Μαίνονται οι συγκρούσεις την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 μεταξύ του συριακού στρατού και ενός συνασπισμού τζιχαντιστών, οι οποίοι προελαύνουν προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χάμα στην κεντρική Συρία.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), στην οποία κυριαρχεί ο συριακός πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα, και οργανώσεις ισλαμιστών μαχητών, υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την προηγούμενη Τετάρτη αιφνιδιαστική επιχείρηση από την Ιντλίμπ και κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Ιντλίμπ και της Χάμα, ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

“Βίαιες συγκρούσεις μαίνονται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα”, ενώ “η ρωσική και η συριακή πολεμική αεροπορία διεξάγουν δεκάδες πλήγματα” εναντίον θέσεων των ανταρτών, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντάρτες έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά στην επαρχία Χάμα, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Φωτογράφος του AFP είδε σήμερα το πρωί δεκάδες άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα του συριακού στρατού εγκαταλειμμένα στον δρόμο που οδηγεί στη Χάμα.

Ο συριακός στρατός έχει ανακοινώσει ότι έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή, χάρη στις οποίες έχει περιοριστεί η προέλαση των ανταρτών τις δύο τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας, “βίαιες συγκρούσεις” ξέσπασαν χθες Δευτέρα μεταξύ του στρατού, υποστηριζόμενου από συριακά και ρωσικά αεροπορικά πλήγματα, “και τρομοκρατικών οργανώσεων στο βόρειο” τμήμα της επαρχίας Χάμα.

“Προχωρούμε προς τη Χάμα αφού καθαρίσαμε” τις κοινότητες που βρίσκονται στον δρόμο προς την πόλη, διαβεβαίωσε μιλώντας στο AFP ισλαμιστής που δήλωσε ότι το όνομά του είναι Αμπούλ Χούντα Σουράνι.

Η Χάμα είναι μια στρατηγικής σημασίας πόλη στην κεντρική Συρία, που βρίσκεται στον δρόμο που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό.

Η προέλαση των ανταρτών “απειλεί τη βάση του καθεστώτος”, καθώς στα περίχωρα της Χάμα ζουν αλαουίτες, η κοινότητα από την οποία προέρχεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτίμησε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Στο μεταξύ πλήγμα που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί το Ισραήλ στοχοθέτησε αυτοκίνητο που βρισκόταν στον δρόμο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA.

“Ένα αυτοκίνητο εξερράγη αφού έγινε στόχος ισραηλινής επίθεσης στον δρόμο προς το αεροδρόμιο”, επεσήμανε το SANA.

Το Ισραήλ εξαπολύει τακτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας με στόχο κυρίως φιλοϊρανικές οργανώσεις.

CNN: Ανησυχία στις ΗΠΑ για τα σχέδια των τζιχαντιστών στη Συρία

Η αιφνιδιαστική επίθεση στο Χαλέπι ομάδων ανταρτών φέρνει τις ΗΠΑ στη δύσκολη θέση να μην υποστηρίξουν πλήρως καμία από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές διατηρώντας παράλληλα μια δύναμη περίπου χιλίων στρατιωτών στη Συρία ως μέρος της αποστολής για την καταπολέμηση του ISIS, σημειώνει το CNN.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, υπογράμμισε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη στην προέλαση των τζιχαντιστών στο Χαλέπι και την κατάληψη για πρώτη φορά μετά από χρόνια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής ότι οι ΗΠΑ επ ουδενί εμπλέκονται στις επιχειρήσεις που βλέπετε να εκτυλίσσονται εντός και γύρω από το Χαλέπι της βορειοδυτικής Συρίας, υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (ΧΤΣ), μιας τρομοκρατικής οργάνωσης». Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «προτρέπουν σε αποκλιμάκωση»

Το δίλημμα των ΗΠΑ αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία ανέδειξαν περαιτέρω οι δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Όπως τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν σε δηλώσεις του στο CNN την Κυριακή η ΧΤΣ είναι «οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, έχουμε πραγματικές ανησυχίες για τα σχέδια και τους στόχους της.

Ταυτόχρονα, φυσικά, δεν κλαίμε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, αντιμετωπίζει πίεση», πρόσθεσε ο Σάλιβαν. «Λοιπόν, είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά και παραμένουμε σε στενή επαφή με περιφερειακούς εταίρους σχετικά με αυτό».

Ο ιδρυτής της ΧΤΣ, Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι είχε στήσει προηγουμένως μια άλλη ομάδα τχιχαντιστών, τη Τζαμπάτ αλ Νούσρα, παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη Συρία και παρά τις προσπάθειες της ΧΤΣ να αποστασιοποιηθεί από την Αλ Κάιντα, από το 2018 οι ΗΠΑ την έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

«Όπως ξέρετε, ήταν γνωστή προηγουμένως ως “Μέτωπο Νούσρα”, μια οργάνωση με δεσμούς με την Αλ Κάιντα στη Συρία, αλλά παραμένει ακόμη ο χαρακτηρισμός της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο υποστράτηγος Ράιντερ.

