Ποιος είπε ότι η νηστεία πρέπει να είναι βαρετή;
Ο Σταύρος Βαρθαλίτης μπήκε στην κουζίνα του «Breakfast@star» και μας ετοίμασε γιουβέτσι με καλαμαράκια. Ένα υγιεινό πιάτο για να το απολαύσετε όλες τις εποχές του χρόνου στο πιάτο σας.
Τρίγωνα Πανοράματος: Το αυθεντικό και σιροπιαστό γλυκό της Θεσσαλονίκης
Υλικά
· 1 κιλό καλαμαράκια
· 350 γρ. μέτριο κριθαράκι
· 2 ξερά κρεμμύδια
· 2 σκελίδες σκόρδο
· 1 μεσαίο καρότο
· 100 γρ. ελαιόλαδο
· 80 γρ. κόκκινο κρασί
· 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
· 400 γρ. ντομάτα κόν κασέ
· 1.100 λίτρο ζωμό λαχανικών
· 2 φύλλα δάφνης
· 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
· 2 κλωνάρια λεμονοθύμαρο
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για σερβίρισμα
· 1 κ.σ. μπούκοβο
· 6 φέτες χωριάτικο ψωμi
Εκτέλεση
· Αρχικά, αφαιρούμε με ένα μαχαίρι την εξωτερική μεμβράνη από τα καλαμαράκια, αφαιρούμε το κόκκαλο από το σώμα τους, πλένουμε πολύ καλά το εσωτερικό τους με νερό και τα στραγγίζουμε.
· Αν τα καλαμαράκια μας είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια αν είναι μικρά μπορούμε να τα αφήσουμε και ολόκληρα.
· Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
· Καθαρίζουμε το καρότο, το κόβουμε στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 4’.
· Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε για 4’, δεν μας πειράζει που θα βγάλουν αρκετά υγρά, εμείς θέλουμε να πάρουν τα αρώματα από τα λαχανικά.
· Ρίχνουμε το πελτέ, ανακατεύουμε τα υλικά μας και τον τσιγαρίζουμε για 1’.
· Σβήνουμε με το κρασί, και αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
· Προσθέτουμε τη ντομάτα κόν κασέ, το ζωμό, τα φύλλα δάφνης, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, με μισόκλειστο το καπάκι, για 25’ με 30’.
· Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην μας πιάσει στη βάση της κατσαρόλας και συνεχίζουμε να βράζουμε το φαγητό μας, σύμφωνα με το χρόνο βρασμού που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
· Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από το λεμονοθύμαρο, τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα.
· Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, με λίγο μπουκοβο από πάνω, το χωριάτικο ψωμί από διπλά και απολαμβάνουμε.