Νέα δεδομένα και απρόβλεπτες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργεί η ξεκάθαρη πλέον εμπλοκή των ΗΠΑ με την αποστολή της πυροβολαρχίας των πανίσχυρων αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων τύπου THAAD που φτάνουν σήμερα Τρίτη στο Ισραήλ και μπορεί να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία εντός 24 ωρών. Ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Νταβρής μέσα από τον star fm και τη εκπομπή Ήρθε η Ώρα, εξηγεί ότι η εξέλιξη αυτή προέκυψε από τη ρωγμή που πιθανώς εμφάνισε ο σιδερένιος θόλος του Ισραήλ και η τελική του επικράτηση στον πόλεμο με τους αντιπροσώπους, αλλά και με το ίδιο το Ιράν, είναι μεγίστης σημασίας για τις ΗΠΑ και τις Αμερικανικές εκλογές που είναι μπροστά μας.

Τι είναι όμως το THAAD;

Το «hit-to-kill» ( σσ: χτυπά και συγκρούεται με τον στόχο αντί να εκρήγνυται για να τον καταρρίψει) σύστημα Terminal High Altitude Area Defense είναι ένα κινητό σύστημα αναχαίτισης εδάφους-αέρος που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους. Κατατάσσεται στην κατηγορία του αναχαιτιστικού μικρού, μεσαίου και ενδιάμεσου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξει εισερχόμενους στόχους τόσο εντός της γήινης ατμόσφαιρας όσο και πάνω από αυτήν.

Έχει ικανότητα να ανιχνεύει πυραυλικές απειλές σε απόσταση έως και 3.000 χιλιομέτρων.

Αυτό που φέρεται να μην μπορεί να κάνει είναι να αποκρούσει μικρότερα, απλούστερα όπλα, όπως τα drones που χρησιμοποιούνται από ομάδες όπως η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα drones είναι μικρά και δεν ίπτανται σε μεγάλο υψόμετρο.

Κάθε πυροβολαρχία THAAD απαρτίζεται από πέντε τμήματα: 48 πυραύλους αναχαίτισης, έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά, ένα ραντάρ, μια πλατφόρμα διοίκησης και ελέγχου και 95 στρατιώτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.

Δεν υπάρχει πολεμική κεφαλή στον πύραυλο, ο οποίος καταστρέφει τους στόχους του με τη δύναμη της πρόσκρουσής του.

Υπάρχουν μόνο εννέα ενεργές συστοιχίες THAAD στον κόσμο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Το 2019, επτά από αυτές είχαν διατεθεί στον αμερικανικό στρατό, πέντε σε βάσεις στο Τέξας και από μία στο Γκουάμ και τη Νότια Κορέα.

Η συστοιχία που στέλνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Ισραήλ πιθανώς από αυτές τις επτά.

Δύο άλλες έχουν αναπτυχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.