Οι ΗΠΑ δεν αίρουν τις κυρώσεις στο καθεστώς Άσαντ

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε αργότερα τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις κυρώσεις στο καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς «δεν έχει επιδείξει καμία αλλαγή συμπεριφοράς».Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο καθεστώς από το 2011, όταν ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις στη Συρία για να πιέσουν το «καθεστώς να επιτρέψει μια δημοκρατική μετάβαση, όπως απαιτεί ο λαός», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επικοινωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την αποφυγή «λανθασμένων υπολογισμών»

Οι ΗΠΑ διατηρούν εν μέσω της νεάς αναταραχής στη Συρία περίπου 900 στρατιώτες στη χώρα στο πλαίσιο της αποστολής κατά του ISIS. Και μολονότι το Χαλέπι βρίσκονται στην άλλη πλευρά της Συρίας από εκείνη, όπου επιχειρούν οι αμερικανικές δυνάμεις, η αστάθεια και η σπουδή της Ρωσίας να στηρίξει το καθεστώς Άσαντ με βομβαρδισμούς κατά των ανταρτών στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες να επικοινωνήσουν με τη Μόσχα για την αποφυγή «λανθασμένων υπολογισμών».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε χθες ότι ο Αμερικανός στρατηγός που είναι επικεφαλής των δυνάμεων συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία επικοινώνησε με Ρώσους αξιωματούχους μέσω ειδικού διαύλου δεδομένων ότι οι δυνάμεις των δύο πλευρών επιχειρούν σε σχετικά κοντινή απόσταση. «Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις συνομιλίες αυτές, πέραν του ότι έχουμε αυτόν τον μηχανισμό επικοινωνίας για αποτρέψουμε πιθανούς λανθασμένους υπολογισμούς», είπε.

ΟΗΕ: Σχεδόν 50.000 εκτοπισμένοι μέσα σε μερικές ημέρες

Η αναζωπύρωση του πολέμου στη βορειοδυτική Συρία ανάγκασε σχεδόν 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα σε μερικές ημέρες, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι ρευστή, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

“Ως την 30ή Νοεμβρίου, πάνω από 48.500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν”, αριθμός “αυξημένος κατά πολύ σε σύγκριση με τους 14.000” που καταγράφονταν την 28η Νοεμβρίου, διευκρίνισε το OCHA, ο επικεφαλής του οποίου Τομ Φλέτσερ εξέφρασε μέσω X ανησυχία για τους “δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους” που τράπηκαν σε φυγή.

Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ: “Aνησυχούμε για την κατάσταση – Το καθεστώς Άσαντ αγνόησε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας”
Εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κλιμακούμενη κατάσταση στη Συρία, η σύγκληση του οποίου ζητήθηκε από την κυβέρνηση της Συρίας, την Γουιάνα και τρεις αφρικανικές χώρες, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Δεκέμβριο, πρέσβης Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ ανέφερε μιλώντας στους ανταποκριτές του ΟΗΕ ότι “η τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο είναι ανησυχητική. Οι ΗΠΑ ήθελαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στη Συρία εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά το καθεστώς Άσαντ είναι αυτό που αγνόησε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Η κ. Γκρίνφιλντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ “παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους στην περιοχή για να βρούν μια διέξοδο στη σύγκρουση και για να επανέλθει η κατάσταση στην ηρεμία”.

“Θέλουμε να βρούμε μια διέξοδο για τον λαό της Συρίας για να επιτευχθεί η ασφάλεια και ειρήνη” σημείωσε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι “ο Γενικός Γραμματέας έχει θορυβηθεί από την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία. Ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών, υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού δικαίου και ζητεί την άμεση επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την απόφαση 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Ο κ. Ντουζαρίκ επεσήμανε ότι “η επίθεση που εξαπέλυσε η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια οντότητα που υπόκειται σε κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με ένα ευρύ φάσμα ένοπλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μετατόπισε τις γραμμές του μετώπου που ήταν αμετάβλητες από το 2020. Υπάρχουν αναφορές για απώλειες ζωών αμάχων, μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές και διακοπή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας.  Όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύσουν τους αμάχους, μεταξύ άλλων, επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση στους αμάχους που επιχειρούν να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες”.

“Οι Σύροι υπομένουν τη σύγκρουση εδώ και σχεδόν 14 χρόνια. Αξίζουν έναν πολιτικό ορίζοντα που θα προσφέρει ένα ειρηνικό μέλλον και όχι περισσότερη αιματοχυσία”, ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη όλα τα μέρη να συνεργαστούν σοβαρά με τον Γκιαρ Ότο Πέντερσεν, τον Ειδικό Απεσταλμένο του για τη Συρία, για να χαράξουν μια συνολική πορεία εξόδου από τη σύγκρουση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του 2015 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr