Ένα γλυκό με το οποίο θα… γλείφετε τα δάχτυλά σας έφτιαξαν στο αποψινό επεισόδιο του MasterChef. Συγκεκριμένα, οι παίκτες κλήθηκαν να αντιγράψουν την τάρτα κάστανο με μαύρο φραγκοστάφυλο και αχλάδι, δημιουργία του pastry chef Θανάση Τσαγκλιώτη.
MasterChef 2023: Η οικειοθελής απαχώρηση κι η απουσία του Πάνου Ιωαννίδη
Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2023
Αν θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς τις ικανότητές σας στη ζαχαροπλαστική, παρακάτω σας παραθέτουμε τη συνταγή!
Τάρτα
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 70 γρ. αυγά
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με το αλεύρι να αποκτήσει μια αμμώδη υφή.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε άχνη και αυγά.
- Ανακατεύουμε και η ζύμη είναι έτοιμη.
- Aνοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα κιθάρας και τοποθετούμε στο ψυγείο για 5 λεπτά.
- Mόλις βγάλουμε από το ψυγείο στρώνουμε στην ταρτιέρα μας και βάζουμε 10 λεπτά στο shock freezer.
- Tο βγάζουμε από το shock freezer και τοποθετούμε κατευθείαν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30-35 λεπτά να έχει πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Σαντιγί για Ημισφαίριο τάρτας
- 500 γρ. Κρέμα γάλακτος 35%
- 30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 0,5 γρ. xanthana
- ½ τεμ. stick φρέσκια βανίλια
- Κάστανα βρασμένα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη κρυσταλλική και τη φρέσκια βανίλια και την xanthana.
- Tοποθετούμε με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής τη σαντιγί στη φόρμα σιλικόνης (ημισφαίριο) μέχρι τη μέση.
- Στη μέση της φόρμας τοποθετούμε ψιλοκομμένα βρασμένα κάστανα και στη συνέχεια κλείνουμε την υπόλοιπη φόρμα με τη χτυπημένη σαντιγί.
Vermicelli κάστανο
- 350 γρ. πατέ κάστανο
- 175 γρ. κρέμα κάστανο
- 115 γρ. βούτυρο μαλακό
Εκτέλεση
- Βάζουμε το πατέ κάστανο με την κρέμα κάστανο και τα χτυπάμε με το φτερό για 3 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα.
- Μόλις διαλυθεί και δεν έχει καθόλου κομμάτια, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό.
- Το τοποθετούμε στη σακούλα ζαχαροπλαστικής, αφού προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει το καρνέ για το vermicelli.
- Το αποθηκεύουμε εκτός ψυγείου, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Αχλάδι
- 125 γρ. νερό
- 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ τεμ. φρέσκια βανίλια
- 125 γρ. αχλάδι κομμένο μπρινουάζ
- 1 τεμ. κανέλα ξύλο
Εκτέλεση
- Τα βράζουμε από την αρχή όλα μαζί και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια.
- Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στήσουμε το γλυκό.
Gel μαύρο φραγκοστάφυλο
- 400 γρ. πουρέ μαύρο φραγκοστάφυλο (cassis)
- 50 γρ. νερό
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 25 γρ. gel cream cold
- 30 γρ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
- Τα τοποθετούμε όλα μαζί στο thermomix.
- Τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Μοντάεισμα γλυκού
- Στο κέντρο της τάρτας τοποθετούμε το gel μαύρο φραγκοστάφυλο.
- Τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια αχλάδι.
- Βάζουμε το ημισφαίριο στο κέντρο.
- Τελειώνουμε με το vermicelli και τοποθετούμε ένα κάστανο στο κέντρο.