Οι Ισραηλινοί ηγέτες συνέχισαν να συζητούν για το πώς θα απαντήσουν στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu συναντήθηκε με το Ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει πιθανές ισραηλινές απαντήσεις στις 8 Οκτωβρίου και θα συναντηθεί ξανά με το υπουργικό συμβούλιο για περαιτέρω συζήτηση στις 10 Οκτωβρίου.

Ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στο Axios ότι η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι «σημαντική και πιθανότατα θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αεροπορικών επιδρομών σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και μυστικών επιθέσεων όπως αυτή που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη». Οι αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία αναφορά για χτυπήματα ιρανικών ενεργειακών και πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Θανατηφόρα η απάντηση του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ομοίως ότι η ισραηλινή απάντηση θα είναι «θανατηφόρα και εκπληκτική», προσθέτοντας ότι το Ιράν «δεν θα καταλάβει τι συνέβη και πώς». ένα τηλεφώνημα στις 9 Οκτωβρίου για να συζητήσουν περαιτέρω πώς να ανταποκριθούν στην πρόσφατη ιρανική πυραυλική επίθεση.

Ο Gallant ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, DC, για να συζητήσει την ισραηλινή απάντηση με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ο Νετανιάχου διέταξε τον Γκάλαντ να καθυστερήσει την επίσκεψη έως ότου ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου μίλησαν στο τηλέφωνο και το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε μια απάντηση, σύμφωνα με μια ανώνυμη ισραηλινή πηγή που μίλησε στην Washington Post .

Η Χεζμπολάχ προτιμά να εμπλέκεται από απόσταση

Η λιβανική Χεζμπολάχ συνεχίζει να αποφεύγει αποφασιστικές εμπλοκές με τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επεκτείνουν το εύρος των χερσαίων επιχειρήσεων τους στο νότιο Λίβανο. Οι ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο έχουν παρατηρήσει ότι η Χεζμπολάχ προτιμά να εμπλέκεται από απόσταση, χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες, σε αντίθεση με τις μάχες κοντά στα συνοριακά χωριά. Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ θα αποσυρθούν λίγο μετά την επαφή με τον Ισραηλινό Στρατό. Ο διοικητής της 36ης Μεραρχίας του IDF σημείωσε παρομοίως ότι ορισμένοι μαχητές της Χεζμπολάχ αποσύρονται βαθύτερα στον Λίβανο, ενώ άλλοι τρέπονται σε φυγή αμέσως. Το IDF έχει αναφέρει κάποιες μεμονωμένες εμπλοκές φορητών όπλων με μαχητές της Χεζμπολάχ σε κτίρια, αλλά ότι η άμυνα της Χεζμπολάχ στα συνοριακά χωριά περιλαμβάνει κυρίως την ευρεία χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) και ναρκών.Το IDF έχει επίσης παρατηρήσει ότι, σε σύγκριση με τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι πιο οργανωμένοι και επιχειρούν πάνω από το έδαφος με οπλικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας.

ΠΗΓΗ: GEOPOLITICO.GR