Περισσότεροι από 50 Βιρμανοί Αμερικανοί  συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, διαμαρτυρόμενοι για την υποτιθέμενη παρέμβαση της Κίνας στις εσωτερικές υποθέσεις της Μιανμάρ.

Η διαμαρτυρία το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 ήταν μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας, κάλεσε την Κίνα να αποσύρει την υποστήριξή της στη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ και να σεβαστεί τη βούληση του λαού, που αγωνίζεται για τη δημοκρατία από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.

Η διαμαρτυρία — με τους διαδηλωτές να ανεμίζουν πανό που έγραφαν «Απορρίψτε τις ψεύτικες εκλογές της Χούντας» και «Αλληλεγγύη με τον λαό της Μιανμάρ»— πυροδοτήθηκε από μια δήλωση που κυκλοφόρησε νωρίτερα το Σάββατο από την κινεζική πρεσβεία στη Μιανμάρ, λέγοντας ότι η Κίνα δεν παρεμβαίνει στις υποθέσεις της χώρας. και θα συνεχίσει να προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Απορρίπτουμε τη δήλωση της κινεζικής πρεσβείας ότι δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα της Μιανμάρ», δήλωσε ο Γιν Άι, ηγέτης διαδηλώσεων που οργανώνει κινητοποιήσεις στην περιοχή της Ουάσιγκτον από το πραξικόπημα του 2021. «Αν σταματούσαν να υποστηρίζουν ψευδείς εκλογές και πίεζαν πραγματικά τον στρατό να σταματήσει να προκαλεί τόσο πόνο στον λαό μας, ίσως τους πιστεύαμε».

Ο Γιν Άι αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της Κίνας με τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ και την υποτιθέμενη παρέμβασή της στις επιχειρήσεις των δυνάμεων εθνικής αντίστασης στο βόρειο κράτος, ενέργειες που έχουν προκαλέσει ευρεία κριτική από Βιρμανικές και φιλοδημοκρατικές ομάδες.

Στις 29 Αυγούστου, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Ta’ang, ή TNLA, μια ένοπλη εθνοτική ομάδα που μάχεται ενάντια στη χούντα στη βορειοανατολική Μιανμάρ, δήλωσε ότι έλαβε μια επιστολή από τις κινεζικές αρχές στη συνοριακή πόλη Ruili προειδοποιώντας την ομάδα να σταματήσει την επίθεσή της στο βόρεια πολιτεία Shan, όπου βρίσκονται τα βασικά έργα της Πρωτοβουλίας Belt and Road, διαφορετικά αντιμετωπίζουν συνέπειες.

Ο Hla Kyaw Zaw, βετεράνος παρατηρητής των σχέσεων Κίνας-Μιανμάρ, είπε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Κίνας, ιδιαίτερα η προειδοποίησή της προς το TNLA, έχουν προκαλέσει οργή στο κοινό της Μιανμάρ, που το θεωρεί άμεση απειλή για τις δυνάμεις εθνικής αντίστασης που αγωνίζονται για τη δημοκρατία.

«Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή ήταν μη διπλωματική και απειλητική», είπε η Χλα Κιάου Ζάου στη Βιρμανική Υπηρεσία της VOA.

Ένας εκπρόσωπος του TNLA είπε στη VOA ότι οι κινεζικές αρχές είχαν προειδοποιήσει την ομάδα στην επιστολή να σταματήσει τις μάχες, να διατηρήσει τη σταθερότητα κατά μήκος των συνόρων Κίνας-Μιανμάρ και να προστατεύσει τους Κινέζους πολίτες. Η επιστολή προειδοποιούσε ότι η μη συμμόρφωση θα είχε ως αποτέλεσμα η Κίνα «να τους διδάξει ένα μάθημα» και να θεωρήσει την ομάδα υπεύθυνη για τυχόν συνέπειες.

Όταν ρωτήθηκε για την επιστολή σε μια τακτική ενημέρωση τύπου στα τέλη Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιου Τζιαν δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι το Πεκίνο είχε στείλει την επιστολή.

«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Μιανμάρ και τις εξελίξεις της σύγκρουσης στη βόρεια Μιανμάρ και εργάζεται για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Liu Jian. «Ως η μεγαλύτερη γειτονική χώρα της Μιανμάρ, η Κίνα ήλπιζε ειλικρινά από καιρό ότι η Μιανμάρ θα επιτύχει σταθερότητα και ανάπτυξη και έχει εργαστεί ενεργά για αυτόν τον σκοπό».

Έκτοτε, μέλη της διασποράς της Μιανμάρ έχουν εντείνει τις διαδηλώσεις έξω από τις κινεζικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, κατηγορώντας την Κίνα ότι υποστηρίζει το στρατιωτικό πραξικόπημα της Μιανμάρ.

Διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο

Η διαμαρτυρία του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον ήταν μέρος μιας σειράς συντονισμένων διαδηλώσεων από κοινότητες της Βιρμανίας της διασποράς σε όλο τον κόσμο.

Τον Ιούλιο, ακτιβιστές στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λονδίνο και το Τόκιο διαδήλωσαν έξω από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Κίνας.

Στη διαδήλωση του Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, διαδηλωτές προσπάθησαν να παραδώσουν μια ανοιχτή επιστολή στις κινεζικές αρχές, καλώντας το Πεκίνο να σταματήσει την υποστήριξή του στη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ. Ωστόσο, η επιστολή έμεινε αναπάντητη.

“Όταν παραδώσαμε την επιστολή στην κινεζική πρεσβεία εδώ στο DC, αρνήθηκαν να τη δεχτούν. Δεν αναγνώρισαν καν τα αιτήματά μας”, είπε ο Γιν Άγιε.

Οι ακτιβιστές έλαβαν οδηγίες να στείλουν την επιστολή ταχυδρομικώς, αλλά προηγούμενες προσπάθειες να ταχυδρομήσουν παρόμοιες επιστολές στην κινεζική πρεσβεία επιστράφηκαν χωρίς να παραδοθούν.

Παρά την έλλειψη επίσημης απάντησης, ακτιβιστές της Μιανμάρ λένε ότι η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον παρακολουθεί τις δραστηριότητες διαμαρτυρίας τους τις τελευταίες εβδομάδες.

«Τώρα, τους βλέπουμε να βιντεοσκοπούν τις διαμαρτυρίες μας», είπε ο Γιν Άγιε.

Η Φωνή της Αμερικής απευθύνθηκε στις κινεζικές πρεσβείες στην Ουάσιγκτον και τη Γιανγκόν για σχόλια σχετικά με τις διαδηλώσεις, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου

Η διασπορά της Μιανμάρ υποστηρίζει ότι η υποστήριξη της Κίνας στον στρατό της Μιανμάρ δεν υπονομεύει μόνο τη βούληση του λαού, αλλά επιτρέπει επίσης εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βομβαρδισμών και της στόχευσης εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων.

Η Minmin Berwald, ακτιβίστρια με καταγωγή από τη Μιανμάρ συμμετείχε στη διαμαρτυρία το Σάββατο.

«Θέλω να ζητήσω από την Κίνα να σταματήσει αμέσως να υποστηρίζει αυτό το στρατιωτικό καθεστώς και να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βιρμανίας», είπε ο Μπέρβαλντ. “Δεν είναι μόνο σπίτια που πυρπολούνται. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο βομβαρδίζονται.”

Η αντιφατική στάση της Κίνας

Η Κίνα διατηρεί μια περίπλοκη θέση έναντι της Μιανμάρ από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, εξισορροπώντας τα συμφέροντά της με την περιφερειακή σταθερότητα, δήλωσε ο Hla Kyaw Zaw. Σημείωσε ότι η Κίνα έστειλε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Μιανμάρ, κάλεσε για ειρήνη στη χώρα και υποστήριξε μεσολαβητικές συνομιλίες μεταξύ της χούντας και των ένοπλων εθνοτικών ομάδων.

Μετά το πραξικόπημα, ωστόσο, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua περιέγραψε την ανάληψη από τον στρατό και την αντικατάσταση εκλεγμένων υπουργών ως « μείζονα ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου », αποφεύγοντας τη χρήση του όρου «πραξικόπημα».

Το Πεκίνο κάλεσε όλα τα μέρη στη Μιανμάρ να «επιλύσουν τις διαφορές τους» και απέφυγε να καταδικάσει τον στρατό. Το 2022, η Κίνα απείχε επίσης από την ψηφοφορία για την απόφαση 2669 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , η οποία ζητούσε τον τερματισμό της βίας στη Μιανμάρ. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες της Κίνας στο έδαφος υποδηλώνουν βαθύτερη ανάμειξη.

Ένας βετεράνος ειδικός σε θέματα Κίνας-Μιανμάρ στη Γιανγκόν, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας, είπε ότι οι δηλώσεις της Κίνας συχνά φαίνονται αντιφατικές. «Είναι σαφές ότι η Κίνα θέλει να ελέγξει την κατάσταση προς όφελός της», είπε ο ειδικός, αναφερόμενος στις δημόσιες εκκλήσεις της Κίνας για ειρήνη, ενώ οι ενέργειές της υποδηλώνουν το αντίθετο.

Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Μιανμάρ. Στη δήλωσή της το Σάββατο, η κινεζική πρεσβεία στη Μιανμάρ επανέλαβε τη θέση της για μη παρέμβαση και κάλεσε για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Η πρεσβεία καταδίκασε επίσης αυτό που αποκάλεσε «αδικαιολόγητες κατηγορίες» από άτομα και μέσα ενημέρωσης.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Οι διαδηλωτές κάλεσαν επίσης την Κίνα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διακοπή της υποστήριξης στη χούντα της Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της προμήθειας καυσίμων αεροσκαφών που χρησιμοποιείται στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον αμάχων. Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει πολλαπλές περιπτώσεις όπου ο στρατός της Μιανμάρ χρησιμοποιεί αεροπορική δύναμη για να στοχεύσει περιοχές αμάχων και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη εμπλοκή της Κίνας με τη χούντα τους εμπλέκει σε αυτές τις φρικαλεότητες.

Προς το παρόν, οι διαδηλωτές έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν να επιστρέφουν στην κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. «Θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε, να συνεχίσουμε να μιλάμε», είπε ο Γιν Άγιε.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr