Για τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μίλησε στην εκπομπή «Prime» του ΕΡΤNews και τον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη μίλησε ο Στρατηγός και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο κ. Γιώργος Καμπάς.

«Καταρχάς πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πολλά επεισόδια σε όλο αυτόν τον πόλεμο. Δηλαδή το έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι θα κλιμακωθεί η κατάσταση και βλέπουμε συνεχώς ότι τελικά δεν κλιμακώνεται. Υπάρχει κάτι το οποίο την εκτονώνει την κατάσταση και ούτω καθεξής.

Ασφαλώς αυτό το καινούργιο συμβάν, το οποίο είχε να κάνει με όλη αυτή την ανορθόδοξη και άκρως εντυπωσιακή -ανεξαρτήτως αν χάθηκαν τόσες ζωές και τραυματίστηκε τόσος κόσμος – κατάσταση που έγινε με τους βομβιστές. Το καταλαβαίνουμε ότι ήταν κάτι το οποίο ήταν πολύ εντυπωσιακό και σίγουρα έκανε τον Νασράλα να νιώσει ότι είναι σε μειονεκτική θέση. Το ότι θέλει να εκδικηθεί το έχουμε ξανακούσει».

«Πάμε σε καινούρια πίστα»

Σχετικά με το ότι είναι η πρώτη ευθεία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ και μάλιστα στις επικοινωνίες της ο κ. Καμπάς σχολιάζει: «Σίγουρα πάμε σε καινούργια πίστα, διότι και οι βομβαρδισμοί που γίνονται τις προηγούμενες περιόδους σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ ήταν και σε αποθήκες πυρομαχικών τους και οπλισμού. Άρα λοιπόν και εκεί ήταν πάρα πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Όπως βεβαίως και αυτό εδώ ουσιαστικά χτύπησε το κέντρο, τη ραχοκοκαλιά της επικοινωνίας των μαχητών της Χεζμπολάχ και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα, ότι όλοι αυτοί οι οποίοι είχαν τα beeper επάνω τους, ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, δεν ήταν δηλαδή απλοί πολίτες. Τώρα από εκεί και μετά, αυτό που πολύ σωστά επισημάνατε είναι ότι έχουμε αλλάξει πίστα. Το θέμα είναι εάν έχει τη δυναμική και τις δυνατότητες η Χεζμπολάχ να μπορέσει να κάνει κάτι με σοβαρή αντίδραση».

Η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς

Για τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ ο κ. Καμπάς αναφέρει: «Το επικοινωνιακό σύστημα διαλύθηκε. Μπορεί πολύ εύκολα αν έχουν κάποιους άλλους τέλος πάντων ασυρμάτους, κάτι να κάνουν, να το επιλύσουν, δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό.

Εκείνο το οποίο πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς. Είναι κάτι πολύ πιο ισχυρό, κάτι πολύ πιο συγκροτημένο, οργανωμένο και πολύ καλύτερα με όπλα, εξοπλισμένο από το Ιράν.

Μην ξεχνάμε ότι μετά από έναν πόλεμο το 2006, στον οποίο ουσιαστικά υποχώρησε το Ισραήλ, δεν είπα ότι νικήθηκε, υποχώρησε όμως ξαναγύρισε στα εδάφη του. Σίγουρα από εκεί και μετά ενεργοποιήθηκε ακόμα πιο πολύ η Χεζμπολάχ.

Δηλαδή στην ουσία ήταν μεν μια νίκη πύρρειος και της Χεζμπολάχ, αλλά και του Ισραήλ, διότι έκανε τη Χεζμπολάχ να καταλάβει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο και πράγματι από τότε έχει αυξηθεί και στρατιωτικά και και εξοπλιστικά και είναι σε πάρα πολύ καλή, καλύτερο επίπεδο. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι η Χεζμπολάχ αυτή τη στιγμή δεν είναι Χαμάς και είναι κάτι πολύ πιο ισχυρό και το ξέρει το Ισραήλ αυτό το πράγμα.

Θεωρώ ότι και το Ισραήλ μετράει διαφορετικά την αντίδραση που θα κάνει στο νότιο Λίβανο από ό, τι με τη Χαμάς, που ήταν καθαρά κάποιοι τύποι οι οποίοι τους κυνηγάνε από πίσω, τρομοκράτες, τέλος πάντων, η Χεζμπολάχ έχει οργάνωση στρατιωτική, είναι άλλο πράγμα».

Η στάση του Ιράν προβληματίζει

Αναφορικά γεγονός ότι μετά τη δολοφονία του Χανίγια δεν έχει υπάρξει ακόμα απάντηση από το Ιράν ο αρχηγός του ΓΕΣ σχολιάζει: «Είναι ένας προβληματισμός αυτός το οποίο νομίζω προβληματίζει όλους τους αναλυτές παγκοσμίως.

Δηλαδή για ποιο λόγο το Ιράν δεν αντέδρασε σε αυτά τα οποία έλεγε τουλάχιστον ή δεν φάνηκε ότι ήταν σύμφωνος με αυτά τα οποία είπε ότι θα εκδικηθώ;» και συμπληρώνει «ο εσωτερικός πληθυσμός επειδή ελέγχεται πάρα πολύ και επικοινωνιακά και με τα ΜΜΕ, πιστεύω ότι παίρνει τα μηνύματα τα οποία θέλει η ηγεσία του Ιράν και αυτά είναι ότι εμείς προσπαθούμε να αποκλιμάκωση και να σώσουμε τους Παλαιστινίους από όλο αυτό το πράγμα».