Οι μέτοχοι του Mega δεν εμφανίστηκαν στην κρίσιμη ώρα για να διεκδικήσουν την άδεια και τη συνέχιση της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο αποφάσισε να οδηγήσει την εταιρεία σε καθεστώς ειδικής λειτουργίας.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται πως το σχέδιο βιωσιμότητας που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες ήταν η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106 Β του Πτωχευτικού Κώδικα, «μέσω εισφοράς της επιχείρησης ως είδος και μέσω μεταβίβασης του τμήματος του παθητικού σε νεοσυσταθείσα εταιρεία, που είχε την πρόθεση να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τη χορήγηση των επτά αδειών». «Και ενώ στις 10/1/2018 ήταν έτοιμη προς υπογραφή η σύμβαση για την εξυγίανση τη καθ’ ης», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, «εντούτοις, οι μέτοχοί της δεν εμφανίστηκαν στις 10/1/2018, με αποτέλεσμα η ως άνω συμφωνία να μην υπογραφεί».

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης στην πρώτη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών έληγε στις 11 Ιανουαρίου του 2018, και σε αυτήν δεν έλαβε μέρος ούτε η Τηλέτυπος, που είχε τις προϋποθέσεις να αδειοδοτηθεί, ούτε και η εταιρεία που σχεδιαζόταν να συσταθεί. Με non paper η ομάδα διάσωσης του Mega ισχυρίστηκε πως θα ήταν οκτώ οι ενδιαφερόμενοι για τις τηλεοπτικές άδειες και δεν θα έβγαινε το business plan.

Τελικά στη διαδικασία συμμετείχαν έξι εταιρείες, εκ των οποίων αδειοδοτήθηκαν οι πέντε (Alpha, ANT1, Star, ΣΚΑΪ, Open), όχι όμως και η Τηλέτυπος, η οποία έχασε με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα εκπομπής για άλλα δέκα χρόνια στην ελληνική τηλεοπτική αγορά. Στη συνέχεια εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 18/2018 απόφαση του ΕΣΡ, που ζητούσε από την Digea να διακόψει τη μετάδοση του σήματος του Mega, καθώς ο νόμος ορίζει πως όποιος δεν λαμβάνει μέρος στη διαδικασία χάνει τη δυνατότητα νόμιμης εκπομπής.

Πηγή: typologies.gr