Μία εύκολη και ενδιαφέρουσα συνταγή για όσους νηστεύουν έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής breakfast@star ο Σταύρος Βαρθαλίτης.
5 συνταγές για αλμυρές και γλυκές πίτες που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά
Ο σεφ έφτιαξε πορτοκαλόπιτα και μας έδειξε βήμα- βήμα πώς μπορούμε να τη φτιάξουμε στους αγαπημένους μας.
Υλικά για σιρόπι
· 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
· 500 γρ. νερό
· 1 στικ κανέλα
Υλικά για την Πορτοκαλόπιτα
450 γρ. φύλλα κρούστας
· 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
· 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
· 200 γρ. ηλιέλαιο
· 400 γρ. χυμό πορτοκάλι
· 1 κ.γ σόδα μαγειρική
· 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
· 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
· 2 κ.σ. ηλιέλαιο για άλειμμα
Εκτέλεση για σιρόπι
· Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 5΄.
· Αφαιρούμε το στικ κανέλας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Εκτέλεση για Πορτοκαλόπιτα
· Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στις αντιστάσεις.
· Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λεπτές λωρίδες , τις ανοίγουμε με τα χέρια μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε σε ένα μπολ το λάδι, την ζάχαρη, το ξύσμα, το αλεσμένο πορτοκάλι, τον χυμό, την σόδα, το μπέικιν παουντερ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να ομογενοποιηθούν.
· Προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι όσο ανακατεύουμε.
· Ρίχνουμε σταδιακά τα κομμένα φύλλα στο μείγμα και ανακατεύουμε να αποροφήσουν την υγρασία.
· Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου (33Χ23) και απλώνουμε το μείγμα μέσα.
· Ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου για 55΄.
· Αποσύρουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι όσο είναι καυτό.
· Αφήνουμε να κρυώσει για 30΄.
· Σερβίρουμε.