Αν ανήκετε σε αυτούς που νηστεύουν, αλλά θέλουν να απολαμβάνουν νόστιμες συνταγές, το star.gr συγκέντρωσε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις και σας τις παρουσιάζει.

Χταποδάκι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι

Χταποδάκι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι

Πέντε εύκολες νηστίσιμες συνταγές με λίγες θερμίδες από διατροφολόγο

Υλικά της Συνταγής 

1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
•    1 κρεμμύδι κόκκινο
•    1 πράσο
•    1 καρότο
•    100 γρ. ελαιόλαδο
•    1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
•    400 γρ. ντομάτα κονκασέ
•    ½ κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
•    1-2 κ.σ.ζωμό 
•    1400-1500 γρ. νερό
•    Ξύσμα και χυμό λεμονιού από ½ λεμόνι
•    500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
•    5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου
Για το σερβίρισμα
•    Φέτα
•    Ελαιόλαδο
•    πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διατροφολόγος μας δίνει νηστίσιμο πρόγραμμα διατροφής με λίγες θερμίδες

Εκτέλεση της Συνταγής

Βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
•    Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το χοντροκόβουμε.
•    Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε κυβάκια μικρά καθώς και το πράσο μας.
•    Προσθέτουμε τα 40 γρ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
•    Αφού πλύνουμε καλά το χταπόδι κόβουμε πάνω και κάτω από τα μάτια και το πετάμε αυτό το κομμάτι, αφαιρούμε και πετάμε το στόμα. Επίσης γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα με τα δάχτυλά μας καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια όπως θέλουμε εμείς.
•    Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
•    Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά να ψηθεί ο πελτές και να αγκαλιάσει τα λαχανικά μας και το χταπόδι.
•    Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό,  τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
•    Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο, βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.
•    Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια μαζί με τα 60 γρ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 12-15 λεπτά μέχρι να ρουφήξει το ζουμί και να βράσουν τα μακαρόνια μας.
•    Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο δυόσμο.
•    Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο ακόμα στο τέλος.

Νηστεύετε; Αυτές είναι οι πιο θρεπτικές τροφές που κάνουν καλό στην υγεία

Κοκκινιστές σουπιές με σπανάκι 

Κοκκινιστές σουπιές με σπανάκι 

Υλικά  της Συνταγής 

•    800 γρ. – 1 κιλό σουπιές
•    60 – 75 γρ. ελαιόλαδο
•    180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
•    180 γρ. πράσο (ψιλοκομμένο)
•    120 γρ. λευκό κρασί
•    2 – 3 φύλλα δάφνης
•    400 γρ. σάλτσα τομάτας
•    120 γρ. ζωμό ή νερό
•    1 κλ. σπανάκι κατεψυγμένο
•    40 γρ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
•    Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

Νηστεύεις; Τι να φας για να χάσεις βάρος

Συνταγή για καλαμαράκια τηγανητά 

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 8 λεπτά

Σύνολο: 18 λεπτά

Συνταγή για καλαμαράκια τηγανητά 

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αρκετό ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση της Συνταγής 

  • Ξεπλένεις τα καθαρισμένα καλαμαράκια (χωρίς τα πόδια και το κόκκαλο) και τα αφήνεις να στραγγίξουν καλά. Στη συνέχεια τα στεγνώνεις πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Πρέπει να απορροφηθεί η υγρασία για να μπορέσεις να τα τηγανίσεις χωρίς να πετάνε λάδι.
  • Τα αλευρώνεις πολύ καλά. Ζεσταίνεις το ηλιέλαιο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν κάψει, τηγανίζεις σε δόσεις τα καλαμαράκια.
  • Προσέχεις να μη γεμίσεις υπερβολικά το τηγάνι για να πετύχεις τα τέλεια τραγανά καλαμαράκια. Όταν ροδίσουν, τα αναποδογυρίζεις να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά. Τα αποσύρεις από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα.
  • Τα μεταφέρεις σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Κατόπιν τα σερβίρεις στο πιάτο. Αλατίζεις για επιπλέον γεύση και σερβίρεις με λεμόνι.

Γαριδομακαρονάδα: Η πιο εύκολη συνταγή

Η νηστεία παχαίνει: Μύθοι και αλήθειες

Γαριδομακαρονάδα: Η πιο εύκολη συνταγή

Υλικά για γαριδομακαρονάδα από τον Γιώργο Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine
•    500 γρ. ταλιατέλες
•    12 μέτριες γαρίδες (καθαρισμένες) 
•    2 κουταλιές ελαιόλαδο 
•    1 ζωμό λαχανικών
•    1 κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένο)
•    1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένη) 
•     2 ντομάτες (ψιλοκομμένες)
•    1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί
•    λίγο Μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 
•     αλάτι & πιπέρι  

Εκτέλεση της Συνταγής

•    Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζεις τις ταλιατέλες μαζί με το ζωμό λαχανικών για 7-8 λεπτά . 
•    Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζεις το ελαιόλαδο και τσιγαρίζεις το κρεμμυδάκι, μετά το σκόρδο και στη συνέχεια τις γαρίδες.
•    Προσθέτεις το κρασί και αφήνεις να καταστηθεί.
•     Μετά προσθέτεις τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνεις για 5-6 λεπτά περίπου στη φωτιά .
•    Τέλος, προσθέτεις τις ταλιατέλες  και τον μαϊντανό, και ανακατεύεις. 

 Συνταγή για χταπόδι με καραμελωμένη φάβα

Καθαρά Δευτέρα: Πόσες θερμίδες έχουν τα σαρακοστιανά

 Συνταγή για χταπόδι με καραμελωμένη φάβα

Υλικά

Για το χταπόδι

•    1.5 κιλό χταπόδι (καθαρισμένο σε πλοκάμια)
•    45 γρ. ελαιόλαδο
•    800 γρ. κρεμμυδάκια (καθαρισμένα για στιφάδο)
•    2 σκελίδες σκόρδο
•    120 γρ. σόγια
•    80 γρ. μέλι
•    1/2 στικ κανέλας
•    3 φύλλα δάφνης
•    1/3 κούπας καπαρόφυλλα
 

Για τη φάβα

•    500 γρ. φάβα
•    250 γρ. κρεμμύδι
•    1 φύλλο δάφνης
•    120 γρ. ελαιόλαδο
 

Δείτε τη συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου στη Φωλιά των Κου Κου

 Συνταγή για βελουτέ σούπα με θαλασσινά

Υλικά της Συνταγής

•    750 γρ. πατάτες (κομμένες σε μεσαίους κύβους)
•    1 καρότο (χοντροκομμένο)
•    180 γρ. πράσο (ψιλοκομμένο)
•    15 – 20 γρ. τζίντζερ (ψιλοκομμένο)
•    1.5 λτ. ζωμό λαχανικών
•    200 γρ. μύδια ψίχα
•    200 γρ. γάμπαρη (καθαρισμένη)
•    200 γρ. καλαμάρι (κομμένο σε ροδέλες)

Για το γαρνίρισμα
•    40 γρ. κόλιανδρο ή μαϊντανό (χοντροκομμένο)
•    Τσίλι (ψιλοκομμένο)
•    Ξύσμα λάιμ
•    Χοντρά κρουτόν
•    Φυστίκια peanuts (καβουρδισμένα)
 

 Συνταγή για βελουτέ σούπα με θαλασσινά

Δείτε τη Συνταγή που έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος στην εκπομπή Στη Φωλιά των Κου Κου 

Συνταγή για νηστίσιμο κοκκινιστό κριθαρότο γαρίδας   

Υλικά:

  • 800 γρ. γαρίδες ολόκληρες
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 1 πιπεριά φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
  • 15 γρ. πελτέ τομάτας
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 120 γρ. ούζο
  • 250 γρ. τομάτα κονκασέ ή στον τρίφτη
  • 6 – 7 στήμονες σαφράν (προαιρετικά)
  • 1.250 λτ ζωμό γαρίδας*
  • 40 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • Κελύφη από τις γαρίδες που καθαρίσαμε
  • 1 καρότο (χοντροκομμένο)
  • 1.500 λτ νερό
  • 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
  • 3 αστεροειδής γλυκάνισους (προαιρετικά)

Εκτέλεση της Συνταγής 

Για τον Ζωμό Γαρίδα

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα.
  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλά τα κεφάλια και τα κελύφη. Ψήνουμε για σ45 – 50 λεπτά. Tα 2 πρώτα βήματα μπορούν να παραλειφθούν, όμως το ψήσιμο στο φούρνο εγγυάται το τέλειο αποτέλεσμα γεύσης στο ζωμό.
  • Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το καρότο, τα κελύφη και τσιγαρίζουμε καλά για 2 – 3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, το πιπέρι και το γλυκάνισο και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Σουρώνουμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι και αποσύρουμε τα στερεά (κελύφη, καρότα κλπ).

Για το Κριθαρότο και το τελείωμα

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  • Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία (5-6).
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά Φλωρίνης και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν αρκετά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία σε υψηλή και αφού ανακατέψουμε για 1 λεπτό, σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το σαφράν και περίπου το 1 λίτρο ζωμό από τις γαρίδες και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Βράζουμε πάντα σε υψηλή θερμοκρασία για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή (4-5).
  • Στον ενδιάμεσο χρόνο κόβουμε τις γαρίδες κατά μήκος ακριβώς στη μέση και μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Οι γαρίδες είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν και χρειάζονται συνολικά 2 – 3 λεπτά μαγείρεμα.
  • Περίπου 2 – 3 λεπτά πριν το κριθαράκι να φτάσει προς το τέλος του βρασμού (στα 10 λεπτά από τη στιγμή που προσθέσαμε το ζωμό), προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις οι γαρίδες είναι έτοιμες αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία.
  • Σε ένα multi προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ελαιόλαδο και ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα πράσινο λάδι. Αδειάζουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και απολαμβάνουμε.

    ΠΗΓΗ: Star.grhttps://www.star.gr/lifestyle/syntages/578400/teleia-nhstisima-faghta-syntages