Ο Asif Merchant, γνωστός και ως "Asif Raza Merchant", δήλωσε αθώος στη μήνυσή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα. 

Κατηγορήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου για απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικής πράξης και δολοφονία επί μίσθωσης ως μέρος ενός σχεδίου δολοφονίας πολιτικού ή κυβερνητικού αξιωματούχου των ΗΠΑ σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Μερτσάντ φέρεται να πλήρωσε μυστικούς πράκτορες για να εκτελέσουν το σχέδιό του για τις δολοφονίες. Αν και το κατηγορητήριο δεν κατονομάζει φερόμενους στόχους, ο γερουσιαστής Chuck Grassley, R-Iowa, έχει υποδείξει ότι ο πρώην Πρόεδρος Trump, ο Πρόεδρος Biden, η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Nikki Haley, ήταν πιθανοί στόχοι.

Asif Merchant, 46,
Ο Asif Merchant, 46, κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας μιας πολιτικής προσωπικότητας στις ΗΠΑ (Υπουργείο Δικαιοσύνης ΗΠΑ)

Η επόμενη εμφάνιση του Merchant στο δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου. Ο έμπορος βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή κράτηση από τον Ιούλιο. Το FBI τον συνέλαβε όταν προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα. 

Φορώντας μια μαύρη φόρμα με ένα πορτοκαλί πουκάμισο από κάτω, ο Merchant έδειξε ένα αυστηρό, σοβαρό πρόσωπο και κάθισε ανάμεσα στον δικηγόρο και τον διερμηνέα του στην ακροαματική διαδικασία τη Δευτέρα, σύμφωνα το Fox News. 

Πριν από την ακρόαση, ο δικηγόρος του Merchant, Avraham Moskowitz, είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, ότι ο πελάτης του σκόπευε να δηλώσει αθώος και ότι η εγγύηση δεν θα οριστεί τη Δευτέρα. 

Ο δικαστής ρώτησε τον Merchant αν διάβασε τις κατηγορίες εναντίον του από το μεγάλο ένορκο, αν τις συζήτησε με τον δικηγόρο του και αν όλα μεταφράστηκαν στα Ουρντού. Ο έμπορος απάντησε ναι σε όλα. 

Ο Μοσκοβισί είπε στον δικαστή ότι ο Πακιστανός κατηγορούμενος μιλάει αγγλικά, ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά ένας διερμηνέας ήταν εκεί δίνοντας "υπερβολική προσοχή", ώστε να μην χάσει τίποτα.

Ο δικηγόρος είπε στον δικαστή ότι ο πελάτης του είχε δηλώσει αθώος προτού εκφράσει ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Κράτησης MDC-Metropolitan στη μονάδα Ειδικών Διοικητικών Μέτρων. Είπε ότι ο Μερτσάντ κρατείται σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς παράθυρα τις περισσότερες φορές και έχει χάσει μεταξύ 15 και 20 λίβρες επειδή δεν λάμβανε την κατάλληλη δίαιτα χαλάλ που απαιτείται για τους σιίτες μουσουλμάνους.

Ο Μοσκοβισί είπε τρεις φορές ότι αυτές οι συνθήκες ήταν «βασανιστήριο για αυτόν». Η κυβέρνηση είπε τότε ότι δεν γνώριζε αυτά τα ζητήματα.

Ανακοινώνοντας το κατηγορητήριο την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland δήλωσε εναντίον του Merchant ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης "δεν θα ανεχθεί τις προσπάθειες του Ιράν να στοχοποιήσει τους δημόσιους αξιωματούχους της χώρας μας και να θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια", "θα συνεχίσουμε να λογοδοτούμε αυτούς που θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν τη θανατηφόρα συνωμοσία του Ιράν εναντίον των Αμερικανών".

«Αυτή η επικίνδυνη συνωμοσία δολοφονίας φέρεται να ενορχηστρώθηκε από έναν Πακιστανό υπήκοο με στενούς δεσμούς με το Ιράν και είναι κατευθείαν έξω από το βιβλίο του ιρανικού καθεστώτος», πρόσθεσε ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι . "Μια συνωμοσία που κατευθύνεται από το εξωτερικό για τη δολοφονία ενός δημόσιου αξιωματούχου ή οποιουδήποτε πολίτη των ΗΠΑ, αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και θα αντιμετωπιστεί με όλες τις δυνάμεις και τους πόρους του FBI. Η προστασία των Αμερικανών από τρομοκράτες παραμένει η ύψιστη προτεραιότητά μας."

Αφού πέρασε χρόνο στο Ιράν, ο Merchant έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Πακιστάν περίπου τον Απρίλιο  και επικοινώνησε με ένα άτομο που πίστευε ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει στο σχέδιο να σκοτώσει έναν πολιτικό ή κυβερνητικό αξιωματούχο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Αυτό το άτομο ανέφερε τη συμπεριφορά του Merchant στις αρχές επιβολής του νόμου και έγινε εμπιστευτική πηγή. 

Στις αρχές Ιουνίου, ο Merchant συναντήθηκε με την πηγή στη Νέα Υόρκη και εξήγησε το σχέδιο δολοφονίας του. Ο Merchant δήλωσε περαιτέρω ότι τα επιδιωκόμενα θύματα θα «στοχοποιηθούν εδώ», δηλαδή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πακιστανός έδωσε εντολή στην πηγή να κανονίσει συναντήσεις με άτομα που θα μπορούσε να προσλάβει για να πραγματοποιήσουν αυτές τις ενέργειες. 

 

Ο Asif Merchant, 46, σε μια συνάντηση
Μια εικόνα του Asif Merchant, 46 ετών, κατά τη διάρκεια συνάντησης με μια πηγή. (Υπουργείο Δικαιοσύνης ΗΠΑ)

 

Σε εκείνη τη συνάντηση, ο Merchant άρχισε να σχεδιάζει πιθανά σενάρια δολοφονίας και ρώτησε την πηγή για το πώς θα σκότωνε έναν στόχο με διάφορα σενάρια, αναφέρουν δικαστικά έγγραφα. 

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Merchant δήλωσε ότι η δολοφονία θα συνέβαινε αφού έφευγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι θα επικοινωνούσε με την πηγή από το εξωτερικό χρησιμοποιώντας κωδικές λέξεις. Η πηγή ρώτησε εάν ο Μερτσάντ είχε μιλήσει με το άγνωστο "κόμμα" στην πατρίδα με το οποίο συνεργαζόταν ο Πακιστανός. Ο Μερτσάντ απάντησε ότι το κόμμα πίσω στο σπίτι του είπε να "οριστικοποιήσει" το σχέδιο και να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα μέσα Ιουνίου, ο Merchant συναντήθηκε με τους υποτιθέμενους δολοφόνους, οι οποίοι ήταν στην πραγματικότητα μυστικοί αστυνομικοί των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, αναφέρουν δικαστικά έγγραφα. Ο Πακιστανός συμβούλεψε τους μυστικούς αξιωματικούς ότι αναζητούσε τρεις υπηρεσίες από αυτούς: κλοπή εγγράφων, οργάνωση διαμαρτυριών σε πολιτικές συγκεντρώσεις και να σκοτώσουν ένα «πολιτικό πρόσωπο». 

Ο Μερτσάντ φέρεται να δήλωσε ότι οι δολοφόνοι θα λάμβαναν οδηγίες για το ποιον να σκοτώσουν είτε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου είτε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αφού ο Μερτσάντ είχε φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Merchant άρχισε στη συνέχεια να διευθετεί μέσα για να λάβει 5.000 δολάρια σε μετρητά για να πληρώσει τους μυστικούς αξιωματικούς ως προκαταβολή για τη δολοφονία, την οποία τελικά έλαβε με τη βοήθεια ενός ατόμου στο εξωτερικό. Στις 21 Ιουνίου, ο Merchant συναντήθηκε με τους μυστικούς αξιωματικούς στη Νέα Υόρκη και τους πλήρωσε την προκαταβολή των 5.000 δολαρίων. 

 

5.000 $ σε χαρτονομίσματα των 100 $ σε ένα τραπέζι
Οι εισαγγελείς λένε ότι τα χρήματα που εμφανίζονται εδώ είναι τα 5.000 δολάρια που κατηγορείται ο Merchant ότι έδωσε σε δύο μυστικούς πράκτορες του FBI που νόμιζε ότι ήταν δολοφόνοι. (Υπουργείο Δικαιοσύνης ΗΠΑ)

Ο Μερτσάντ στη συνέχεια σχεδίαζε να φύγει από τις ΗΠΑ στις 12 Ιουλίου, την ίδια μέρα που οι πράκτορες επιβολής του νόμου τον συνέλαβαν πριν προλάβει να φύγει από τη χώρα.

Ο Τραμπ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, στις 13 Ιουλίου. Οι αρχές επιβολής του νόμου πυροβόλησαν και σκότωσαν τον επίδοξο δολοφόνο, Τόμας Μάθιου Κρουκς. 

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, οι αρχές δήλωσαν ότι υπήρξε μια δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου στο γήπεδο του γκολφ στο West Palm Beach της Φλόριντα.  Αυτός ο ύποπτος, ο Ryan Wesley Routh , έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics