Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου - μια ανώνυμη εταρεία ανήκουσα στο δημόσιο τομέα και εποπτευόμενη από το κράτος - θα είναι ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που θα δημιουργηθεί επί των ερειπίων της παλιάς ΕΡΤ. Θα ονομάζεται ΝΕΡΙΤ (δηλαδή "Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση ΑΕ"), θα περιλαμβάνει όλα τα επικοινωνιακά μέσα της ΕΡΤ και θα ενσωματώσει επίσης το κανάλι της Βουλής. Το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου φορέα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης.
Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, η ΝΕΡΙΤ ΑΕ (καθώς στο "Ρ" της ραδιοφωνίας και στο "Τα" της τηλεόρασης προστίθεται και το "Ι" του Ίντερνετ) θα έχει απόλυτη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Θα αποτελεί ενιαίο φορέα, στον οποίο μπορεί να ενταχθούν μετά από απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και άλλες σχετικές με τον σκοπό της εταιρείας δραστηριότητες, ιδίως πολιτιστικές.
Ενδειξη των προσανατολισμών που υιοθετούνται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι η διατύπωση στο ν/σ ότι η νέα ΕΡΤ "θα απευθύνεται προς το ευρύ κοινό". Η διατύπωση αυτή ενισχύει την εκτίμηση ότι οι "ποιοτικοί" στόχοι χαμηλώνουν, και ότι θα περιορισθούν οι εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου, λόγου, τέχνης και πρροβληματισμού, οι οποίες συχνά απετέλεσαν "κόκκινο πανί" για τις κυβερνήσεις της ΝΔ.
Το δίκτυο μεταδόσεων θαι καλύπτει γεωγραφικά ολόκληρη τη χώρα. Δυνατότητα δίνεται και για εκπομπές απευθυνόμενες προς τον απόδημο ελληνισμό. Η ΝΕΡΙΤ θα μπορεί επίσης να λειτουργεί σταθμούς τοπικής εμβέλειας.
Λουκέτο μπαίνει στο κανάλι της Βουλής. Στο ν/σ αναφέρεται ότι η νέα ΕΡΤ θα προβάλλει "τηλεοπτικά, διαδικτυακά και ραδιοφωνικά τις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων. Προς τούτο μεταδίδει τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των άλλων σχηματισμών της Βουλής, στις δικές της ή σε ξεχωριστές συχνότητες".
Το νομοσχέδιο, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας το νομοσχέδιο για τη "νέα ΕΡΤ" για δημόσια διαβούλευση, μπορείτε να το δείτε εδώ!
Το νέο νομικό πρόσωπο θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου και η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. ορίζεται ως "δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το κράτος".
Το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, με αρχικό (κεφάλαιο) αυτό που θα προκύψει από την απογραφή και την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ.
Τα έσοδά της θα προέρχονται και από το ανταποδοτικό τέλος (μέσω ΔΕΗ), χωρίς να ορίζεται σαφώς το ποσό.
Θα εποπτεύεται από επταμελές Εποπτικό Συμβούλιο (των οποίων τα μέλη θα έχουν 9ετή θητεία), το οποίο θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ.
Το νομοσχέδιο δεν ορίζει χρόνο επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαιώνει ότι η "επανεκκίνηση" θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι - δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου.