Το 1900, ο τυφώνας «Great Galveston» κατηγορίας 4 έπληξε την πόλη Γκάλβεστον στο Τέξας, σκοτώνοντας 8.000 από τους περίπου 40.000 κατοίκους. Η πόλη πλημμύρισε και καταστράφηκαν περισσότερα από 3.600 κτίρια. Το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας ισοδυναμεί με περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο τυφώνας Μίλτον, επίσης κατηγορίας 4, θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα καταιγίδας σχεδόν 5 μέτρων, στον κόλπο της Τάμπα στη Φλόριντα. Ωστόσο, σήμερα, τα συστήματα προειδοποίησης και ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ πιο εξελιγμένα και τα σύγχρονα κτίρια είναι γενικά κατασκευασμένα για να αντέχουν στις τροπικές καταιγίδες.
«Η πρόβλεψη τυφώνων ήταν στα σπάργανα το 1900 και ξάφνιασε την πόλη του Γκάλβεστον», δήλωσε ο κλιματολόγος Ντέιβιντ Ζίρντεν στην Daily Mail.
«Έγιναν ελάχιστες εκκενώσεις και τα κτίρια δεν είχαν κατασκευαστεί σύμφωνα με τους σημερινούς οικοδομικούς κώδικες και ως εκ τούτου ήταν πολύ πιο ευάλωτα. Οπότε, δεν νομίζω ότι θα ξαναδούμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Τόσο ο τυφώνας Μίλτον όσο και ο Γκάλβεστον αναπτύχθηκαν πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού και έχουν ακολουθήσει ασυνήθιστα μονοπάτια από τη Δύση προς την Ανατολή. Αυτό το είδος τροχιάς «είναι σχετικά σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Ζίρντεν.
Πριν χτυπήσει ο τυφώνας, η πόλη του Γκάλβεστον ήταν ένα ακμάζον εμπορικό κέντρο. Ωστόσο, ο τυφώνας- οποίος όταν έφτασε στη στεριά κινείτο με ταχύτητα 217 χλμ./ώρα– προκάλεσε τόσες καταστροφές που χρειάστηκαν 12 χρόνια για να ξαναχτιστεί η πόλη.
Αφού ο τυφώνας Γκάλβεστον έφτασε στο Τέξας, πέρασε στην Οκλαχόμα και το Κάνσας, στράφηκε βορειοανατολικά και διέσχισε τις Μεγάλες Λίμνες και τον Καναδά. Ο τυφώνας Μίλτον, ωστόσο, άρχισε αμέσως να κινείται ανατολικά αφού σχηματίστηκε πάνω από τον Κόλπο και να κατευθύνεται προς τη Φλόριντα. Αυτό είναι ακόμη πιο ασυνήθιστο, αλλά και όχι πρωτάκουστο, σύμφωνα με έναν άλλο μετεωρολόγο, τον Άντονι Γιάνεζ. Προηγούμενες καταιγίδες είχαν ακολουθήσει το ίδιο είδος τροχιάς στο παρελθόν, όπως ο τυφώνας Μιτς το 1998 και ο τυφώνας Έμιλυ το 2017.
Όσον αφορά τις ζημιές, τις εκτοπίσεις και τους θανάτους, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο τυφώνας Μίλτον θα είναι τόσο καταστροφικός όσο ο Γκάλβεστον, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Ωστόσο, ο αντίκτυπος του Μίλτον θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, ειδικά αν το μάτι της καταιγίδας ακολουθήσει ακριβώς βόρεια του κόλπου της Τάμπα, δήλωσε ο ιστορικός γεωγράφος και ειδικός στους τυφώνες, Κρεγκ Κόλτεν, στην Daily Mail.
Εάν συμβεί αυτό, «θα μπορούσαμε να έχουμε μια πραγματικά τεράστια καταιγίδα που θα πλημμυρίσει την περιοχή του κόλπου της Τάμπα», είπε.
«Θα μπορούσε να καταστρέψει γέφυρες, να διαταράξει τα συστήματα ύδρευσης και κάθε είδους υποδομή», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο αντίκτυπος του Μίλτον θα μπορούσε να επιδεινωθεί από την καταστροφή από τον τυφώνα Ελέν, ο οποίος έπληξε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ μόλις 10 ημέρες πριν οι ειδικοί αρχίσουν να εκδίδουν προειδοποιήσεις για την καταιγίδα. Ο τυφώνας Ελέν σκότωσε τουλάχιστον 225 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες θύματα εξακολουθούν να αγνοούνται.
Τα ακραία φαινόμενα όπως ο τυφώνας Μίλτον μπορεί να φαίνονται άνευ προηγουμένου, αλλά καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα κλιματική πραγματικότητα, ίσως είναι καιρός να σταματήσουμε να το λέμε αυτό», κατέληξε ο Κόλτεν.
ΠΗΓΗ: Daily Mail