναι αναγκασμένος να  στηρίξει ένα μεγάλο πόλεμο για πάνω από 2,5 χρόνια. Ο πόλεμος τριβής είναι η τακτική που επιδιώκουν οι ΗΠΑ από την αρχή του πολέμου

3. Πλήττεται αναμφισβήτητα το ΓΟΗΤΡΟ, το ΗΘΙΚΟ και η ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ των Ρώσων σε εθνικό επίπεδο. Οποιαδήποτε εισχώρηση μέσα στο έδαφος της Ρωσίας προκαλεί ερωτηματικά ακόμα και στους Ρώσους πολίτες πολλοί εκ των οποίων νοιώθουν ανασφάλεια βλέποντας Ρώσους στρατιώτες αιχμαλώτους από Ουκρανούς έμπειρους στρατιωτικούς στο Κούρσκ, ακόμα και ως προπαγανδιστικό υλικό.

4. Προωθούνται ΝΕΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων και των συμμάχων της Δύσης. Η εξουσιοδότηση των ΗΠΑ στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πλέον οπλικά συστήματα υποστήριξης μεγαλύτερου βεληνεκούς HIMARS, ATACMS εκτιμάται ότι θα πλήξουν ευκολότερα εγκαταστάσεις και ζωτικά εδάφη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

5. Πλαισιώνεται η ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΜΥΝΑ της Ουκρανίας με Patriot, κατόπιν της δέσμευσης του ίδιου του Μπάιντεν για το άμεσο χρονικό διάστημα, που πρόσφατα το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε,  από το μεγάλο ποσό των 48 δις δολαρίων, η οποία θα μπορέσει τοπικά  να απορροφήσει κάποια επιθετική ισχύ των ρωσικών επιθέσεων.

6. Επιταχύνεται από την Δύση η διαδικασία προετοιμασίας παράδοσης ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, μέσω ΝΑΤΟ. Οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν την διαδικασία προετοιμασίας – παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, με την Δανία να έχει δεσμευτεί να δωρίσει 19 αεροσκάφη  F 16  συνολικά,  την Ολλανδία και το Βέλγιο να έχουν υποσχεθεί να παραδώσουν 24 και 30 F 16 αντίστοιχα και την Νορβηγία 6 αεροσκάφη  F 16. Το σενάριο αυτό ενίσχυσης – δημιουργίας αεροπορικής ισχύος της Ουκρανίας, αν και απαιτεί χρόνο,  έχει θορυβήσει την Ρωσία διότι ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις δύνανται να πλήττουν στόχους μεγάλης εμβέλειας ακόμα και στο εσωτερικό της Ρωσίας

7. Ενδέχεται να υπάρξει ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, νέων οπλικών συστημάτων υποστήριξης μάχης και  αεροπορική υποστήριξη που θα δημιουργήσει ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΩΝ, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει σε δεύτερο χρόνο δημιουργία ισχυρής εφεδρείας ώστε να αναλάβει αντεπιθέσεις τοπικά. Θεωρείται αδύνατο η δημιουργία ισχυρών εφεδρειών –  αντεπιθέσεων σε όλη την τεράστια έκταση από το Κούρσκ μέχρι την Χερσώνα 1.100 χιλιόμετρα στις καταληφθείσες  περιοχές από την Ρωσία.

8. Επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Ουκρανίας, δια του Προέδρου της, να χρησιμοποιήσει την τακτική του ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥ στην Ρωσική Επικράτεια για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, σε μελλοντικές ειρηνευτικές διαδικασίες, αλλά κυρίως ως διαπραγματευτικό εργαλείο, με τελικό σκοπό την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς πριν το 2022, αν και θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο.

9. Δημιουργείται για πρώτη φορά ένα πρόσφατο σενάριο ΥΠΕΡΚΕΡΩΤΙΚΟΥ ΕΛΙΓΜΟΥ (πηγή euronews) από την Ρωσία με επιθετικές ενέργειες αποκλεισμού του Χάρκοβο από ΝΔ και προσέγγιση της ουκρανικής πόλης Σούμι (απόσταση 100 χιλιόμετρα) με σκοπό την αποκοπή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ και την απελευθέρωση των 102 ρώσων αιχμαλώτων (BBC map).

10. Εμφανίζεται όσο ποτέ άλλοτε ο εφιάλτης – σενάριο χρησιμοποίησης τακτικών ή στρατηγικών ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ της Ρωσίας καθώς η Ρωσία έχει προβεί σε αναδιάταξή τους κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Επομένως  η Ρωσία προκειμένου να σταματήσει την ενίσχυση της Δύσης ενδεχομένως να κάνει χρήση πυρηνικών που φυσικά θα εμποδίσει και την ανάληψη κάθε επιθετικής ενέργειας – αντεπίθεσης των Ουκρανών.