Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.
«Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτύξουν στο Ισραήλ συστοιχία THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν το εβραϊκό κράτος έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη, εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στις ιρανικές επιθέσεις.
Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.
Το 2019 είχαν στείλει ξανά συστοιχία στο Ισραήλ για εκπαίδευση και μια άσκηση αεράμυνας- ωστόσο η αποστολή προσωπικού στο Ισραήλ (μια συστοιχία THAAD απαιτεί πλήρωμα περίπου 100 ατόμων και περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές πυραύλων σε φορτηγά, με οκτώ πυραύλους ο καθένας, ισχυρό ραντάρ και προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός και τηλεπικοινωνιών) είναι πιο σπάνια.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διευκρίνισε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα χειρίζονται το αντιπυραυλικό σύστημα.
Τί είναι το THAAD – Γιατί «αλλάζει πίστα» η σύγκρουση…
Το THAAD παρέχει ένα επιπλέον στρώμα αεράμυνας απέναντι σε ενδοατμοσφαιρικές και εξωατμοσφαιρικές απειλές. Το κόστος του ανέρχεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανά συστοιχία.
Η κατασκευάστρια, Lockheed Martin, χαρακτηρίζει το σύστημα ως εξαιρετικά αποτελεσματικό απέναντι βαλλιστικούς πυραύλους μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, τόσο εντός όσο και εκτός της ατμόσφαιρας.
Οι πύραυλοι THAAD, η εμβέλεια των οποίων θεωρείται πως φτάνει τα 200 χλμ, είναι «hit to kill», κάτι που σημαίνει ότι χτυπούν/ συγκρούονται με τον στόχο αντί να εκρήγνυνται κοντά του για να τον καταρρίψουν.
Το σύστημα αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιπυραυλικά όπλα που διαθέτουν οι ΗΠΑ και στις δοκιμές η επιτυχία του ήταν σχεδόν απόλυτη.
Οι ΗΠΑ θεωρείται ότι έχουν επτά συστοιχίες
Η ακρίβεια του THAAD οφείλεται στο ραντάρ του, AN/TPY-2, το οποίο εντοπίζει πυραύλους με δύο τρόπους:
Πρώτος: «Κοιτάει» προς τα εμπρός, είναι ρυθμισμένο το σύστημά του έτσι ώστε να εντοπίζει και να ιχνηλατεί στόχους σε αποστάσεις μέχρι και 3.000 χλμ, Σημειώνεται ότι το Ιράν απέχει περίπου 1.700 χιλιόμετρα από το Ισραήλ.
Δεύτερος: «Κοιτάει» προς τα πάνω για να εντοπίζει στόχους κατά την κάθοδό τους.
Ακόμα και χωρίς το THAAD, η ισραηλινή αεράμυνα είναι από τις πιο εξελιγμένες στον κόσμο, περιλαμβάνοντας συστήματα όπως το Iron Dome για ρουκέτες μικρής εμβέλειας, το David’s Sling για όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας και πυραύλους cruise, καθώς και τα Arrow 2 και Arrow 3 εναντίον βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από απόσταση άνω των 1.000 χλμ.
Η αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς όταν πέφτουν προς τους στόχους τους αναπτύσσουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες.
Σημειώνεται επίσης πως εκτιμάται ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμφωνα με το Centre for Strategic and International Studies, έχει στη διάθεσή της περίπου 150.000 ρουκέτες- τις περισσότερες από τις οποίες τις έχει προμηθευτεί από το Ιράν
Τα άλλα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ
Το Ισραήλ διαθέτει ήδη πολλά αντιπυραυλικά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίπτουν εισερχόμενα βλήματα.
Το David’s Sling [Η σφενδόνη του Δαβίδ], ένα κοινό πρότζεκτ του ισραηλινού συστήματος προηγμένης άμυνας RAFAEL και του αμερικανικού αμυντικού γίγαντα Raytheon, χρησιμοποιεί κινητικούς αναχαιτιστές Hut-to-kill Stunner και SkyCeptor για να εξαλείψει στόχους έως και 300 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με το Missile Threat Project.
Πάνω από τη Σφενδόνη του Δαβίδ βρίσκονται τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3 του Ισραήλ, που αναπτύχθηκαν επίσης από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Arrow 2 χρησιμοποιεί κεφαλές κατακερματισμού για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τερματική τους φάση καθώς αυτοί καταδύονται προς τους στόχους τους.
Το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για να αναχαιτίσει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα, όπως μπορεί να κάνει το THAAD. Δηλαδή συναντά τους στόχους ενώ βρίσκονται σε πτήση.
Το χαμηλότερο επίπεδο βλημάτων που εκτοξεύονται στο Ισραήλ καταπολεμάται από το αμυντικό σύστημα Iron Dome [Σιδηρούς Θόλος], που αποτελείται από 10 συστοιχίες που η καθεμία φέρει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων με δυνατότητα ελιγμών.
ΠΗΓΗ: Hellas Journal