Facebook Pixel Sportdog.gr | Εξελίξεις με την εξέγερση της φυλακής που κρατούνταν Τζιχαντιστές! (ΒΙΝΤΕΟ)
Life
| 2022-01-26 17:34:00

Εξελίξεις με την εξέγερση της φυλακής που κρατούνταν Τζιχαντιστές! (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Εξελίξεις με την εξέγερση της φυλακής που κρατούνταν Τζιχαντιστές! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η επίθεση προκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων των SDF.

 

Σφίγγει ο κλοιός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων γύρω από τη φυλακή Γκουεράν στην επαρχία Χασάκα της Συρίας.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 τζιχαντιστές πυροδότησαν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στη φυλακή και επιτέθηκαν στις κουρδικές δυνάμεις που φρουρούν την εγκατάσταση σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσής τους.

Η επίθεση προκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων των SDF.

Οι μάχες συνεχίστηκαν για μέρες και υπήρξαν μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Ο κλοιός άρχισε να σφίγγει για τους μαχητές του ISIS την 4η ημέρα των μαχών.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, όταν οι Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων εισέβαλλαν στη φυλακή. Το βράδυ δυνάμεις με τεθωρικισμένα οχήματα υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ενίσχυσαν τους Κούρδους μαχητές.

Το πρωί της Τρίτης 25 Ιανουαρίου 2022, ξεκίνησαν χτυπήματα από αέρος, από μαχητικά F-16 των ΗΠΑ, τα οποία μία μέρα πριν έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την περιοχή και καταγράφηκαν σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή.

Το μεσημέρι, πριν από λίγο, οι Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις ανακοίνωσαν, ότι συνελήφθησαν 250 ακόμα μέλη του ISIS, τα οποία είχαν δραπετεύσει και διασκορπίστηκαν στις γύρω περιοχές. Συνολικά έχουν συλληφθή 550 ισλαμιστές.

Όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών; Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 166 έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 114 νεκρών του ISIS.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η συμβολική σημασία της επίθεση στη Χασάκα. Όπως αναφέρουν Άραβες αναλυτές η επιχείρηση έχει συμβολική σημασία, παρότι οι ισλαμιστές ήξεραν, ότι θα αποτύχει. Και αυτό γιατί η απελευθέρωση κρατούμενων είναι ανάμεσα στους στόχους του ISIS όπως έδειξε infographic που κυκλοφόρησε το 2020 στο περιοδικό al-Naba.

Σημειωτέον, ότι και σε αυτήν την υπόθεση είναι μπλεγμένη η Τουρκία, η οποία κατηγορείται από τους Κούρδους, ότι παρίχαν εναέρια υποστήριξε στους μαχητές του ISIS μέσω χτυπημάτων από drone.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags