Τιμητική διάκριση από τον αυστριακό ανθρωπιστικό οργανισμό που φέρει το όνομα του Άλμπερτ Σβάιτσερ και είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έλαβε η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεσημέρι από το Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας για το διμερές αφιέρωμα στη γενοκτονία της πληθυσμιακής ομάδας Γεζίντι που ζουν σε θύλακα του Βόρειου Ιράκ.

Στο Α΄ μέρος του αφιερώματος με τίτλο «Σιγκάλ-Πειραιάς», που μεταδόθηκε στις 27 Μαΐου 2017, πέντε πρόσφυγες Γεζίντι, οι οποίοι ζούσαν μέχρι πρότινος στην Ελλάδα, περιγράφουν το προσφυγικό ταξίδι τους από την εμβληματική πόλη των Γεζίντι, Σιγκάλ του Ιράκ μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, που πριν από 95 χρόνια υποδέχθηκε κάποιους άλλους πρόσφυγες.

Στο Β’ μέρος του αφιερώματος, για το οποίο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην τιμητική διάκριση, και το οποίο έχει τον τίτλο «Η σφαγή στο Κότζο» (πρώτη μετάδοση στις 3 Ιουνίου 2017), τρεις γυναίκες-σύμβολα των Γεζίντι, μιλούν στην εκπομπή για το πώς κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χέρια των μαχητών του ISIS και του δικτύου human trafficking στο οποίο τις είχαν οδηγήσει και να χτίσουν ξανά τη ζωή τους μέσα από θραύσματα υπομονής και αστείρευτης θέλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις γυναίκες έχασαν στη σφαγή του Κότζο σχεδόν το σύνολο των οικογενειών τους, καθώς και των συγγενικών τους προσώπων. Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ ήταν η Amsha Khalaf, ενώ από τα έδρανα της Πορτογαλικής Βουλής μίλησε στην εκπομπή η Farreda Abas. Οι ακροατές είχαν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν τη Nadia Murad (Ευρωπαϊκό Βραβείο Ζαχάροφ 2016) κατά τη διάρκεια της επιστροφής της στο Κότζο, τρία χρόνια μετά τη σφαγή.

O Θωμάς Σίδερης στο camp των Γεζίντι στον Σκαραμαγκά μαζί με την «ηρωίδα» της εκπομπής, Amsha Khalaf
 

Επίσης, στην τιμητική διάκριση του αυστριακού οργανισμού γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια της εκπομπής αλλά και της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της ΕΡΤ συνολικά, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα που αφορούν σε πρόσφυγες αλλά και σε σφαγές που σημειώθηκαν επί ελληνικού εδάφους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής.

Δύο λόγια για τον δημιουργό της εκπομπής: Ο Θωμάς Σίδερης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρωπογεωγραφία, ενώ σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας Ανθρωπογεωγραφίας. Επίσης, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ). Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες, καθώς και πεζογραφία, ενώ έχει συγγράψει και μεταφράσει θεατρικά έργα («Το θαύμα της Άνι Σάλιβαν», «Το τελευταίο σπίρτο», «Η αντοχή των υλικών» κ.ά.).

Έχει βραβευθεί για το ντοκιμαντέρ «Σκιά στην ψυχή», που έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (2016) και στο οποίο πραγματοποίησε την ιστορική έρευνα και έγραψε το σενάριο. Το τελευταίο ντοκιμαντέρ του έχει τίτλο «Ilmik» -το οποίο στα τουρκικά σημαίνει «θηλιά»- και αναφέρεται στη διαχρονική καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.